Međimurje i eno-gastronomija povezani su tradicijom, a na komadiću zemlje prostrtom ispod međimurskog neba, oduvijek se jela hrana koju je uvjetovala kontinentalna klima i davala dobra zemlja. Spravljali su se obroci prikladni težačkom radu i vrijednim rukama ovdašnjih ljudi koji su se dominantno bavili poljoprivredom.
Specifičnosti međimurskog stola već su poznate i do danas očuvane, ali jednako tako osuvremenjene pod utjecajem modernih kulinarskih stručnjaka čiji izraz gotovo prerasta u pokret diljem svijeta. Jer, o hrani se danas govori više nego ikada, a svatko voli dobro pojesti i oko stola se družiti, razmjenjivati dnevne događaje i lijepe misli, dogovarati poslove ili samo uživati.
Mlijeko, meso i povrće
Međimurskom kulinarikom prožima se nekoliko karakteristika. Tradicionalna jela spravljaju se uvelike s mlijekom, suhim mesom i obiluju povrćem. Međimurci vole grah, krumpir, zelje, grah s kiselim zeljem, hajdinu kašu.
Gurmanima upućenim u međimursku gastronomsku sliku nepce najprije zavapi za mesom ‘z tiblice – dimljenim svinjskim mesom koje se drži u kosanoj masti, a koja se opet često nađe na ukusnoj kori kukuruznog kruha. Tipična mesna jela u međimurskom kraju su i ona peradi i divljači te riječne ribe koja se peče umočena u kukuruzno brašno.
Ovdje se spravlja niz jela od mlijeka uz preferiranje svježeg kravljeg sira i turoša. Sve brojniji uzgajivači koza polako mijenjaju tu sliku pa se povećava udio ponude kozjih sireva. Bučino ulje u Međimurju ima svoj dom, a koristi se za salatu (svježu i kiselu), namaze, kao dodatak jelu.
///Zašto Međimurje? Provjerite što skriva ova zelena oaza
Specifičan međimurski desert uglavnom su suhi kolači, orehnjača, makovnjača, kukuruzna zlevanka, štrukli sa sirom i jabukom, a delicijom držimo međimursku gibanicu koja daje energiju za cijeli dan. Ne spravljajte sve sami, izvedite se u Međimurje na pravi međimurski obed.
Duga tradicija međimurskih vinarija
Danas se tradicionalna i suvremena međimurska kuhinja upotpunjuju vinima domaćih proizvođača. Neki od njih imaju povijest dugu desetljećima pa i stoljeće. Svim vinarijama je zajednička ustrajnost i potpuna predanost stvaranju vlastitog identiteta.
Ako je Međimurje otok između dviju rijeka i hrvatski cvjetnjak, tad mu s lakoćom pripisujemo i epitet domovine božanskog pila. U vinu su istina i zdravlje, pospješen krvotok i dobro raspoloženje kakvog ne nedostaje ni u vinogradima kad se vodi briga o svakom trsu.
Uzgoj vinove loze, stvaranje i njegovanje vina na ovom prostoru datira od antike, no potpuno razotkrivanje doživljava 1990-ih godina. Tada smjela obiteljska gospodarstva okreću novu stranicu u uživanju plodne zemlje. Sorte koje dominiraju tipične su za klimu i teroar: sauvignon, graševina, rajnski rizling, muškat žuti, mirisavi i crveni traminac, moslavac, chardonnay (bijela vina), pinot crni i cabernet sauvignon (crvena vina).
Pušipel
Međimurski vinski brand kojim je revitalizirana autohtona sorta Moslavac (Šipon), raspoređen je u 30 vinarija i kušaonica. Sorta koja ovdje uspijeva dulje od stoljeća naša je prva preporuka za kušanje.
Izvor: Turistička zajednica Međimurske županije