Međunarodna nagrada Plautilla za Nacionalni park Krka

Arheološkom lokalitetu Burnum i Arheološkoj zbirci Burnum u Nacionalnom parku Krka dodijeljena je međunarodna kulturno-turistička nagrada “Plautilla” srebrnog sjaja za kvalitetu i inovativnost u upravljanju povijesnim gradovima, u domeni interpretacije i zaštite kulturne baštine te promidžbe i distribucije kulturno-turističkih proizvoda.

Arheološko nalazište Burnum, biser antičke civilizacije, obuhvaća legijski vojni logor, amfiteatar, vojno vježbalište, vodovod i ostatke zgrade gradske bazilike. Logor je sagrađen na prijelazu iz stare u novu eru na položaju s kojeg je nadziran prijelaz preko rijeke Krke. Burnum je bio sjedište triju legija: XI. legije Claudiae Piae Fidelis, IV. legije Flaviae Felix i VIII. legije Augusta. Pored legijskog logora bile su smještene i pomoćne postrojbe (kohorte i ale), za koje je bio izgrađen manji logor istočno od legijskog.

Nedaleko od amfiteatra mogu se vidjeti lukovi zgrade gradske bazilike – gradske uprave i temeljni ostatci vojnog vježbališta. Nakon odlaska vojske na mjestu logora nastao je, zbog povoljne infrastrukture, grad municipalnog ranga, koji je igrao važnu ulogu sve do kasne antike. Imao je svetišta, amfiteatar, akvedukt, popločane ceste i ulice te druga gradska obilježja.

Burnumski amfiteatar bio je središte kulturnog i društvenog života. Danas on opet ima sličnu ulogu jer mu se višegodišnjom vrlo pažljivom i detaljnom rekonstrukcijom pokušava vratiti stari, davno izgubljen sjaj. Osim graditeljske rekonstrukcije, koja napreduje iz godine u godinu, radi se i na rekonstrukciji njegove društvene uloge.

Arheološki predmeti s prostora antičkoga Burnuma (oružje, oruđe, predmeti za svakodnevnu upotrebu) izloženi su u Arheološkoj zbirci Burnum u Eko kampusu “Krka” u Puljanima, otvorenoj 2010. godine. U postavu izložbe na prvom katu Arheološke zbirke zastupljene su sljedeće teme: graditeljstvo na prostoru Burnuma, svakodnevni život rimskog vojnika, kameni epigrafski spomenici i prezentacija rezultata sustavnih arheoloških istraživanja na burnumskom amfiteatru. Na prvom katu nalazi se i idealna rekonstrukcija amfiteatra gipsanom maketom uz koju stoji poprsje cara Vespazijana, koji je dao obnoviti amfiteatar 76. ili 77. godine.

Druga faza muzejskog postava arheološke zbirke Burnum realizirana je u travnju 2019. Ona sadrži sljedeće teme: rimsko vojno konjaništvo, rimsku vojsku (legije), interaktivnu i multimedijalnu tehnologiju. Autorski film u produkciji Javne ustanove “Nacionalni park Krka” koji se prikazuje posjetiteljima snimljen je na arheološkom lokalitetu Burnum i obližnjim lokacijama a govori o životu, običajima i prehrani rimskih vojnika u vojnom logoru Burnum u prvoj polovici 1. stoljeća poslije Krista.

Lokalitet i arheološka zbirka otvoreni su za posjetitelje tijekom cijele godine.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.