Izložba “Turopoljska baština kroz sjećanja” stigla u centar Zagreba

Izložba “Turopoljska baština kroz sjećanja” je u samom srcu Zagreba kako bi građane metropole podsjetili kakva se netaknuta ljepota i tradicija nalaze samo na pola sata od centra grada.

U suradnji s Plemenitom opčinom turopoljskom i Gradom Velikom Goricom, u prostorima Turističke zajednice Zagrebačke županije, u Preradovićevoj ulici u Zagrebu, otvorena je izložba pod nazivom “Turopoljska baština kroz sjećanja”.

U sklopu izložbe predstavljene su i drvene makete velikogoričkog majstora Stjepana Mihanovića. Kako nam govori Juraj Odrčić, župan Plemenite opčine turopoljske, cilj je bio približavanje drvenog graditeljstva Turopolja turistima i stanovnicima Zagreba.

– Za ovu prigodu smo odabrali četiri tipska objekta koji i danas stoje u Turopolju – kapelu Sv. Barbare, kapela Srca Isusova na Plesu, čardak iz Mraclina i kuriju Modić-Bedeković. U malome želimo pokazati što se može vidjeti u Turopolju. Ovo je poziv svima da dođu i upoznaju turopoljsku graditeljsku baštinu i naše Turopolje u cjelini, rekao je župan Plemenite opčine turopoljske čiji su članovi, banderij, uveličali ovo otvorenje. Kako dodaje Odrčić, banderij je jedna od najsvjetlijih točaka Plemenite opčine turopoljske jer se u figuri vojnika prepoznaje čestitost, hrabrost i raskoš.

Promovirala se na ovom događaju i turopoljska podgutnica, autohtoni proizvodi od turopoljske svinje, ali i čitavo Turopolje koje je sve bliže turistima, ali i Zagrepčanima. Ponosan na prikazivanje u Zagrebu je i gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar.

– Ova izložba nastavak je odlične suradnje Turističke zajednice Zagrebačke županije, Plemenite opčine turopoljske i Grada Velike Gorice. Nedavno smo svi zajedno sudjelovali u projektu promocije turopoljske svinje za koje želimo da postane prepoznatljivi brand prisutan na menijima hrvatskih restorana. Danas ovdje u centru Zagreba predstavljamo Turopolje, turopoljsku baštinu, s posebnim naglaskom na tradicijsku drvenu gradnju, predstavljenu kroz ove prekrasne makete znamenitih turopoljskih građevina. Drvena turopoljska gradnja nije samo dio baštine, već i turistički potencijal koji želimo promovirati i iskoristiti, primarno ovdje u Zagrebu gdje živi 800.000 ljudi, koje želimo privući u Veliku Goricu i Turopolje. Sve makete koje možete ovdje vidjeti, možete u stvarnosti i obići na području našeg grada. Bez obzira odlučite li se doći automobilom ili biciklom, izjavio je Ačkar.

Izložbom se želi spomenuti i kako je hrast, šumski div, živi spomenik Turopolja unatrag 800 godina. Važni elementi ovog kraja su i hrvatski posavci, čardaci, turopoljska svinja, crni turopoljski tartuf, kuća s čipkom…

– Oduvijek je to bio ponos Turopolja i to je čuvao kroz povijest, kulturu i tradiciju našega kraja. Izložba je u samom srcu Zagreba kako bi naše građane metropole podsjetili kakva netaknuta ljepota i tradicija se nalaze samo na pola sata od centra grada. Sinergijom i zajedničkim radom moramo očuvati naše ljepote, a ovom izložbom i prethodnim aktivnostima pokazujemo kako smo krenuli u pravom smjeru, dodaje Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Fotografije: Turistička zajednica Zagrebačke županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.