Istražili smo najbolje plaže Dubrovnika za sve koji traže raj na zemlji

Još je slavni George Bernard Shaw zapisao kako “oni koji traže raj na zemlji, moraju doći u Dubrovnik“. Planirate li ovoga ljeta posjetiti dragulj hrvatskog Jadrana, osim njegove prebogate kulturne i povijesne baštine obiđite i prekrasne plaže u gradu i njegovoj okolici.

Plaža Copacabana jedna je od najpopularnijih dubrovačkih plaža. Smještena je tek nekih 5 kilometara od Starog grada, podno auto kampa Solitudo na predjelu Babin kuk, a nudi bogat sadržaj, koji je dobrim dijelom unikatan i posebno osmišljen baš za goste ove plaže. Šljunčana je i smještena nasuprot ušća Omble u Jadransko more, pa je zbog toga temperatura mora u vrućim ljetnim mjesecima uvijek ugodno osvježavajuća. Copacabana je dobro opremljena urbana plaža idealna za obitelji i mlade, a nudi mnogobrojne sadržaje. More je uglavnom plitko, a osobama s invaliditetom pristup je omogućen putem posebnog ulaza i pomagala za ulazak u more. Copacabana je prva hrvatska plaža s umjetničkim skulpturama i instalacijama u hortikulturalno uređenom ambijentu, a s plaže se pruža predivan pogled na otok Daksu i Elafite, dok će vas s druge strane očarati pogled na dubrovački most koji je jedinstven u svijetu.

Plaža Banje je najpoznatija i najpopularnija plaža u Dubrovniku. To je glavna gradska plaža, a smještena je na Pločama, s istočne strane gradskih zidina, tek par minuta hoda od povijesne jezgre grada. Riječ je o šljunčanoj plaži koja je podijeljena u dva dijela – kako se Dubrovčani vole našaliti plaža ima „dio za bogate i dio za siromašne“. Naime, jedan dio plaže je besplatan i tu nema ležaljki i suncobrana, dok je pristup drugom dijelu plaže dozvoljen samo uz najam ležaljki. Osim sunca i mora na ovoj dubrovačkoj plaži moguće je uživati u vodenim sportovima kao što su skuteri na vodi, paragliding, watertube, banana i slične zanimljivosti. Kako se plaža nalazi jako blizu Starog grada, između dubrovačkog hotela Excelsior i Lazareta, s nje imate prekrasan pogled u svakom pravcu. Direktno s plaže možete gledati stare gradske zidine ili pak odmoriti uz pogled na otvoreno more. U noćnim se satima ova plaža pretvara u elitno mjesto za dobar provod.

/// Dubrovnik u TOP 10 najpoželjnijih europskih destinacija za 2021.

Plaža Tri brata nalazi se podno istoimene stijene pokraj Dubrovnika. Jako je atraktivna, no slabo posjećena. Plaža se nalazi oko 10 kilometara sjeverozapadno od Dubrovnika, između naselja Vrbica i Štikovica. Posebna je jer se do nje može doći samo s mora, što znači da su vam ovdje gotovo sigurno zagarantirani mir i tišina. Ako imate svoj brodić, manju jahtu ili neko drugo plovilo, dođite usidrite se i uživajte u samoći, na čistom šljunku i prelijepom morskom plavetnilu.

Plaža Lapad se nalazi u istoimenoj uvali koja je poznata po dugačkoj šetnici i bogatom sadržaju za turiste. Plaža je pješčano – šljunkovita, a more je ondje pretežno mirno, ugodno toplo i odlično je za kupanje. Okružena je starim stablima maslina, palmi i borova koji pružaju odličan hlad, te ima odličnu gastronomsku ponudu. Vrlo je popularna, jer je zahvaljujući plićaku i sitnom pijesku izvrsna za obitelji s malom djecom. Ondje se može igrati picigin i odbojku, a mališani se mogu poigrati na obližnjim igralištima. Od sadržaja plaža nudi pregršt zanimljivosti – posjet i razgledanje okolnih otoka brodicom, školu ronjenja, kao i unajmljivanje kajaka ili pedalina.

Cava je Dubrovačka plaža namijenjena naturistima. Nalazi se na poluotoku Lapad, između plaža Copacabana i President podno hotelsko-turističkog kompleksa Babin Kuk. Plaža nosi oznaku FKK, te je većim dijelom namijenjena nudistima. Na prvom dijelu plaže uglavnom nisu naturisti, ali u smjeru Copacabane se nalazi uglavnom kameniti dio plaže na koji dolaze naturisti uživati u kristalno čistom moru. Nedavno je u potpunosti obnovljena za ugodno i udobno uživanje u sunčanju i kupanju, a uz vrhunska dizajnerska rješenja i zanimljivo uređenje, nudi i biranu ugostiteljsku ponudu.

Plaža Sveti Jakov udaljena je oko 1 kilometar od grada Dubrovnika. Skrivena je ispod litica, u stijenama obraslim borovinom, a nalazi se u usjeku ispod crkve sv. Jakova i do nje vodi preko 160 stuba. Zbog strmih stuba nije najpogodniji izbor za starije i osobe s invaliditetom. Plaža je sačinjena od sitnog šljunka, a s nje se pruža impresivan pogled na Dubrovnik i mnoge brodove koji dolaze i odlaze. Nudi razne sportske aktivnosti kao što su najam kajaka za istraživanje obale, te brojne druge vodene sportove. Zbog svog položaja podno stijena i osame na kojoj se nalazi omiljeno je kupalište Dubrovčana.

Foto: TZ Grada Dubrovnika

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.