Mali će Brijun nakon 127 godina otkriti sve svoje tajne

Zahvaljujući EU projektu Novo ruho Brijuna, Mali Brijun – koji je uglavnom u sjeni svog velikog brata Velog Brijuna – konačno se otvara za širu javnost. Dugih 127 godina dolazak na otok bio je praktički zabranjen, a tek povremeno tamo bi zalutala kakva grupa turista ili bi ga tijekom ljetne sezone na nekoliko tjedana pohodili ljubitelji umjetnosti, posjećujući predstave Kazališta Ulysses.

No, stare vojne barake iz vremena Austro-Ugarske na južnoj obali Malog Brijuna sad su pretvorene u mini hostel, a ideja je da tu borave i odsjedaju biolozi, geolozi, zoolozi, agronomi, šumari, učenici i studenti iz cijelog svijeta, održavaju predavanja, konferencije i školu u prirodi te izvode razne znanstvene radionice.

Nedaleko tih bivših vojnih spavaonica nalazi se i napuštena tvornica Siemens koja je za vrijeme Austro-Ugarske proizvodila streljivo i elektromotore za vojne potrebe, a napuštena je nakon Prvog svjetskog rata. U tom su prostoru planirane predavaonice i dvorane.

Gostima Malog Brijuna će na raspolaganju biti 65 ležajeva u četiri smještajna objekata, jedan restoran, recepcija, kao i osoblje Parka koje će imati svoju zasebnu kućicu. Kućice su restaurirane prema zahtjevu konzervatora, što znači da su baš tako izgledale davne 1900. kada su se u njima tiskali austrougarski časnici. Restoran će služiti i kao prijeko potrebno mjesto za odmor i okrjepu nautičara, koji do sada na otoku nisu imali nikakav sadržaj

Uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Nacionalni park Brijuni uređuje i uvalu Sv. Mikula na Malom Brijunu, pa će se tako dodatno urediti i valorizirati okućnice sedam obnovljenih objekata, te ih se povezati edukativnom šetnicom. Planirana hortikultura bit će tipično mediteranska – bor, lavanda, čempres, cedar, smilje.

Ovim će se novim sadržajima, uz kulturni i prirodni aspekt, ponuda usredotočiti na znanstvenike i turiste. Za očekivati je da će obrazovne ustanove iz cijelog svijeta u ovom prostoru održavati svoje radionice, škole u prirodi, istraživanja i konferencije. Uz znanstvenu i edukativnu priču, na Malom Brijunu planiraju i vojno-turističku priču. Prema uzoru na Veli Brijun, turisti će dolaziti na izlete, a na raspolaganju će imati turu razgledavanja kolosalne tvrđave Minor i ostalih objekta topničkog naoružanja – torpedne baterije i topničkih stanica.

Zvijezda otoka, tajanstvena utvrda Minor, najveća je utvrda pomorske luke Pula. Ova utvrda predstavlja najzapadniju, morsku točku nekadašnjeg vanjskog obrambenog fortifikacijskog sustava Pule i osnovni joj je zadatak bio kontrola prilaza Puli sa sjeverne strane.

Upravo je ta tvrđava razlog zašto se kazalište Ulysses smjestilo na Brijune – prepoznali su u njoj neiscrpne mogućnosti za novi i drugačiji život ovog jedinstvenog arhitektonskog nasljeđa. Izdubljena je u živoj stijeni, što joj daje osebujan dojam, a oblikom i rasporedom ova je utvrda nešto drugačija od ostalih forova.

Kada je Pula sredinom 19. stoljeća postala glavna austrijska luka, u okolici je izgrađeno čak 26 odlično očuvanih velebnih utvrda, 8 topničkih bitnica, šezdesetak baterija, rovovi i podzemni tuneli. Pravo je to čudo vojne arhitekture.

Gradnja impresivne utvrde na Malom Brijunu počela je davne 1895. i trajala je pet godina. Dimenzije ovog vrijednog spomenika povijesti i kulture su 175 x 90 metara, a u njoj je boravila posada od 12 časnika i 530 vojnika. Utvrda se prostire na površini od 15.750 kvadratnih metara, a štitilo ju je 20 topova velikog dometa. Legenda kaže da je ispod utvrde gusta mreža dugih podzemnih tunela kojima se prije u tvrđavu dostavljala hrana.

Naslovna fotografija: Ivo Biočina

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.