Uz Svjetski dan turizma – Međimurje predvodnik održivog ruralnog turizma

Svjetski dan turizma obilježava se 27. rujna na dan kada je usvojen Statut UNWTO-a (Svjetske turističke organizacije UN-a), a ovogodišnja globalna tema pod kojim se taj dan obilježava je “Turizam i ruralni razvoj”.

Turistička zajednica Međimurske županije svojom akcijom “Međimurje daje više”, u vrijeme pandemije koronavirusa, privukla je veliko zanimanje posjetitelja i još jednom dokazala kako kriza ne mora biti problem, već prilika. Kako je čak 80% površine definirano kao ruralni prostor, gdje živi 80% stanovnika, Međimurje se s punim pravom može uvrstiti među predvodnike održivog ruralnog turizma u Hrvatskoj. Domaći proizvodi, zdraviji način života, aktivan odmor u prirodi, gostima pruža visokokvalitetne turističke doživljaje u ruralnom prostoru. Pokretačka snaga ruralnog razvoja Međimurske županije je sinergija poljoprivrede i turizma.

Razvojni potencijal međimurskog turizma bazira se na prirodnim atrakcijama i bogatoj kulturnoj baštini koja je većinom smještena u ruralnom prostoru, kao i ponudi kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda i prerađevina kroz ugostiteljstvo.

Jedan od primjera kvalitetne sinergije je OPG Zadravec – Sirana Opor. Obitelj Zadravec iz Oporovca svoju bazičnu kozarsku-sirarsku proizvodnju u 100% obimu plasira kroz lokalne kratke lance opskrbe i turističke programe na svom OPG-u. Kroz programe OPG-a Zadravec “Međimurski zajtrek” i “Pomazi mee” možete se družiti s domaćim životinjama, upoznati s proizvodnjom sireva i tradicijom bavljenja poljoprivredom.

Pravi pokazatelj inovativnosti i kreativnosti u Međimurju su i ekološki proizvođači, kojih nema mnogo, no zahvaljujući autohtonoj proizvodnji koju njeguju doprinose originalnosti ponude. Vrijednost  domaćih proizvoda odavno su prepoznale Terme Sveti Martin koje direktno od lokalnih OPG-ova otkupljuju poljoprivredne proizvode i namirnice te ih plasiranju gostima kroz svoje restorane ili wellness ponude. To potvrđuje činjenica kako 70% namirnica i proizvoda koje nude gostima dolazi od lokalnih OPG-ova, a upravo im se zbog zdrave hrane brojni gosti ponovno vraćaju.

Međimurska vinska cesta je s 30-ak vinarskih obitelji značajan generator gospodarskih aktivnosti u gornjem Međimurju te nositelj promocije i plasmana zaštićene robne marke vina “Pušipel” koji je već zauzeo svoje mjesto i na svjetskoj vinskoj sceni čemu svjedoče i ovogodišnji rezultati s prestižnog natjecanja Decanter World Wine u Londonu gdje su međimurska vina osvojila 15 medalja.

Naslovna fotografija: Međimurje-Mura-Drava, Facebook TZ Međimurske-županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.