Kako provesti vikend u metropoli?

Naša metropola prepuna je iznenađenja za turiste i uvijek će vas iznova oduševiti s nečim novim, do sad neotkrivenim. Samo pustite da vas ulice vode i pustite Zagrebu da vam ispriča priče koje čuva. Ondje ćete doživjeti iskustvo glavnog grada sa svim njegovim atrakcijama, ali i istovremeno pronaći kutak samo za sebe u očaravajućoj prirodi prekrasnih park šuma.

Započnite svoj obilazak na Gornjem gradu

Gornji Grad je jedna od omiljenih atrakcija svih posjetitelja i turisti upravo ondje često započinju svoj obilazak. Gornji Grad krase prekrasne popločane ulice, a glavne atrakcije posjetiteljima su Trg i Crkva sv. Marka i Kamenita vrata. Ondje se nalazi i Hrvatski Sabor te Banski dvori, također nezaobilazni dijelovi turističkog obilaska grada.

Otmjene i lijepe palače Vlade, Sabora i Ustavnog suda ipak su u drugom planu u odnosu na zaista prekrasnu crkvu svetog Marka, koji je dragulj Gornjeg grada. Jedan je od najstarijih građevnih spomenika grada zaštićeno je kulturno dobro Republike Hrvatske. Izgrađena je u 14. stoljeću, kao gradečka župna crkva, a župa se spominje 1261. godine.

Kamenita vrata skrivaju čudesnu priču koja se dogodila 31. svibnja 1731. godine kad je na Gornjem gradu izbio veliki požar, nakon kojeg je u pepelu pronađena neoštećena Gospina slika iz 16. stoljeća, Majka Božja od Kamenitih vrata koja je danas zaštitnica, čuvarica i vratarica grada Zagreba, a ondje ćete pronaći i kapelicu Majke Božje od Kamenitih vrata.

Uživajte u najljepšem pogledu na grad

Kula Lotrščak je jedan od najbolje očuvanih objekata nekadašnjega gradskog obrambenog sustava, unutar kojega se nalazi Grički top koji se oglasi svakog dana točno u podne. Nalazi se na Gradecu, uz nekadašnja mala gradska vrata Dverce na Strossmayerovom šetalištu. Obiđite kulu Lotrščak jer s vidikovca na vrhu možete uživati u jednom od najljepših pogleda na Zagreb – vjerujte na riječ, to je pogled koji se pamti.

Prepustite se lokalnim doživljajima na najpoznatijoj tržnici

Nakon obilaska Gornjeg grada spustite se do Dolca, najveće i najljepše gradske tržnice prepune svježih domaćih proizvoda iz svih dijelova Hrvatske. Tržnica je otvorena 1930. godine na mjestu starih zidina koje su srušene. Nakon što je odlučeno da se preseli stara tržnica Harmica na mjestu današnjeg Trga bana Josipa Jelačića, raspravljalo se o lokaciji nove gradske tržnice. Lokaciju između crkve sv. Marije i Kaptola predložio je arhitekt Viktor Kovačić koji je sudjelovao u regulaciji potoka Medveščak. Ako želite osjetiti lokalni doživljaj grada, ovo je pravo mjesto za vas, a zasigurno, kad ugledate bogatu ponudu i simpatične “kumice s placa” nećete odoljeti i da nešto kupite.

Nastavljamo putem lokalnih doživljaja – pravac na Britanac!

Ako vam se svidjela ideja spontane šetnje i obilaska štandova na Dolcu, ne smijete propustiti i poznati Britanac. Vikendom u jutarnjim satima Britanski trg (poznat kao Ilički ili Mali plac) pretvara se u sajam antikviteta, stoga ako ste ljubitelj starina, ondje ćete pronaći unikatne i vrijedne predmete koje ćete sačuvati za vječnu uspomenu. Mnogim posjetiteljima i posebice kolekcionarima je već ušlo u tradiciju da nedjeljom dopodne idu prošetati do Britanca kako bi razgledali što tog dana ima u ponudi ili jednostavno uživali u energiji i raspoloženju koje ondje vlada – zaista nešto što morate doživjeti. 

Zagreb pun muzeja

Zagreb zaista ima pregršt muzeja koje turisti, ali i lokalni stanovnici obožavaju te, prema tvrdnjama, Zagreb ima najviše muzeja po glavi stanovnika. Ističe se Etnografski muzej, gliptoteka HAZU, Tehnički muzej Nikola Tesla, a pronaći ćete i moderne muzeje nešto drugačije tematike kao što je neodoljivi Muzej čokolade, sentimentalni Muzej prekinutih veza i Muzej kanabisa.

Predlažemo vam još jedan neobičan muzej u kojem ćete na kratko uploviti u jednu potpuno drugu realnost, drugačiju od one na koju smo navikli. Muzej iluzija jest Muzej 21. stoljeća u svakom smislu te riječi. Predstavlja i pruža interaktivno, edukativno, vibrantno i zabavno iskustvo, a ondje ćete naučiti i iskusiti kako rade ljudska percepcija i mozak. U posljednjih nekoliko mjeseci Muzej iluzija otvorio je svoja vrata na novim atraktivnim lokacijama u svijetu – Budimpešti, Milanu i Tel Avivu, čime je ovaj hrvatski brend postao najveći svjetski lanac privatnih muzeja na planeti, a cijelu priču o ovoj zanimljivoj franšizi pročitajte NA LINKU.

Metropola u doticaju s prirodom

Na rubnim dijelovima, Zagreb se stapa s prirodnim okolišem, nudeći pregršt mogućnosti za sport i rekreaciju svih vrstaPark prirode Medvednica prva je adresa za pustolovine i adrenalinske aktivnosti na svježem zraku. No tu su i brojne zaštićene park-šume, jezera Bundek i Jarun, divljina jezera Savica i područje uz rijeku Savu. Skrenite s utabanih staza i započnite istraživanje koje će vam pokazati grad u jednom sasvim drukčijem izdanju. Više o avanturama u doticaju s prirodom koje vas čekaju u metropoli saznajte OVDJE.

A ako se baš ovog vikenda nađete u Zagrebu i želite uploviti u mirisnu cvjetnu oazu – pronaći ćete ju na Bundeku gdje se od 19. do 22. svibnja održava Floraart, najveći međunarodni sajam cvijeća u ovom dijelu Europe. Također, svi ljubitelji cvijeća svoj komadić raja pronaći će i u impozantnom Botaničkom vrtu.

Ovog vikenda ljubitelji piva dolaze na svoje

Najveći hrvatski open-air festival posvećen glazbi i pivu započeo je 19. svibnja i sve do 22. svibnja na zagrebačkom Tuđmancu predstavlja više od 180 vrsta piva te slasne street food zalogaje i bogat glazbeni program.

Naslovna fotografija: Booking.com

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.