Na inauguraciji američkog predsjednika točit će se dingač s Pelješca?

Ovih dana brojni mediji prenijeli su vijest o tome kako će se baš dingač s Pelješca odnosno točnije Benmosche Family Dingač i Benmosche Family Zinfandel točiti na inauguraciji Joe Bidena, novog američkog predsjednika, koji će nakon najburnijih američkih izbora na dužnost stupiti 20. siječnja.

Kako to da će se baš pelješko vino naći na, kako je najavljeno, nešto skromnijoj inauguraciji zbog pandemije? Zasluge za povezanost bijele kuće i našeg crnog dingača pripadaju Robertu H. Benmoscheu, američkom biznismenu koji se u naša vina jug Dalmacije zaljubio prije tridesetak godina. Kako prenosi Dubrovnik.net ovaj strastveni zaljubljenik u dalmatinska crna vina još 2006. godine podigao je terasaste vinograde Dingača na južnim padinama i uz more kod Vignja na Pelješcu. Vinogradi plavca malog i zinfandel, na geografski zaštićenim područjima s pogledom na čisto more i dalmatinske otoke koji oduzima dah, proizveli su limitiranu seriju vrhunskog vina, Benmosche Family Dingač i Benmosche Family Zinfandel.

Na hrvatskom jugu Robert Benmosche je tijekom desetak godina proveo gotovo svaki slobodan trenutak uživajući sa svojom obitelji ili u vinogorju Pelješca ili kući koju je kupio u Lapadu. Njegova je obitelj ostala povezana s ovim krajem i nakon što je Benmosche preminuo, prvenstveno zahvaljujući prijateljstvu s poznatom hrvatskom vinogradarkom Marijom Mrgudić koju je Benmosche nazivao svojim “bossom” po dolasku na Pelješac.

Koliko je ovaj osebujan čovjek i priznati poduzetnik bio fasciniran našom Dalmacijom i vinima s Pelješca svjedoči i jedan ekskluzivni intervju koji je obavljen u Slobodnoj Dalmaciji. – U Hrvatsku sam prvi put došao prije 23 godine, još prije rata. Došao sam u Dubrovnik, koji je zaista posebno mjesto, a vratio sam se odmah nakon nesretnih ratnih vremena. Razmišljao sam što ću raditi kad odem u mirovinu i mislio sam da bi bilo lijepo stvoriti dom u Dubrovniku. Tako sam kupio kuću u Dubrovniku, a 2006. godine i ovaj komad zemlje. Kušao sam najbolja hrvatska vina, a kad sam probao Dingač Bura, rekao sam: to je dobro vino! Poželio sam upoznati ljude koji ga proizvode i tako sam upoznao Maru i njezinu obitelj, prekrasne ljude koji su mi prijatelji. Razmišljajući o hrvatskim vinima, pomislio sam: vino zinfandel došlo je iz Hrvatske, lijepo bi bilo kad bih ja taj zinfandel prvi mogao vratiti natrag u njegov zavičaj, rekao je Robert Benmosche u srpnju 2010. godine za Slobodnu Dalmaciju, kako prenosi Jutarnji list.

Inače brojni svjetski mediji pisali su o zaljubljenosti svjetskog biznismena u našu zemlju, a posebno je za hrvatsko vinarstvo važna činjenica kako su svjetski priznati enolozi i vinski stručni časopisi pisali o našem crnom dingaču koji u limitiranim izdanjima odlazi i preko bare na stolove onih koji znaju što je vrhunska kapljica.

HRVATSKA PODJELJENJA U ČETIRI VINSKE REGIJE U SVAKOJ VRHUNSKA VINA

Ovo je još jedna vrhunska promocija hrvatskog vinarstva i naših vina. Hrvatska je zemlja koja bi mogla postati svjetska boutique vinska destinacija, imamo četiri vinske regije i brojna nagrađivana vina. Mi smo vinska zemlja, a svaka od četiri vinske regije Slavonija i Hrvatsko PodunavljeHrvatska Istra i KvarnerDalmacija te Središnja bregovita Hrvatska ima svoje vinske ceste na kojima se nalaze podrumi brojnih naših marljivih vinara. Vinske ceste su turistička atrakcija koja privlači brojne domaće, ali i strane posjetitelje, a osmišljene su tako da posjetitelje vode kroz vinograde i u obilazak okolnih znamenitosti.

Podsjetimo sa sasvim drugog kraja Lijepe naše iz Srijema dolazi vrhunski traminac, koji se pak toči na kraljevskim vjenčanjima britanskog dvora. Ponekad se čini kako su naša vina cjenjenija vani nego kod kuće, a o vinima doma moramo još puno učiti. Hrvatska vina imaju priču koja će tek biti ispričana, a upravo vrhunska kvaliteta i male limitirane količine daju čar našim vinima. Na najprestižnijim svjetskim natjecanjima naša vina redovito se kući vraćaju sa brojnim priznanjima i nagradama. Na prošlogodišnjem Decanteru ukupno 226 hrvatskih vina dobilo jednu od oznaka Decantera. Od toga imamo tri platinaste medalje, 11 zlatnih, 68 srebrnih te 88 brončanih medalje te 56 preporuka Decantera.

Hrvatski vinari su i u zadnjem jesenskom izdanju International Wine Challenge odnijeli ukupno 86 medalja. Od čega je jedna zlatna, 28 srebrnih, 39 brončanih i 18 preporuka. Također prošle godine talijanski ONAV – Nacionalna organizacija kušača vina za svoju dodjelu diploma novim kušačima degustirao je hrvatska vina. Na kušanju je predstavljeno 20 etiketa. Od bijelih sorti i to pošipa, maraštine, bogdanuše i prča do crnih sorti crljenka, babića, plavine, trnjka i plavca malog, proizvedenih na terenima različitih geomorfoloških svojstava. Ovom prigodom potvrđeno je kako je Dalmacija prava riznica izvornih sorti.

Joe Biden će tako uz naše crne kapljice započeti svoj predsjednički mandat pa mu stoga sa zadovoljstvom s juga Hrvatske nazdravljaju sa dingačem: Živjeli!

Naslovna fotografija: pixabay.com, peninsula.hr

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.