‘Mali Pariz’ izvrsna je alternativa za one koji traže europski šarm, ali bez gužvi

Iako je Pariz popularno mjesto za turiste sa svih kontinenata, poznat je po najvećim gužvama na svijetu. Francuski grad nazvan ‘mali Pariz’ izvrsna je alternativa za one koji traže europski šarm, ali bez gužvi.

Nancy, Francuska
Stanislasov trg, foto: DietArt/ Pixabay

Francuska je patila od prekomjernog turizma mnogo prije no što je Instagram procvjetao. A on je stvari dodatno pogoršao. Tisuće turista svakog mjeseca hrle u Pariz kako bi vidjeli Eiffelov toranj ili kupovali u nekim od poznatih prodavaonica koje nudi francuska metropola.

No, dok su neki oduševljeni gradom, drugi priznaju kako su razočarani velikim gužvama i visokim cijenama.

Nancy, Francuska
Foto: Yves Bernardi/ Pixabay

Pariz u malom

Nancy – smješten u sjeveroistočnoj regiji Grand Est – nudi bolje iskustvo za turiste koji žele zaroniti u francusku kulturu. Independent piše kako je dizajniran u stilu Versaillesa i pariškog trga Vendome te kako izgleda poput francuske prijestolnice u malom.

Grad, koji se nalazi uz obale rijeke Meurthe, poznat je po kasnobaroknim i secesijskim znamenitostima od kojih neke datiraju iz vremena dok je bio prijestolnica Vojvodstva Lorraine.

Nancy, Francuska
Villa Majorelle, foto: Patrice Soudier/ Pixabay

Kada se Luj XIV. oženio kćeri zbačenog bivšeg poljskog kralja Stanislasa, a njezinog oca postavio za vojvodu od Lorraine, Stanislas je iskazao svoju zahvalnost ponovnom izgradnjom grada dovoljno impozantnog da primi kralja. Kopirao je najraskošnije pariške zgrade, no Luj XIV. ga je navodno posjetio samo nekoliko puta.

Nancy, Francuska
Foto: Loyloy Thal/ Pixabay

Stanislasov trg

Nancy je dom brojnih atrakcija. Jedna od najpopularnijih je Stanislasov trg koji je prozvan UNESCO-vom svjetskom baštinom. Dizajniran od strane Emmanuela Héréa sredinom 18. stoljeća, trg se sastoji od tradicionalnih zgrada izgrađenih od svijetlog kamena i impozantnog ulaza od kovanog željeza.

Ovaj doista šarmantni grad je od Pariza udaljen samo 90 minuta vožnje vlakom, pa ako ste već bili u Gradu Svjetla, sada je možda vrijeme da posjetite Nancy.

Nancy, Francuska
Foto: Yves Bernardi/ Pixabay

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.