5 lokacija u Hrvatskoj koje kriju istinite ljubavne priče: Putovanje za parove

Ljubav – riječ zbog koje su se vodili ratovi, pjevale pjesme, gradili dvorci, kule i zidine, slala se vojska i stvarala umjetnost. Ljubav je utkana u naše biće od pamtivijeka, a tome svjedoče i brojni sačuvani spomenici i ljubavne priče toliko značajne da se pričaju i stotinama godina kasnije. Evo mjesta u Hrvatskoj koja kriju ljubavne priče, premda, nije svaka od njih ona bajkovita sa sretnim završetkom… Ovih pet lokacija čine se idealnim za putovanja za parove.

Šokački Romeo i Julija

Ukoliko budete šetali Vinkovcima, najstarijim europskim gradom, na dobro poznatom dijelu grada – Krnjašu, uz Bosut ćete naići na spomenik ispred kuće Ivana Kozarca i njegove nesuđene ljubavi Marije Kozarac.

Naime, priča seže još u 19.stoljeće kad su Marija i Ivan odrastali zajedno u istoj ulici u spomenutom vinkovačkom naselju Krnjaš. Unatoč velikoj ljubavi, ona je zauvijek ostala nesuđena jer su Marija i Ivan bili rodbinski povezani u trećem koljenu. Ivan je umro mlad od tuberkuloze u 25.-toj godini a Marija se udala za vinkovačkog poduzetnika Guutmana.

Ipak, do kraja svog života Ivan je jako volio Mariju i posvetio joj je pjesmu “Milovo sam garave i plave” – jednu od najljepših pjesama napisanih na tim područjima.

U vinkovačkom Gradskom muzeju pronaći ćete Marijinu odjeću, a ondje se nalaze i čaše koje su kirbajski poklon Mariji.

Ljubavna priča iz grčke mitologije na Mljetu

Jeste li znali da otok Mljet, prekrasan otok prepun bajkovitih plaža, krije ljubavnu priču još iz grčke mitologije. Naime, mnogi vjeruju da je tajanstvena mitska Ogigija, otok na kojem je zaljubljena nimfa Kalipso držala zatočenog Odiseja, upravo otok Mljet.

Legende govore o tome kako je Odiseja nakon brodoloma more izbacilo upravo na obalu Ogigije (ili današnjeg Mljeta) gdje je živjela Kalipso koja se zaljubila u Odiseja. Naime, ona mu je ponudila vječnu mladost i besmrtnost, a zauzvrat je tražila da on ostane s njom na otoku. Kako dalje kaže legenda, Kalipso je Odiseja čak sedam godina držala u zatočeništvu sve dok ga, kad je to Zeus od nje tražio, nije pustila da ode.

Čak se i spilja u kojoj je navodno prebivala Kalipso danas na Mljetu zove Odisejeva spilja.

Barun Trenk i Marija Terezija

Priča seže još u doba isusovačke vlasti u Kutjevu kad su vina davne 1741.godine, navodno, u kutjevački podrum privukla baruna Trenka i caricu Mariju Tereziju.

Legenda kaže kako su se barun Trenk i Marija Terezija zatvorili u podrum na sedam dana gdje su im čuvari držali stražu kako tajna skrivanja ne bi otišla u javnost. Kad su ljubavnici napustili podrum, na podu su ostale razbacane boce vina i sedamdesetak zareza na zidu – za koje se priča da su znakovi ljubavi baruna i carice. Nakon njihovog boravka ostala je jedna rupa u sredini stola, a isti taj stol je i danas turistička atrakcija jer se vjeruje kako udubina na njemu ima veliku moć ispunjavanja ljubavnih želja. Sve što trebate napraviti je prisloniti lijevi dlan na stol i pustiti mašti na volju.

Također, priča se i da je vino koje su barun i carica pili imalo afrodizijačka svojstva. Stoga, ako se nađete u ovim krajevima, probajte kutjevačko vino i provjerite ima li ono i danas isti učinak.

Još jedna priča o Romeu i Juliji iz Lijepe Naše

Zavađene plemićke obitelji koje su zaslužne za priču dolaze iz Kaštel Lukšića. Ukoliko se nađete ondje obavezno posjetite povijesni dvorac Rušinac izgrađen na morskoj hridi koji je ujedno bio i dom Miljenka, glavnog lika priče o hrvatskom Romeu i Juliji, kako ih još nazivaju.

Zbog svađa u obitelji koje su se vodile zbog feudalnih prava nad seoskim težacima, Miljenko i Dobrila morali su se sastajati tajno. Kad se počelo sumnjati da se njih dvoje viđaju, osvetoljubivi Dobrilin otac odlučio je za kaznu svoju kćerku zatvoriti u samostan sv. Nikole u Trogiru… Ipak, ljubav ovih zabranjenih ljubavnika time nije prestala pa Dobrila bježi k Miljenku. Kad su obitelji shvatile da ne mogu stati na kraj ljubavi dvoje mladih, zavađene obitelji su se pomirile i pozvale ih kući uz dato dopuštenje da održe svadbu. No, nakon vjenčanja, Dobrilin otac ne može svladati mržnju i ubije Miljenka nakon čega, zbog velike tuge, vrlo brzo umire i Dobrila.

Danas je dvorac hit destinacija brojnih mladenaca.

Kudin most snažne ljubavi

Na području grada Obrovca, okružen zelenilom, skrio se Kudin most. Riječ je o mostu koji krije priču o snazi ljubavi koju je imao mladić Kude kad je za samo dva mjeseca izgradio most; napravio je cijeli pothvat i u suhozidu, sedrenim blokovima i stupovima prije više od 200 godina i sagradio most kako bi došao na drugu stranu rijeke, do svoje djevojke koju je volio.

Premostio je rijeku koja ga je dijelila od njegove drage kako bi u pratnji svatova mogao zaprositi svoju voljenu Miliju kad je napokon, 109 metara gradnje kasnije, stigao do nje. Nakon takvog truda, ne morate ni pitati koji je bio njezin odgovor na prosidbu…

Naslovna fotografija: TZ Crikvenica

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.