Osvježavajuće i ugodno: 6 atraktivnih lokacija za uživanje u prirodnoj hladovini

Prirodna hladovina tijekom vrućih ljetnih dana može biti izuzetno osvježavajuća, a Hrvatska s obiljem prekrasnih prirodnih ljepota, nudi brojne atraktivne lokacije koje su idealne za bijeg od vrućine.

Bez obzira jeste li ljubitelj planinskih vrhova, šumovitih šetnica ili od sunca skrivenih plaža, u Hrvatskoj ćete pronaći idealna mjesta za boravak u prirodnoj hladovini kao rješenje za temperaturne rekorde koje najavljuju idući tjedan. Zapravo hladovine u Hrvatskoj ne nedostaje, a ovo su neke od najboljih turistički atraktivnih lokacija koje vam mogu pružiti bijeg od paklene ljetne vrućine:

Gorski kotar

Zeleno srce Hrvatske sigurno je broj jedan ako tražite zgodne temperature u ljetnim mjesecima. Život u ritmu prirode i s njom ujedno je i prilika za aktivan odmor ili jednostavno uživanje u opuštajućem ambijentu. Potpuno osvježenje u vrućim danima ljeta mnogi traže na kristalno čistim rijekama i jezerima u kombinaciji sa svježim zrakom u Gorskom Kotaru. Planinarenje, šetnje, bicikliranje, veslanje samo su dio ponude zbog koje se za ljetne mjesece u Gorskom kotaru traži soba više.

Kada spojimo svjež zrak, kupanje u kristalno čistim vodama i izvrsnu gastronomiju dobijemo idealnu ljetnu destinaciju daleko od gužve i ljetnih sparina. Gorski kotar se nalazi i nadomak obale pa je ovo područje sve više atraktivno turistima koji se rado zadržavaju u zelenom srcu Hrvatske i tijekom ljeta.

Nacionalni park Plitvička jezera

Smješten u srcu Hrvatske, Nacionalni park Plitvička jezera je jedna od najljepših prirodnih rezervata u Lijepoj našoj. Park nudi spektakularne kaskade jezera, brojne bujne slapove i duboke zelene šume koje će svakom posjetitelju pružiti svježinu i ugodnu hladovinu. Prošećite drvenim stazama i uživajte u pogledu na najljepše vodene krajolike okružene zelenilom.

Znate li da na Plitvicama postoji i prašuma?

Park prirode Učka

Smješten na sjevernom Jadranu, park prirode Učka pruža oazu mira i prirodne ljepote. Možete istražiti brojne staze i šetnice koje vode kroz guste šume hrasta i kestena. Uživajte u svježem planinskom zraku i spektakularnom pogledu na Jadransko more s vrha Učke.

Detaljan opis planinarskih staza možete pronaći u Outdoor vodiču Parka prirode Učka, koji se nalaze u ponudi suvenirnice u Centru za posjetitelje Poklon. U ponudi je i Turističko – planinarski zemljovid Parka prirode Učka, a osnove podatke o stazama možete pronaći OVDJE.

U istraživanje veličanstvene Učke možete se otisnuti i biciklom. Na području Parka prirode Učka uređeno je i označeno 8 staza različitih kategorija za brdski biciklizam ukupne dužine 180 km.

Staze prolaze različitim krajolicima, pa u jednom danu možete uživati u pogledu na Riječki zaljev, otok Cres i primorske gradiće, a zatim, dok se penjete na više nadmorske visine, upijati ljepotu Učke i visoravni Ćićarije. No, upamtite: ove su biciklističke staze namijenjene MTB biciklima!

Otočić Lokrum

Iz gradske luke za samo desetak minuta vožnje brodom stići ćete na otok Lokrum. Ovaj otočić raj je za ljubitelje prirode. Šume, vrtovi i tajanstveno jezero samo su dio onoga što skriva ovaj tajnoviti otok koji pruža i pregršt sjenovitih mjesta za opuštanje. Putevi i staze Lokruma provest će vas kroz botanički vrt sa zanimljivom zbirkom eukaliptusa, kaktusa i sukulenata do ostataka bazilike (12./13. st.), samostana s klaustarskim vrtom (15./16. st.) i ljetnikovca Maksimilijana Habsburškog (19. st.) s vrtovima i perivojem. Očarat će vas šuma česvine i crnog jasena, šuma alepskog bora, stari maslinik sačuvan još iz vremena benediktinske uprave otokom te vrtovi i perivoji.

Posjetitelji mogu istražiti brojne staze, odmarati se u hladovini stoljetnih stabala ili se opustiti na jednoj od mnogobrojnih skrivenih plaža.

Park prirode Kopački rit

Smješten u istočnoj Slavoniji, park prirode Kopački rit je jedno od najvećih močvarnih područja u Europi. Ovaj ekosustav obiluje raznolikom florom i faunom te nudi brojne mogućnosti za istraživanje močvarnog svijeta u hladovini. Možete proći stazama kroz šumu hrasta lužnjaka, ploviti rijekama ili promatrati ptice na promatračnicama.

Baranja je jedna od najpopularnijih slavonskih destinacija koja postaje apsolutni hit, a ako posjetite Baranju nezaobilazna lokacija mora vam biti i Kopački rit fenomen prirode jedno je od najvažnijih, najvećih i najatraktivnijih očuvanih izvornih močvarnih prostora Europe.

Nacionalni park Brijuni

Smješteni na zapadnoj obali Istre, Nacionalni park Brijuni sastoje se od čak 14 otoka. Najpoznatiji su Veliki i Mali Brijun koji obiluju brojnim prirodnim i kulturnim znamenitostima. Ovdje ćete pronaći mirisne borove šume koje pružaju hladovinu i osvježenje. Prošećite uređenim stazama, posjetite safaripark ili se opustite na jednoj od brojnih prekrasnih plaža.

Brijune čini specifičnim i vrijednim u krajobraznim relacijama našeg podneblja upravo vegetacijska komponenta. Početkom 20. stoljeća, zauzimanjem nekada poljoprivrednih površina i krčenjem dijela šumskih površina te njihovim pretvaranjem u pejzažne parkove s prostranim otvorenim travnjacima, stvoren je izniman krajolik, jedinstven na hrvatskoj obali Jadrana.

Uživajte u prirodnoj hladovini na ovim izvanrednim lokacijama u Hrvatskoj. Bez obzira na odabir, bit ćete okruženi prirodnim ljepotama i svježinom koje vam pružaju ova mjesta. Iskoristite ljepotu i raznolikost prirode u Hrvatskoj i pružite si osvježavajući bijeg od ljetnih vrućina. Uživajte u vašem odmoru u hladovini okruženi prekasnim krajolicima koji će vas ostaviti bez daha.

Naslovna fotografija: Stanislav Horaček/ Turistička zajednica Gorskog kotara

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.