Hrvatska u očima stranih turista: Zašto je Hrvatska tako popularna i kako nas vide stranci?

Hrvatska, zemlja bogate povijesti, prekrasnih obala i kulturne raznolikosti, privlači pozornost turista diljem svijeta. No, što stranci stvarno misle o Hrvatima i Hrvatskoj? Istražili smo neka uobičajena stajališta, razlučujući istine od zabluda, uzimajući u obzir različite izvore i svjedočanstva.

Ako pitate Google zašto je Hrvatska tako popularna turistima odgovor koji nudi najpoznatija svjetska tražilica je kako imamo prekrasnu klimu, s više od 2500 sunčanih sati godišnje, prekrasne gradove bogate povijesti, kulture i tradicije, slikovite luke, zadivljujuću prirodu i stotine otoka. A Hrvatsku obalu nismo još ni spomenuli: najljepša je u Europi!, tvrdi Google.

1. Hrvati su gostoljubivi i topli ljudi

cres vrtić
Izvor fotografije: Turistička zajednica grada Cresa

Jedna od najčešćih pohvala koje stranci upućuju Hrvatskoj jest gostoljubivost njenih stanovnika. Prema mnogima, Hrvati su srdačni, prijateljski nastrojeni i spremni pomoći. Ovo stajalište potvrđuju brojni putopisci i turistički blogeri, kao i ankete koje istražuju iskustva posjetitelja.

Prema The Telegraphu, britanskom listu, Hrvati su poznati po svojoj toplini i gostoprimstvu prema turistima. Putopisci iz različitih dijelova svijeta često naglašavaju srdačnost domaćina, posebice u ruralnim područjima, gdje se gosti često osjećaju kao dio zajednice.

“Dok sam lutao uskim ulicama starih gradova, uvijek sam nailazio na osmijeh i srdačan pozdrav. To stvara nevjerojatno pozitivno iskustvo za posjetitelje,” izjavio je turist iz Njemačke.

Izvor: The Telegraph – “What Makes Croatians so Welcoming to Tourists?”

2. Prijateljski odnos prema strancima, ali i snažan nacionalan ponos

Hrvatska najpopularnija destinacija, zanimljivosti o hrvatskoj

Stranci primjećuju da Hrvati često iskazuju svoj ponos prema zemlji i kulturi. Ta ljubav prema domovini može se doživjeti kroz razne manifestacije, posebice sportske događaje, ali i u svakodnevnim razgovorima. Iako se mnogi gosti dive ovoj predanosti, neki istraživači primjećuju da ta nacionalna ponosnost može stvoriti dojam rezerviranosti, posebice kod prvih kontakata s domaćinima.

“Osjetio sam nevjerojatnu energiju tijekom nogometne utakmice u lokalnom kafiću. Svi su bili jedno srce, pokazujući duboko ukorijenjeni ponos prema svojoj reprezentaciji,” isitče posjetitelj iz SAD-a.

Izvor: Croatia Week – “Croatia: The Good, the Bad, and the Ugly”

3. Predivna priroda i obala, ali i gužva

Advent u Splitu
Foto: Damira Kalajžić, izvor: Turistička zajednica grada Splita

Gotovo svi stranci slažu se da je obala Hrvatske spektakularna, s kristalno čistim morem, slikovitim otocima i povijesnim gradovima. Mnogi putnici uživaju u istraživanju prirodnih ljepota Nacionalnih parkova, poput Plitvičkih jezera i Krke. No, kako ističe Forbes, s rastom turizma javljaju se izazovi poput gužvi u visokoj sezoni i visokih cijena, što može utjecati na ukupno iskustvo posjetitelja.

“Oduševljen sam ljepotom obale, ali bilo je trenutaka kada je gužva na poznatim destinacijama umanjila doživljaj mira i tišine koji sam očekivao,” napominje turist iz Francuske.

Izvor: Forbes – “Croatia’s Tourism Success Brings Some Challenges”

4. Gastronomija – očaravajući okusi i raznolikost

Cabernet Sauvignon & plava riba david skoko
Foto: Manuel Paljuh, izvor: Turistička zajednica Grada Poreča

Hrvatska gastronomija često je hvaljena zbog raznolikosti okusa i kvalitete lokalnih proizvoda. Posebice svježe ribe, morskih plodova, ali i kulena, vina i maslinovog ulja. National Geographic ističe da je hrana u Hrvatskoj prava poslastica za gurmane. Posjetitelji često hvale upravo svježe plodove mora, ali i tradicionalne specijalitete iz svih dijelova zemlje. Kroz degustaciju vina i maslinovog ulja, gosti imaju priliku istražiti raznolikost regionalnih okusa.

“U malom obiteljskom restoranu u Istri, probao sam jelo koje je odražavalo autentičnost regije. To iskustvo bilo je poput putovanja kroz okuse povijesti,” rekao je posjetitelj iz Italije.

Izvor: National Geographic – “Croatia: The Culinary Star of the Adriatic”

5. Jezična barijera i očuvanje kulturne baštine

dubrovnik walls iz zraka zidine
Image by Ivan Bagić from Pixabay

Iako mnogi Hrvati govore engleski, stranci često nailaze na jezične barijere, posebice izvan turističkih područja. BBC Travel naglašava kompleksnost jezika, s brojnim dijalektima koji mogu zbuniti posjetitelje. Unatoč tome, stranci izražavaju divljenje prema očuvanju kulturne baštine, tradicijama i lokalnim običajima koje Hrvati s ponosom njeguju.

“Iako nisam razumio svaku riječ koju su lokalci govorili, geste ljubaznosti i tradicionalni običaji stvarali su vezu koja nadmašuje jezične barijere,” poručuje turist iz Kine.

Izvor: BBC Travel – “Croatian, an Intricate Tapestry of Dialects”

Sviđamo li se nekome ili ne jedno je sigurno – Hrvatska izaziva snažne emocije kod turista. Stajališta stranaca variraju, ali većina se slaže da je Hrvatska destinacija koja nudi nevjerojatno bogatstvo iskustava. Važno je razumjeti raznolikost stajališta i uzeti u obzir subjektivnost iskustava pojedinaca. No svakako smo postali nezaobilazna turistička destinacija u koju dolaze putnici iz cijeloga svijeta.

Izvori: The Telegraph, Croatia Week, Forbes, National Geographic i BBC Travel

Naslovna fotografija: Turistička zajednica grada Hvara

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.