Rovinj – kultura i povijest kao glavni razlog posjete gradu

spot_img

Rovinj, jedan od najpoznatijih turističkih središta Hrvatske, grad je koji ima bogatu kulturu i povijest. Starogradska jezgra, njeno okruženje i šira gradska okolica, kao i veliki broj događanja tijekom cijele godine, privlače domaće i inozemne turiste. No ovdje želimo istaknuti prvenstveno kulturu i povijest kao jedan od najvećih razloga posjete Rovinju.

Rovinj
Foto: Blanka Kufner

Grad je osnovan na nekadašnjem otoku Mons Albanus, a starogradska jezgra počela se razvijati u trećem stoljeću. Početkom 18. stoljeća grad se proširio van gradskih zidina, na kopno, a kanal između otoka i kopna je zatrpan 1763. godine, pa je stari dio grada postao poluotok. Zbog svojih posebnosti, uskih ulica i kuća, malenih trgova i karakterističnih dimnjaka, stari je grad 1963. godine proglašen spomenikom kulture.

///Rovinj je zimi lijek za dušu, sve je usporeno, nema gužvi, može se uživati u detaljima i istraživanju

Gradska palača, odnosno Gradska vijećnica, sjedište je gradonačelnika i gradske administracije. U povijesti bila je to pretorska palača, a na pročelje i atrij prilikom obnova postavljeno je niz grbova venecijanskih i rovinjskih obitelji te gradski grb. Na središnjem trgu nalazi se Gradski sat, čiji je toranj izgrađen u 12. stoljeću i u prošlosti je više puta nadograđivan. Gradska ura iz sredine XIX. stoljeća sa mletačkim lavom, simbolom Serenissime nalazio se na kuli gradskih vrata u blizini palače “Califfi”.

povijest rovinj
Rovinj, foto: Pixabay

Balbijev luk izgrađen je 1679. godine, na mjestu nekadašnjih glavnih vrata utvrđenog grada. Izgrađen je u doba načelnika Daniela Balbija. Gradski bedemi oko Rovinja izgrađeni su već u sedmom stoljeću, a kasnije su nadograđivani kulama. Od sedam vrata sačuvana su troja: Vrata sv. Benedikta, Portica i Vrata Sv. Križa. Najveći spomenik u gradu je crkva sv. Eufemije, izgrađena oko 950. godine. Zvonik je izgrađen u 17. stoljeću, a bakreni kip sv. Eufemije postavljen je u 1758. Zvonik s kipom najviši je u Istri.

Rovinj
Foto: Blanka Kufner

Kulturno-povijesni itinerari Rovinja

Naveli smo samo nekoliko kulturno povijesnih zanimljivosti koje možete posjetiti u Rovinju, a ako želite bolje upoznati sve ono što je vrijedno za vidjeti, recimo kako postoji i brošura “Kulturno-povijesni itinerari Rovinja” koju je izdala Turistička zajednica grada Rovinja. U njoj je predstavljeno osam ruta obilaska kulturno povijesnih znamenitosti grada. U brošuri možete pronaći kratke opise znamenitosti s pripadajućim informacijama i zanimljivostima.

Rovinj
Foto: Blanka Kufner

///Outdoor u Rovinju: Savršeno igralište za svakog pustolova

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.