Talijanski ONAV: Dalmacija prepoznata kao riznica izbornih sorti

Talijanski ONAV Nacionalna organizacija kušača vina za svoju prvu ovogodišnju dodjelu diploma novim kušačima degustirao hrvatska vina. Na kušanju je predstavljeno 20 etiketa. Od bijelih sorti i to pošipa, maraštine, bogdanuše i prča do crnih sorti crljenka, babića, plavine, trnjka i plavca malog, proizvedenih na terenima različitih geomorfoloških svojstava. Ovom prigodom potvrđeno je kako je Dalmacija prava riznica izvornih sorti.

Ova Nacionalna organizacija kušala vina djeluje više od 60 godina u Italiji i broz brojne ogranke obrazuje kušače koji  sudjeluju u kontroli i klasificiranju talijanskih vina. Također kroz razna događanja promoviraju kulturu pijenja vina. Nažalost, ove godine zbog pandemije nije bilo puno događanja, ali u rujnu je odmah nakon ljetnog “otključavanja” organiziran event koji su posvetili upravo hrvatskim vinima.

Talijani su pokazali veliko zanimanje i poštovanje prema hrvatskim vinima i proizvođačima. Svaka suradnja bila je posebno iskustvo, otvorile su nam se nove spoznaje o svijetu vina. Posebna nam je čast, što je nakon duge stanke,  talijanski ONAV na svečanoj dodjeli diploma novim kušačima izabrao hrvatska vina za degustaciju, priopćila je medijima predsjednica Udruge “Hvarski vinari” Ivana Krstulović Carić.

TALIJANI ŽELJELI UPOZNATI ŠTO VIŠE HRVATSKIH SORTI

Udruga Hvarski vinari i Nacionalna organizacija kušača vina Italije surađuju već dugi niz godina kroz razne radionice i događanja. Prva suradnja u Hrvatskoj bila je lani kada je Pasquale Porcelli iz ONAV-a sudjelovao kao ocjenjivač Vinskih zvijezda “Jelsa Summer Wine Tasting” i kao vinski novinar.

Želja Talijana bila je upoznati što više hrvatskih sorti stoga je udruga Hvarski vinari ovom prilikom pozvala i članove udruženja Vino Dalmacije. Zanimljivo je bilo saznati kako talijanski znalci vide hrvatska vina. Kod većine bijelih vina prepoznata je mineralnost kao zajednička karakteristika koja, uz svježinu, daje poseban karakter ovim vinima te ih čini idealnima za sljubljivanje s ribljim jelima, čak i onima bogatijeg okusa. 

Dodjela diploma, završetak jednog dijela puta koji ustvari tek započinje. To je kao kamen temeljac dugoga putovanja, koji skriva mnoga lijepa uzbuđenja –  iznio je svoje dojmove Francesco Siri, direktor tečajeva za kušače, sekcije ONAV Genova,  s nadom kako će se situacija stabilizirati i uskoro nastaviti uspješna suradnja udruge Hvarski vinari i ONAV-a.

Hrvatska vina i naše vinske regije šira svjetska javnost tek treba otkriti, a Hrvatska bi zbog kvalitete vina i brojnih malih proizvođača mogla biti prava europska boutiqe vinska regija. I zato je svako ovakvo događanje iznimno važno za naše vinare i priču o našim vinima.

NA INTERNATIONAL WINE CHALLENGE HRVATSKI VINARI OSVOJILI 86 MEDALJA

Upravo jučer sjajna vijest stigla je sa International Wine Challenge. Naime, kako prenosi Jutarnji list hrvatski vinari su u zadnjem jesenskom izdanju odnijeli ukupno 86 medalja. Od čega je 1 zlatna, 28 srebrnih, 39 brončanih i 18 preporuka. Najviše razloga za slavlje na ovom izdanju ima istarska vinarija Monte Rosso koja je za Malvaziju iz 2019. osvojila to jedino zlato i pripadnih 95 bodova. U prethodnom izdanju IWC-a, koje se održava dva puta godišnje, zlato su ovodili naši Iločki podrumi s Graševinom vrhunskom iz 2018., tako da su najsjajnije medalje odnijele dvije najzastupljenije domaće sorte malvazija i graševina.

Podsjetimo na ovogodišnjem Decanter World Wine Awards ukupno 226 hrvatskih vina dobilo je jednu od oznaka Decantera. Od toga imamo tri platinaste medalje, 11 zlatnih, 68 srebrnih te 88 brončanih medalje te 56 preporuka Decantera.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.