Modra i zelena špilja – najljepši hrvatski morski fenomeni

Boravak na otocima donosi brojne mogućnosti za izlete i otkrivanje prirodnih ljepota našeg Jadrana. Ideja za nezaboravno iskustvo i doživljaj svakako je ruta koja vodi do dva prekrasna morska fenomena izletničkim brodom iz Hvara.

Modra špilja

Modra špilja biser je Jadranskog mora te najatraktivnija znamenitost otoka Visa koja privlači velik broj znatiželjnih turista. Nalazi se 5 nautičkih milja od luke Komiža, a smještena je u uvali Baluni na istočnoj strani otoka Biševa. Dugačka je 36 metara i široka 10 do 12 metara, visoka do 15, a duboka do 16 metara.

Na prijedlog baruna Eugena Von Ransonneta 1884. godine, probijen je ulaz u špilju za javnost te tako špilja ima dva otvora, od kojih jedan nema utjecaja na rasvjetu u špilji, dok drugi, na južnoj strani špilje ispod mora, propušta sunčevu svjetlost.

Idealno vrijeme za doživjeti ovaj fenomen je oko 11 sati jer je tada savršeno vrijeme za vidjeti sve čari koje špilja nudi. U to vrijeme naime kroz prirodni otvor ispod morske razine, sunčeva svjetlost prodire do pijeska i bijelih stijena na dnu, odakle se odbija i obasjava špilju modrom, a predmete u moru srebrnom bojom. Svi su očarani njenom ljepotom premda posjet samoj špilji traje tek nekih pet minuta.

Zelena špilja

Predivno djelo netaknute prirode u Jadranskom moru je i Zelena špilja – omiljena destinacija nautičarima, a u II. svjetskom ratu tu su pronalazili sklonište i mali ratni brodovi. Pri samom ulazu u Zelenu špilju privući će vam pažnju cvrkut ptica, koje su svoje sklonište našle upravo u špilji, te kapanje vode sa stalaktita u more.

Ime “Zelena” dobila je po zelenkastom odsjaju mora koji je posljedica mnoštva zelenih algi koje se nalaze na dnu stijena na ulazu. Špilja se nalazi na otočiću Ravniku, koji se nalazi ispred uvale Rukavac na južnoj strani otoka Visa. Prostrana s dva velika ulaza, u nju mogu uploviti manje motorne brodice. Za razliku od Modre špilje gdje je kupanje zabranjeno, ovdje možete uživati u plivanju i ronjenju.

Jedno je sigurno, a to je da ćete uživati u raskošnoj ljepoti kako Modre tako i Zelene špilje uz neobičnu igru svjetla i mora. Poseban je to doživljaj, koji u sjećanju ostaje zauvijek.

Naslovna fotografija: TZ grada Hvara

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.