Međimurska eno-gastronomija – jedan od ukusnih razloga za posjetu Međimurskoj županiji

Na komadiću zemlje prostrtom ispod međimurskog neba, oduvijek se jela hrana koju je uvjetovala kontinentalna klima, a davala dobra zemlja. Spravljali su se obroci prikladni težačkom radu i vrijednim rukama ovdašnjih ljudi koji su se dominantno bavili poljoprivredom.

Specifičnosti međimurskog stola već su poznate i do danas očuvane, ali jednako tako osuvremenjene pod utjecajem modernih kulinarskih stručnjaka čiji izraz gotovo prerasta u pokret diljem svijeta. Jer, o hrani se danas govori više nego ikada, a svatko voli dobro pojesti i oko stola se družiti, razmjenjivati dnevne događaje i lijepe misli, dogovarati poslove ili samo uživati.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Mlijeko, meso i povrće

Međimurskom kulinarikom prožima se nekoliko karakteristika. Tradicionalna jela spravljaju se uvelike s mlijekom, suhim mesom i obiluju povrćem. Međimurci vole grah, krumpir, zelje, grah s kiselim zeljem, hajdinu kašu.

Gurmanima upućenim u međimursku gastronomsku sliku nepce najprije zavapi za mesom ‘z tiblice – dimljenim svinjskim mesom koje se drži u kosanoj masti, a koja se opet često nađe na ukusnoj kori kukuruznog kruha. Tipična mesna jela u međimurskom kraju su i ona peradi i divljači te riječne ribe koja se peče umočena u kukuruzno brašno.

Ovdje se spravlja niz jela od mlijeka uz preferiranje svježeg kravljeg sira i turoša. Sve brojniji uzgajivači koza polako mijenjaju tu sliku pa se povećava udio ponude kozjih sireva. Bučino ulje u Međimurju ima svoj dom, a koristi se za salatu (svježu i kiselu), namaze, kao dodatak jelu.

Specifičan međimurski desert uglavnom su suhi kolači, orehnjača, makovnjača, kukuruzna zlevanka, štrukli sa sirom i jabukom, a delicijom držimo međimursku gibanicu koja daje energiju za cijeli dan. Ne spravljajte sve sami, izvedite se u Međimurje na pravi međimurski obed.

Duga tradicija međimurskih vinarija

Danas se tradicionalna i suvremena međimurska kuhinja upotpunjuju vinima domaćih proizvođača, od kojih neki imaju povijest dugu desetljećima pa i stoljeće. Svim vinarijama je zajednička ustrajnost i potpuna predanost stvaranju vlastitog identiteta.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ako je Međimurje otok između dviju rijeka i hrvatski cvjetnjak, tad mu s lakoćom pripisujemo i epitet domovine božanskog pila. U vinu su istina i zdravlje, pospješen krvotok i dobro raspoloženje kakvog ne nedostaje ni u vinogradima kad se vodi briga o svakom trsu.

Uzgoj vinove loze, stvaranje i njegovanje vina na ovom prostoru datira od antike, no potpuno razotkrivanje doživljava 1990-ih godina kada smjela obiteljska gospodarstva okreću novu stranicu u uživanju plodne zemlje. Sorte koje dominiraju tipične su za klimu i teroar: sauvignon, graševina, rajnski rizling, muškat žuti, mirisavi i crveni traminac, moslavac, chardonnay (bijela vina), pinot crni i cabernet sauvignon (crvena vina).

Pušipel

Međimurski vinski brand kojim je revitalizirana autohtona sorta Moslavac (Šipon), raspoređen je u 30 vinarija i kušaonica. Sorta koja ovdje uspijeva dulje od stoljeća naša je prva preporuka za kušanje.

Međimurski gurman i Zlatni međimurski gurman

Turistička zajednica Međimurske županije prepoznala je važnost gastronomije te su pokrenuli i svoj brend naziva Međimurski gurman i Zlatni međimurski gurman. Kako bi projekt bio uspješan tu je kampanja “Najte nikaj zameriti”u kojoj Mistery shoper na temelju određenih kriterija ocjenjuje restorane. To je razlog što je Međimurska županija i prepoznata kao europska destinacija izvrsnosti EDEN, za lokalnu gastronomiju i turizam.

Izvor: Turistička zajednica Međimurske županije

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.

Autor

Kategorije