Među najljepšim rijekama svijeta su i dvije hrvatske

Svojim tokom kroz ravnice i doline brdovitih predjela, rijeke su oduvijek privlačile ljude – naseljavali su se na njihovim obalama, osnivali gradove i naselja i pokretali civilizacije. Danas rijeke privlače turiste koji su u potrazi za spektakularnim vidicima i aktivnostima na otvorenom.

Portal Tourism in the World objavio je nedavno popis najljepših rijeka svijeta, a među njima su se našle i dvije hrvatske rijeke.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Gros Ventre, SAD
Duga tek 120 km, ova rijeka opčinjava svojim prelijepim okruženjem. Najvećim dijelom teče kroz Divljinu Gros Ventre koja je poznata po svojoj netaknutoj prirodi. Ova je rijeka popularna među ribičima, jer se ondje love ogromne pastrve. Popularne aktivnosti u ovome kraju su jahanje i kajaking, kao i planinarenje. Na području oko rijeke postoje mnoge staze za planinarenje i hodanje koje vode kroz ovaj dragulj prirode s krajolicima koji oduzimaju dah.

Radovna, Slovenija
Ova je rijeka u krajoliku izdubila impresivan kanjon koji leži nekoliko kilometara od grada Bleda i poznatog prekrasnog jezera. Kanjonom prolazi drvena pješačka staza koja vodi uz rijeku, te drveni mostovi koji omogućavaju sigurno i lako istraživanje ovog prekrasnog mjesta. Staza vodi do slapova visokih 13 metara prigodnog imena Šum i velikog kamenog mosta iznad kanjona.

Nil, Egipat
Nil je jedna od najvećih i najljepših rijeka svijeta, a najbolje ćete ga istražiti ploveći njegovim vodama. Ponuda krstarenja Nilom je bogata i raznolika, a većina ih uključuje i obilazak nevjerojatnih hramova i grobnica egipatske civilizacije. Najbolje vrijeme za plovidbu je između listopada i travnja,

Mississippi, SAD
Mississippi je najveća rijeka Sjedinjenih Američkih država. Duga je 3779 kilometara, istječe iz jezera Itasca, a završava golemom deltom – koja se prostire na oko 26 000 km kvadratnih – kojom utječe u Meksički zaljev. Duž svojeg toga krije mnoge atrakcije koje su vrijedne posjeta: Stari most Chain of Rocks, Nacionalni vojni park Vicksburg, ruševine Windsor i muzej Delta Bluesa tek su neke od njih. Mreža cesta Great River Road koja se proteže uz Mississippi dužinom od 3300 kilometara kroz deset saveznih država, nudi fantastičnu mogućnost da se vozite danima i istražujete sve ljepote ove veličanstvene rijeke.

Rapa, Švedska
Iako je duga tek 75 kilometara, ova rijeka prolazi kroz nevjerojatne predjele na svom putu od izvora do utoka u jezero Tjaktjajaure. Najpoznatiji dio rijeke je delta Laitaure na utoku u jezero. Rijeka protječe kroz dolinu Rapa, koja je okružena visokim planinama i koja tvori spektakularan pejzaž. Zbog netaknute prirode i surovih krajolika, ovo se područje povremeno naziva ‘Aljaskom Europe’.

Loara, Francuska
Ekstravagantni dvorci, utvrde i palače, vrlo dobro vino i 1000 godina arhitektonskog i umjetničkog blaga kite obale ove najveće francuske rijeke. Slovi za jednu od najljepših rijeka na svijetu, a dolina rijeke Loare ponekad se naziva ‘vrtom Francuske’.

Krka, Hrvatska
Nacionalni park Krka jedan je od najpoznatijih prirodnih čuda hrvatske. Ovaj prekrasni park prostire se oko rijeke Krke, kako mu kaže i samo ime. Kaskadni vodopadi najpopularnije su i najpoznatije znamenitosti Krke. Možda je najuzbudljivije u ovome parku to da je posjetiteljima dopušteno kupanje, što nije uobičajeno u nacionalnim parkovima.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Krka je poznata i po svojoj bogatoj flori i fauni. Raznolikost krajolika je zadivljujuća: vodopadi, jezera, planinarske i pješačke staze koje vode kroz šumske predjele zaokupit će vas za cijeli dan. Parku je također dodijeljen i europska nagrada Zlatni cvijet za raznolikost cvijeća.

Jangce, Kina
U Kini postoji izreka: “Ako nisi bio na rijeci Jangce, nisi bio nigdje”. Za ovu prelijepu rijeku kažu da je najzanimljivija na svijetu, zbog njezina iznimnimog povijesnog, kulturnog i gospodarskog značaja za Kinu. Jangce je treća najveća rijeka svijeta. Teče kroz 11 provincija i gradova, a na njezinim se obalama smjestilo puno različitih turističkih atrakcija i krajolika koji oduzimaju dah.

Ganges, Indija
Indijci smatraju da će vas vode Gangesa očistiti tako da ćete ponovo biti nevini poput djeteta. Ova Hindusima sveta rijeka je večičanstveni vodeni put koji formiraju mnogobrojne pritoke. Izvire na zapadu Himalaja, oplahuje spektakularne obale, a svoj tok završava u Bengalskom zaljevu.
Osim njezine slikovite ljepote, ovoj vas rijeci mogu privući i mnogobrojni vjerski festivali – poput Kumbh Mele i Ganga Aarti – koji će vam priuštiti nezaboravno iskustvo.

Soča, Slovenija
Soča je najpoznatija po svojim kristalno čistim tirkiznim vodama; drugo joj je ime Smaragdna ljepotica. Nema mnogo rijeka na svijetu koje takvu boju zadrže cijelim svojim tokom. Ovo čudo prirode privlači mnoge pustolove, jer ovdje se nudi pregršt mogućnosti za aktivnosti na vodi, a nedirnuta priroda savršena je za planinarenje, hodanje, čak i paragliding.

Rajna, Europa
Najslikovitija rijeka Europe teče kroz šest država – Austriju, Njemačku, Francusku, Liechtenstein, Nizozemsku i Švicarsku. Ljepota njezina toka vrijedna je istraživanja, pa mnogobrojni turisti rado krstare Rajnom i razgledaju povijest i ljepotu koja se proteže njezinim obalama.

Dunav, Europa
Prekrasni Dunav slavi se kao jedna od najvećih rijeka Europe. Njegov će vas tok povesti uz valovite brežuljke, bujne vinograde i srednjovjekovne zamke – sve ono čime Dunav priča svoju priču koja je nadahnula mnoge skladbe, romane i pjesma. Dunav će vas privući i svojim gradovima čija povijest seže daleko u prošlost, a tragove jedne cijele kulture možete vidjeti upravo na dunavskoj obali u Hrvatskoj.

Volga, Rusija
Ova najveća rijeka Europe prizor je koji oduzima dah. Toliko je velika da jedna trećina ruskog stanovništva – 50 milijuna ljudi – živi u njezinom slivu. Izvire na Valdajskoj uzvisini, sjeverozapadno od Moskve i proteže se zapanjujućih 3500 kilometara prije nego uteče u Kaspijsko more. Volga je ogromno, nepregledno stanište mnogih biljnih i životinjskih vrsta, a koliko je zapravo velika najbolje govori činjenica da je nedaleko ušća široka čak 8 kilometara.

Naslovna fotografija: Aljmaš na Dunavu, Autor: Denis Despot

Foto: Pixabay

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.