Lika i njeno mistično podzemlje: Baraćeve špilje skrivaju kosti od prije 10.000 godina

Lika je destinacija koja ima najveći broj zaštićenih prirodnih područja. Lika je i sve traženija turistička destinacija i turizam u Lici iz godine u godinu raste. Zbog sve većeg okretanja prirodi i izbjegavanja gužve, Lika je top odredište za brojne avanturiste i ljubitelje prirode.

U Lici se brojni turisti zadrže na stjenovitim Nacionalnim parkovima Paklenice i Sjevernog Velebita, no posebno je privlačno i manje poznato mistično podzemlje destinacije Lika.

Baraćeve špilje

Stjenovit teren – krš, privlači svojim suprotnostima. Na zemlji doline, uvale, polja, vrtače, škrape, a pod zemljom špilje i jame; mnogo vode u podzemlju, a malo na površini. Cijelo područje uključuje rijetke i ugrožene tipove staništa te ugrožene i strogo zaštićene vrste. Istraživanja na području Baraćevih špilja ukazala su na iznimnu raznolikost špiljske faune, do sada je utvrđeno prisustvo tridesetak vrsta. 

Baraćeve špilje su bogato arheološko i paleontološko nalazište. Pronađene su kosti mnogih životinja iz doba pleistocena, vrste izumrlih prije više od 10.000 godina, no zbog nepromijenjenih mikroklimatskih  uvjeta kosti su ostale očuvane, a pronađeni su i uporabni i ukrasni predmeti iz 7. stoljeća prije Krista.

Dvije su teorije o nastanku imena Baraćevih špilja. Prema jednoj dobile su ime po mještaninu Baraću koji je ispred špilja porazio turskog gorostasa, a prema drugoj su ih mađarski vojnici za vrijeme Austrougarske monarhije prozvali prijateljskim špiljama (barát – prijatelj).

Ovaj fenomen izgradila je voda strpljivim radom milijunima godina

Prolazeći kroz dvorane i hodnike Gornje Baraćeve špilje možete doživjeti posebnosti sigastih struktura (stalagmita i stalaktita) i do desetak metara visokih stupova (stalagnata) te iskusiti ljepotu apsolutne tame. Provedite sat vremena ugodne šetnje uz pratnju vodiča koji će vam približiti svijet podzemlja te vas upoznati s dugom poviješću ove špilje koja je i uz posebnu rasvjetu zadržala svoju mističnost. Dvorane i kanali su lako prohodni za sve kategorije posjetitelja od najmlađih do najstarijih. Uz obilazak špilje, od aktivnosti se nude i šetnja, biciklizam, jahanje, a postoje i dječje igralište, teren za mini nogomet s opremom, badminton teren s opremom i dr.

Vođenje će se na trenutak  pretvoriti u apsolutnu tišinu i mrak kako biste taj jedinstveni doživljaj podzemlja zauvijek ponijeli sa sobom.

Baraćeve špilje značajni su krajobraz koji je za posjetitelje otvoren 2004. godine. 2016. godine proglašene su i zaštićenim dijelom prirode – geomorfološkim spomenikom. Nalaze se u Općini Rakovica, samo 20 kilometara od Nacionalnog parka Plitvička jezera. Njihova površina iznosi 5,19 četvornih kilometara, a temperatura u špilji je 9 stupnjeva Celzijevih. Baraćeve špilje sastoje se od Gornje, Donje, Nove Baraćeve špilje i izvor špilje Baraćevac.

Gornja i Donja Baraćeva špilja od povijesnog su značaja za speleoturizam. Znanstvenik dr. Mijo Kišpatić osnovao je još 1892. godine u Rakovici Odbor za uređenje Baraćevih špilja. I upravo se taj događaj uzima kao početak organiziranog bavljenja speleologijom u Hrvatskoj.

Fotografije i izvor: Klaster Lika Destination

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.