Mistično podzemlje Like: Baraćeve špilje skrivaju kosti od prije 10.000 godina

Lika je naša destinacija koja ima najveći broj zaštićenih prirodnih područja. Lika sve traženija turistička destinacija i turizam u Lici iz godine u godinu rate, a ove godine zbog sve većeg okretanja prirodi i izbjegavanju gužve Lika će biti top odredište za brojne avanturiste i ljubitelje prirode.

U Lici se brojni turisti zadrže na  stjenovitim Nacionalnim parkovima Paklenice i Sjevernog Velebita, no posebno je privlačno i manje poznato mistično podzemlje destinacije Lika.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Baraćeve špilje

Stjenovit teren – krš, privlači svojim suprotnostima. Na zemlji doline, uvale, polja, vrtače, škrape, a pod zemljom špilje i jame; mnogo vode u podzemlju, a malo na površini. Cijelo područje uključuje rijetke i ugrožene tipove staništa te ugrožene i strogo zaštićene vrste. Istraživanja na području Baraćevih špilja ukazala su na iznimnu raznolikost špiljske faune, do sada je utvrđeno prisustvo tridesetak vrsta. Baraćeve špilje su bogato arheološko i paleontološko nalazište. Pronađene su kosti mnogih životinja iz doba pleistocena, vrste izumrlih prije više od 10.000 godina, no zbog nepromijenjenih mikroklimatskih  uvjeta kosti su ostale očuvane, a pronađeni su i uporabni i ukrasni predmeti iz 7. stoljeća prije Krista.

Dvije su teorije o nastanku imena Baraćevih špilja; prema jednoj dobile su ime po mještaninu Baraću koji je ispred špilja porazio turskog gorostasa, a prema drugoj su ih mađarski vojnici za vrijeme Austrougarske monarhije prozvali prijateljskim špiljama (barát – prijatelj).

Ovaj fenomen izgradila je voda strpljivim radom milijunima godina.

Prolazeći kroz dvorane i hodnike Gornje Baraćeve špilje možete doživjeti posebnosti sigastih struktura (stalagmita i stalaktita) i do desetak metara visokih stupova (stalagnata) te iskusiti ljepotu apsolutne tame. Provedite sat vremena ugodne šetnje uz pratnju vodiča koji će vam približiti svijet podzemlja te vas upoznati s dugom poviješću ove špilje koja je i uz posebnu rasvjetu zadržala svoju mističnost. Dvorane i kanali su lako prohodni za sve kategorije posjetitelja od najmlađih do najstarijih. Uz obilazak špilje, od aktivnosti se nude i šetnja, biciklizam, jahanje, a postoje i dječje igralište, teren za mini nogomet s opremom, badminton teren s opremom i dr.

– Odvojite vrijeme i posjetite Baraćeve špilje te doživite prirodu kakvu su imali naši preci, čistu i prelijepu u svojoj jednostavnosti kakvu moderno društvo već polako zaboravlja. Uđite u podzemlje i otkrijte zapanjujući svijet koji se krije ispod nas i velikodušno nam otvara svoja vrata. Osvijetljenim putem između velebnih siga provest će vas stručni vodič te vam u 60-minutnoj šetnji pričati o njezinom tisućljetnom nastajanju, geološkoj građi i vrijednim arheološkim nalazima. Uvest će vas u povijest te vam pokazati brojne kamene spomenike, nekadašnje stanište špiljskog medvjeda, mjesto pronalaska narukvice iz brončanog doba, a velika je vjerojatnost i da ćete vidjeti šišmiše, pojašnjava nam Viktorija Rogić iz Klastera Lika Destination koja nas vodi kroz Liku svakog tjedna.

Vođenje će se na trenutak  pretvoriti u apsolutnu tišinu i mrak kako biste taj jedinstveni doživljaj podzemlja zauvijek ponijeli sa sobom.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Baraćeve špilje značajni su krajobraz koji je za posjetitelje otvoren 2004. godine. 2016. godine proglašene su i zaštićenim dijelom prirode – geomorfološkim spomenikom. Nalaze se u Općini Rakovica, samo 20 kilometara od Nacionalnog parka Plitvička jezera, njihova površina iznosi 5,19 km2, a temperatura u špilji je 90 C. Baraćeve špilje sastoje se od Gornje, Donje, Nove Baraćeve špilje i izvor špilje Baraćevac.

Gornja i Donja Baraćeva špilja od povijesnog su značaja za speleoturizam. Znanstvenik dr. Mijo Kišpatić osnovao je još 1892. godine u Rakovici Odbor za uređenje Baraćevih špilja te se taj događaj uzima kao početak organiziranog bavljenja speleologijom u Hrvatskoj.

– Ulaz u Baraćeve špilje, također možete ostvariti i putem Zajedničke ulaznice destinacije Lika i to po jedinstvenoj cijeni od 350,00 kn za odrasle i 250,00 kn za djecu pri čemu ste uštedjeli gotovo  50 % iznosa nego kad biste karte kupovali pojedinačno. Kupnja zajedničke ulaznice destinacije Lika moguća je isključivo za vrijeme trajanja turističke sezone a zajednička ulaznica formirana je s ciljem da goste upozna i s drugim zaštićenim prirodnim područjima u destinaciji Lika koji su jednako atraktivni, ističe Viktorija Rogić.

Više o boravku u destinaciji Lika te zajedničkoj ulaznici saznajte na web stranici Klastera Lika Destination.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.