Najatraktivnija trail staza ima novu dionicu: Life on Mars 2 u dužini od 10.5 km osvaja na prvi kamen!

- Oglas -

Avantura zvana Life on Mars nastavlja se na novoj dionici staze otvorene u svibnju 2024. godine koja spaja polazišnu točku s lokacije Žigljen i završnu kroz naselje Metajna u dužini od 10,5 km. Life on Mars Trail 2 prolazi robusnim paškim kamenjarom s kojeg se pruža očaravajući pogled na Velebit i morsko plavetnilo, a male skrivene uvale iznenađenje su od kojeg zastaje dah.

Foto: Visit Novalja

Kako izgleda Life on Mars 2?

Odvojak koji vodi na početak staze nalazi se kod trafostanice 2 kilometra cestom iznad trajektnog pristaništa Žigljen. Tu se skreće na asfaltnu cestu i nakon 800 m počinje markirani put desno, a gdje se može parkirati vozilo. Kako bi se lakše snašli evo i google lokacije: https://maps.app.goo.gl/XjNeJKg4GsU5aA4r5

Nakon ulaska sa asfalta, staza sljedećih 6 kilometara (sve do uvale Vela Luka) čitavom dužinom prolazi iznad mora, u visini koja varira između 100 i 200 metara nadmorske visine i vijuga kroz različite kamene strukture, desetak udolina i penje se na nekoliko „galerija“ od kuda se pružaju impresivni pogledi na Velebit gotovo u njegovoj čitavoj dužini.

Najatraktivniji dio slijedi prije samog silaska u uvalu Vela Luka, a gdje ćete doći na lokaciju zadnje galerije na kojoj ćete se osjećati poput aktera u „Gospodarima prstenova“. Ovaj dio staze je zbog čestih kratkih uspona i silaska koji se učestalo izmjenjuju srednje zahtjevan sa nekoliko tehničkih zahtjevnijih detalja gdje se treba usporiti.

Za ovaj dio staze svakako trebate imati trail ili planinarsku obuću za tvrđe terene, obavezno trebate ponijeti 1.5 litre vode i kapu protiv sunca, obzirom da na stazama Life on Mars nećete naići niti jedno drvo!

Staza je na mnogim mjestima “trčljiva” i idealna je za aktivne sportaše i rekreativce kao i vođene grupe pri čemu se isti mogu angažirati putem lokalne DMC putničke agencije Sunturist Novalja. Life on Mars 2 za razliku od prvog dijela staze ne preporuča se za početnike kao ni za obitelji s djecom.

Nakon 6 kilometara kada se krene iz Vela Luka, jedne od najljepših uvala podvelebitskog kanala u kojoj ćete se zasigurno željeti okupati, slijedi 3,5 kilometra staze koji je minimalno zahtjevan i koji je pogodan za sve vrste posjetitelja: od šetača i obitelji sa djecom do aktivnih trkača i planinara. 

Predivna priroda oblikovana udarima vjetra, sunca i soli svaki puta ponovno ostavlja bez daha kao i njezine skrivene uvale i plaže oblikovane u divljini Velebitskog kanala

Foto: Visit Novalja

Nakon 1,2 kilometra od Vela Luke na lokaciji Dolac gdje se nalazi impresivno nogometno igralište u samom kamenjaru, može se izaći na cestu, kao i kilometar dalje stazom gdje ima još jedan ulaz/izlaz na cestu, koji u svom produžetku vodi u uvalu Mala Luka.

Od tuda se staza nastavlja 2.5 kilometra vrlo nezahtjevnog terena do spoja sa prvobitnom trasom Life on Mars. Na ovoj lokaciji prošli ste točno 9,5 kilometara od početka na Žigljenu i gdje možete birati da li želite skrenuti desno gdje nakon 700 metara dolazite u Metajnu ili želite nastaviti dalje trasom Life on Mars, birajući proći još dužu verziju od još dodatnih 12 kilometara preko plaže Malin ili kraću verziju od dodatnih 7 kilometara koja krati put kod uvale Slana.

Foto: Visit Novalja

OBAVEZNA OPREMA LIFE ONA MARS 2

Od opreme potrebno je ponijeti adekvatnu obuću i odjeću,  zaštitu od sunca (kapa, naočale i SPF krema), napunjen mobitel kao i dovoljne količine tekućine i hrane (minimalno 1,5 litre). Vozila možete parkirati na samoj početnoj točki kao i na izlaznoj obzirom da staza nije kružna odnosno ne vraća se na startnu lokaciju.

Staza je označena planinarskim markacijama i potrebno vrijeme pješačke ture je između 3-4 sata.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.