Istarski “grad na brdu” posebnim šarmom mami putnike

Na brežuljku iznad Rapca smjestio se srednjevjekovni Labin čije se staro ime Albona prvi put spominje još 285. godine poslije Krista. Rodni grad Matije Vlačića, reformatora i suradnika Martina Luthera, danas je kulturno i administrativno središte, ali i pravi mamac za putnike koji uživaju lutati njegovim uskim uličicama.

labin

Rijetko gdje se tako šarmantno spaja bogatstvo arhitekture i kulturno-povijesnih spomenika s brojnim umjetničkim ateljeima i dahom mladosti koja se tu okuplja, posebno uvečer, u brojnim ugostiteljskim objektima. U blizini je Dubrova s parkom skulptura – Forma viva na otvorenom s preko 70 radova.

/// Vodimo vas u park gdje skulpture pričaju

Vjerujete li kako barokna palača skriva u sebi rudnik? Znate li tko je izumio brzinomjer? Znate li kako je najbliži suradnik protestantskog reformatora Martina Luthera bio Labinjanin? Odgovore na sva ova pitanja saznat ćete ako si date priliku upoznati ovaj pitoreskni gradić.

/// Budi in i dođi u Labin

labin

Grad bogate povijesti i kulture

Nakon šetnje uličicama Starog grada koja će vas osvojiti svojim šarmom svakako preporučamo posjet Gradskom muzeju s arheološkom i etnološkom zbirkom i modelom rudnika jedinstvenim u ovom dijelu Europe. Vjerni prikaz rudarskih hodnika u dužini od 150 metara smještenih u podrumu zgrade obuhvaća karakteristična obilježja rudnika, uključujući i izvorne zvukove snimljene u originalnom rudniku.

Pri izradi rudnika vodilo se računa o dimenzijama pravog rudnika pa je ova rekonstrukcija u prvom dijelu lako prohodna. No od polovice, strop se spušta i postaje sve niži, a prolaz uži te je zaštitna kaciga itekako dobrodošla. Takve dimenzije vjerno dočaravaju svu težinu i strahotu rudarskog posla.

/// Raša i Labin na rudarskoj prošlosti grade turističku budućnost

rudarska prošlost labina

Pogledajte i memorijalnu zbirku Matije Vlačića Ilirika, zavirite u umjetničke atelijere, uživajte u prekrasnom pogledu s gradske Fortice na Rabac, Cres i okolicu Labina i upustite se u kupovinu po malim, elegantnim trgovinama. Osvježite se u kafićima i restoranima jer to su mjesta gdje svatko sretne svakoga, sklapaju se poslovi, ili se samo neobavezno čavrlja.

Labin – grad na brdu

Mjesto današnjeg slikovitog gradića Labina, smještenog na brdašcu visokom 320 metara, udaljenog svega oko tri kilometra od mora, bilo je, prema svemu sudeći, nastanjeno još 2000 godina prije Krista. Ostaci jedne od takvih naseobina kasteljera iz brončanog doba, Kunci, nalaze se u neposrednoj blizini Labina.

Njegovo staro ime Albona ili Alvona ilirsko je keltskog podrijetla, a izgleda da su ga Kelti osnovali u IV stoljeću prije Krista na mjestu negdašnje gradine, iako neki povjesničari spominju da su to mjesto Iliri utvrdili još u 11. stoljeću prije naše ere. Prema povjesničarima Albona na keltskom jeziku znači ‘grad na brdu’, odnosno ‘visoko naselje’.

labin

Za njegove tadašnje stanovnike Tit Livije će napisati da su bili gusari-pirati. Nakon sukoba između domaćeg stanovništva i Rimljana, koji počinju u trećem stoljeću prije Krista, Istra 177. p.n.e. potpada pod Rim, a granica postaje rijeka Raša. Labin s okolicom postaje sastavni dio rimske provincije Ilirik s visokim stupnjem samostalnosti i vlašću nad okolnim mjestima. Najstariji pisani dokument o Labinu je reljef iz trećeg stoljeća naše ere s natpisom “RES PUBLICA ALBONESSIUM”.

Upoznajte Labin i njegovu okolicu

Labin je destinacija u kojoj će u rujnu pogled biti prošaran zlatom, a okusi mirisati na tartufe i najbolje vinske kapljice. Odaberite šetnju pitoresknim uličicama, hiking do mora i plaža obližnjeg Rapca ili bicikliranje brojnim stazama.

labin rabac staze
Staza božanskih izvora
labin rabac staze
Sentonina staza

Od brojnih staza Labinštine, dvije spajaju Labin i Rabac: Sentonina staza i Staza božanskih izvora. Ove dvije staze, osim po svojoj ljepoti, zanimljive su i po tome što ih šetači mogu kombinirati, odnosno jednu koristiti u jednom, a drugu u drugom smjeru. Tako se iz Labina u Rabac možete zaputiti Stazom božanskih izvora, a vratiti se Sentoninom stazom. Stress free vikend ako ugasite mobitele ovdje je zajamčen. Detalje ovih staza potražite OVDJE.

/// Prošećite od Labina do Rapca i uživajte u ljepotama i pričama Istre

Izvor fotografija: Turistička zajednica grada Labina

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.