“Luda kuća” poviše Omiša je ludo dobra

Planinarska zajednica dobila je novi objekt na Imberu poviše Omiša, na 650 metara nadmorske visine – „Ludu kuću”.

Ovaj su objekt devet godina marljivo i uporno gradili članovi Planinarskog društva Imber, uz svesrdnu pomoć prijatelja. Sav materijal se na Omišku Dinaru nosio na rukama, strmim kamenim stazama, a najteži materijal prebačen je helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Zanimljivo je istaknuti kako je „Luda kuća” jedini čvrsti objekt izgrađen u planini na nepristupačnoj lokaciji u posljednjih tridesetak godina. U današnje vrijeme, kada govorimo o planinarskim skloništima, gradnja je montažna – na lokaciji se izvedu građevinske pripreme, a objekt se dopremi helikopterom i postavi. „Luda kuća” je novoizgrađeni čvrsti objekt, napravljen po starinski, uz puno ljubavi i truda.

Do ove planinarske kuće vodi zahtjevan i iznimno intenzivan uspon koji od grada Omiša traje oko 2 sata, pa iz PD Imber upozoravaju kako se tu ne radi o izletničkoj ruti, i ozbiljno mole da se nitko ne uputi na razgledavanje staze ili „Lude kuće” u japankama, kako HGSS ne bi imao posla. Obzirom su mnogi članovi društva i članovi HGSS-ove Ispostave Omiš, vjerujte da jako dobro znaju što govore.

No, otkud naziv „Luda kuća”?

Nije to ime koje bi trebalo sugerirati nešto loše. Nakon što smo u požaru izgubili staro sklonište, kako bi osigurali kakav-takav zaklon i krov nad glavom, natkrili smo jedan prostor. Po završetku posla, kada smo se ogledali oko sebe, zadovoljni obavljenim, naglas smo zaključili da je ispalo „ludo”, odnosno odlično. I od tada smo svi usvojili taj naziv – Luda kuća” – pojasnio je Leo Lelas, predsjednik Planinarskog društva Imber Omiš.

“Luda kuća” je brvnara na kat, s dnevnim boravkom koji se prostire na 30 kvadratnih metara. Ista tolika je i površina spavaonice, a u kući se može smjestiti 14 osoba.

Planinarima se preporučuje donijeti vlastite vreće za spavanje i jastučnice, koji su potrebne i usred ljeta, jer je noćna temperatura često 12-14 stupnjeva. Voda za piće je ona iz boca, a voda za održavanje osnovne higijene dostupna je pored kuće. Za vrijeme dežurstava rasvjeta je osigurana putem sunčanih panela, a inače se koriste svijeće. Prostor na katu je osvijetljen za osnovne potrebe. Nije dopuštena upotreba otvorenog plamena van kuće zbog opasnosti od požara.

U kući se od kraja svibnja pa do kraja listopada organizira dežurstvo za vikende. U zimsko doba godine, kada nema dežurstava, može se koristiti zimska soba u prizemlju s peći i četiri madraca. Dežurni planinari mogu osigurati razne osvježavajuće napitke te jednostavna jela po dogovoru i mogućnosti. Kuća se održava volonterskim radom manje skupine planinara, donacijama i dobrovoljnim prilozima posjetitelja. Sve dodatne (vrlo bitne!) informacije o kući, kao i kontakte možete pronaći OVDJE.

Naslovna fotografija: Pixabay

Foto: PD Imber Omiš

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.