Ovo je najposebnija i najatraktivnija plaža Mediterana – Beriknica ili Desert stone beach

Ovu atraktivnu i sasvim drugačiju plažu upoznati mogu oni koji se odvaže prijeći dio Life on Mars, najatraktivnijeg traila o kojem svi govore, ili oni koji s plaže Ručica u Metajni krenu kajakom prema Paškim vratima. I jedna i druga opcija je doživljaj koji ćete pamtiti. Svakako uvijek imate i opciju dolaska brodom ili čamcem, a ovdje se zaustavljaju i popularni party brodovi na svojim rutama.

/// Prijedlog za vikend: Life on Mars najljepša trail staza u Hrvatskoj

Hrturizam pretplata logo.jpeg

Pag je otok različitosti i otok koji je sasvim drugačiji od ostalih preko 1000 otoka naše obale, a za njega se veže toliko turističkih priča da ih je teško pobrojati. Želite partijati na Zrću, uživati u koncertima u Lunjskim masiinicima, penjati se na 32 metarsku golu stijenu Stogaj, hodati Life on Mars, pješačiti do fenomena zvan Paški trokut, guštati u restoranu s Michelinovom zvjezdicom, probati najbolji sir na svijetu ili boraviti u jednom najpoznatijih europskih kampova – sve je baš na Pagu i to u Novalji koja je jedna od najatraktivnijih destinacija Jadrana.

Pag ima i svoje tajne za koje mnogi ne znaju. Ovaj zanimljivi otok skriva i ljekovita blata, močvare i ornitološke rezervate. Zanimljiva turistička atrakcija mjesečevog otoka su ljekovita blata koja se protežu dug cijelog otoka, a najpoznatije je ljekovito blato “Segal” u Povljani koje se nalazi uz plažu Dubrovnik. Naime u okruženju borove šume nalazi se jezero Segal sa muljevitim sedimentom. Prirodni ljekoviti činitelj kao što je peloid, uz sunce, more i čisti zrak, povoljno djeluje na očuvanje i unaprjeđenje zdravlja, odnosno na poboljšanje kvalitete života.

Skriveni Pag: Ljekovito blato i čak 3 ornitološka rezervata

Plaža Beritnica ili kako je domaći zovu Beriknica je kao naslikana i ovdje je priroda učinila jedno od svojih velikih čuda. U plitkom moru posložila je tri velike kamene stijene i stvorila prirodnu instalaciju koja je nezaboravan prizor složit će se svi koji su imali sreće okupati se na ovoj plaži. Iznad plaže se uzdiže spektakularno penjalište Stogaj koje privlači brojne penjače. Plaža je posebna i niti jedna slika ili video ne može ju dočarati u svoj njenoj ljepoti, a od popularne Novalje je udaljena tek desetak kilometara.

Plaža je inače okružena stjenovitim krajolikom, sa manjim šljunčanim dijelom. Nema prirodnog hlada, kao ni kafića niti gužve niti buke. Samo mir i totalno opuštanje – prava antistres terapija. Idealna je za sve koji vole mir uz miris mora i zvuk valova, a najviše za ljubitelje adrenalina koji će pokušati penjanje na stijene iz mora.

/// Penjanje na stijenu Stogaj na Pagu nezaboravna je vrhunska adrenalinska atrakcija

Stogaj je vjerojatno najpopularnija stijena za penjanje zbog svog oblika, ali nadasve zbog ambijenta i pogleda od kojeg zastaje dah. Stogaj je doslovce iznad plaže, postavljen točno kao da ga je netko projektirao da strši u modroplavoj morskoj uvali i zove vas da se popnete na vrh. Ova šljunčana uvala i stijena vjerojatno su najslikaniji i najdjeljeniji sadržaji Paga uz festivale na Zrću. Na ovim mjestima postoje i posebne oznake za sportsko penjanje. Detaljne upute za penjanje stijenama Zamak i Stogaj pronađite na POVEZNICI. Stogaj nudi gotovo 20 označenih ruta preko četiri dijela.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Apsolutni početnici mogu pokušati kratki, lagani uspon od deset metara, a iskusni penjači mogu pokušati Skorpion ili Spyder rutu. Nakon ovakve izazovne adrenalinske aktivnosti koja je fizički zahtjeva opustite se kupanjem u kristalno čistom moru.

/// Istražili smo 9 najboljih plaža Novalje

Ako ste na Pagu u Novalji svakako pogledajte i našu priču o najboljim plažama na ovom području. Malo je mjesta na Jadranu koja se kao Novalja mogu pohvaliti prekrasnim prirodnim plažama u svojoj najbližoj okolici. Krenuli iz Novalje na sjever ili jug, na istok ili zapad, doći ćete na jednu od tih jedinstveno lijepih plaža koje će vam pružiti potpuni užitak. Plaže su vrlo prostrane, pješčane i šljunčane, s čistim morem te odličnim pristupom i ulazom u more, pa su stoga osobito pogodne za obitelji s djecom. Udaljene su od Novalje od 1 do 3 km tvoreći oko nje svojevrsni prsten. Do svih se plaža može doći automobilom i sve imaju uređena parkirališta.

Za kraj svakako preporučimo da istražite ove činjenice koje trebate znati o mjesečevom otoku: Osam stvari koje trebate znati o Novalji i Pagu

Naslovna fotografija: Agencija Posada

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.