Muzej betinske brodogradnje čuva tajnu brodograditeljskog zanata za buduće naraštaje

Muzej betinske drvene brodogradnje smješten je u zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjelini Betine u samom centru mjesta, u zdanju koje samo po sebi ima kulturnu i povijesno – graditeljsku važnost. Betina je malo mjesto na Murteru, tipične dalmatinske arhitekture, a broji tek oko 800 stanovnika koji se pretežno bave turizmom, poljoprivredom, ribarstvom, zanatstvom i obrtništvom.

Znanje o brodogradnji ljubomorno se čuvalo generacijama i čak ni članovi obitelji nisu znali tajnu brodograditeljskog zanata odnosno crtanja brodskih linija. Znanje o dizajnu se unutar brodograditeljskih obitelji strogo čuvalo, prenosilo se s glavnog majstora prota na najsposobnijeg šegrta. Samo je proto znao dizajnirati brod i on je odlučivao kome će znanje prenijeti. Jedna od najznačajnijih uloga ovog Muzeja je prenošenje znanja.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Vrhunac umijeća betinskih brodograditelja može se sažeti u betinskoj gajeti, drvenom brodu od 5 – 8 metara dužine i 2 do 2,6 metara širine, s jedrom kao glavnim porivnim sredstvom. Umijeće gradnje ovog drvenog broda prepoznato je od strane Ministarstva kulture RH i uvršteno u Registar kulturnih dobara RH kao nematerijalna kulturna baština.

Multimedijalna 3D igrica za mlade

Ovaj zanimljivi Muzeja savršen je primjer uspješne komunikacije i suradnje, a cilj dokumentiranja znanja o tradicijskoj brodogradnji ostvaren je kroz niz intervjua s brodograditeljima. Upravo njihove riječi pretočene su u tekstove legendi koje vas prate kroz postav muzeja. U oblikovanju priče od velike pomoći je bilo korištenje modernih tehnologija kojima se stvorio ambijent u svakoj pojedinoj prostoriji u Muzeju. Multimedijalna 3D igrica je implementirana  s ciljem da se mlađim generacijama približi znanje o sastavnim dijelovima betinske gajete.

Muzej je osnovan s ciljem da bude  ustanova koja potiče lokalno stanovništvo da razvija svijest o vrijednosti brodograditeljskog i kulturnog naslijeđa, predstavlja lokalne tradicije, obogaćuje turističku ponudu i postane informacijski centar o lokalnoj kulturnoj baštini. Uređenje stalnog postava Muzeja betinske drvene brodogradnje tek je početak djelovanja usmjerenih revitalizaciji tog zanata i upotrebe drvenog broda.

Projekt Muzeja betinske drvene brodogradnje zapravo još nije završen i dio je integriranog projekta revitalizacije stare mjesne jezgre, a poseban naglasak stavlja se na mjesnu lučicu s privezanim drvenim brodovima – gajetama, lađama, kaićima i leutima. Mještani su na svoju vlastitu inicijativu u prve redove privezali najreprezentativnije brodove, one koji imaju tradicijsku armu i redovito se održavaju te tako spontano stvorili ono o čemu danas govorimo kao o Muzeju na otvorenom ili Muzeju izvan zidova. Posebno istaknuto mjesto u mjesnoj lučici ima gajeta Cicibela, ponos betinske brodogradnje i uspješne rekonstrukcije, zaštićena kao prva gajeta na popisu pokretnih kulturnih dobara RH

U planu postavljanje edukacijskih ploča

Trenutno su u muzeju u tijeku pripreme za postavljanje edukativnih ploča putem kojih je u planu interpretirati kulturnu i sakralnu baštinu mjesne jezgre i škverova u obližnjem području. Jedna od ploča objasnit će čemu služi instalacija argan ispred muzeja. U pripremama za slijedeću fazu našeg projekta “Razvoj društveno-kulturne infrastrukture i muzeja na otvorenom MBDB” kojeg provodi muzej u suradnji s Turističkom zajednicom trenutno je u tijeku interpretacija stare betinske jezgre i škverova te crkve sv. Frane.

Ovaj muzej prije tri godine osvojio je u Varšavi nagradu Silletto za najbolji Europski muzej godine u kategoriji rada s lokalnom zajednicom “Museums and communities”, a prije dvije godine Europska komisija i Europa Nostra, vodeća europska baštinska organizacija, dodjelila mu je i Nagradu europske baštine / Europa Nostra nagrade u kategoriji Edukacija, usavršavanje i podizanje svijesti. 

Izvor i foto: Muzej Betinske drvene brodogradnje

Članak se nastavlja ispod oglasa

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.

Autor

Kategorije