Na prestižnom međunarodnom natjecanju New York International Olive Oil Competition, maslinova ulja s otoka Hvara ponovno su ostvarila velike uspjehe. Nastavak je to uspješne tradicije hvarskih maslinara na međunarodnoj sceni.
Unatoč besprijekornoj prirodnoj ljepoti i bogatoj povijesti, otok Hvar je često posjećen od turista i priznat kao jedna od top destinacija za ljetni odmor. No, ipak na otoku Hvaru se odvija prava mala gastro scena, a najčešće upotrebljavan sastojak zasigurno je maslinovo ulje.
Na Hvaru postoji više od 200 tisuća stabala maslina, a najnovija priznanja sa svjetskog natjecanja pokazatelj su kvalitete. Prošle godine hvarski maslinari iz New Yorka su se vratili s tri medalje, a ove godine bili su još uspješniji.
Naime, od 87 nagrađenih uzoraka iz Hrvatske, čak sedam dolazi sa otoka Hvara i to od pet proizvođača maslinova ulja. Dvije zlatne medalje otišle su Trgovačkom obrtu Zvir za maslinova ulja Radojković Levantinka i Radojković Forms. Jednu zlatnu, za ulje Oblica i srebrnu medalju za Selekciju Božić dobila je Uljara Božić – Svirče d.o.o. Zlatne medalje još su primili: OPG Čurin za ulje Eva Marija, zatim OPG Magdalena Plenković za ulje Atena i OPG Makjanić Moškatelo za svoje MMuje.
Božić uje – Uljara Božić-Svirče d.o.o.
Prošla godina na otoku Hvaru je bila izrazito plodna, ne samo količinom proizvedenog ulja već i jako dobrom kvalitetom, što je i ove godine potvrdilo najprestižnije natjecanje u New Yorku. Svjetsko natjecanje za maslinovo ulje NYIOOC najveće je i najprestižnije. Godišnji popis dobitnika nagrada smatra se autoritativnim vodičem za najbolja ekstra djevičanska maslinova ulja u godini.
MMUJE – OPG Makjanić Moškatelo Atena Premium – OPG Magdalena Plenković
Od davnina se na ovim prostorima formiraju tamnozeleni nasadi maslina i do sada ih nikada nije bilo više, proizvodeći renomirana ulja s najvišim priznanjima. Najčešća sorta masline je oblica, sa zastupljenošću od 85%, slijedi lastovka, levatinka i nešto novije sorte lećino i pandolino. Više od 900 malih i velikih proizvođača govori o tradiciji njegovanja masline njezinih produkata. Stoga ne čudi da je svako jelo na otoku Hvaru poškropljeno ovim tekućim zlatom.
Izvor i foto: Turistička zajednica općine Jelsa