VIS – urbanistički nenagrđen, arhitektonski sačuvan i ekološki čist

Ako želite izolaciju od svega i uživanje u kristalno čistom moru i gotovo netaknutoj prirodi onda je otok Vis idealna lokacija. Ovaj biser našeg mora nekada je patio zbog svoje izoliranosti, no u današnje vrijeme to mu je zapravo najveća prednost. Ima sreću pa je za razliku od ostatka obale ipak ostao urbanistički nenagrđen, arhitektonski autentičan i ekološki čist, čemu svjedoči podatak da je uvršten među deset takvih odredišta diljem svijeta.

Na sri’ kulfa si, mora Jadranskog

Kako se u viškoj himni pjeva: “Na sri’ kulfa si, mora Jadranskog” što bi značilo na sred si pučine mora Jadranskog, najbolji je poziv na ovaj otok na kojemu ćete imati priliku uisitnu osjetiti onu znanu izreku “Kao da je vrijeme stalo“.

Hrturizam pretplata logo.jpeg

Zbog svog položaja Vis će biti idealna lokacija za par dana odmora i uživanje u zadnjim zrakama sunca uz more i sada u jesensko doba pa uskočite u automobil i pobjegnite iz tmurnih maglovitih gradova u suncem okupan otok čija netaknuta priroda nikoga nije ostavila ravnodušnim. Zapravo istražujući iskustva posjetitelja ovog magičnog otoka nismo naišli na nikoga tko nije rekao kako na Vis mora opet doći.

Nema onoga tko je bio na Visu, a da mu se ne želi vratiti unatoč činjenici kako se radi o otoku do kojeg ćete se uistinu naputovati, a najbolja opcija za kontinentalce je avion do Splita te transfer do trajektne luke iz koje ćete zaploviti prema ovom otoku koji ima čudnu moć da vas natjera da ga zavolite i uvijek mu se iznova vraćate.

MIRIS I KRISTALNO ČISTO MORE

Ono što ćete prvo primijetiti kada pristanete na Vis je kristalno čisto more kakvo se rijetko viđa. Odmah ćete osjetiti i taj specifičan opojan miris koji Vis duguje upravo svojoj izoliranosti jer samoniklo bilje i netaknuta priroda još uvijek vlada ovim južnim otokom u sred Jadranskog mora.

Kada ste jednom došli na Vis na vama je samo da uživate i istražujete. Za obići cijeli otok i upoznati ga dovoljno je tjedan dana, iako je ovaj otok zapravo poprilično velik jer površina mu je 90 kilometara kvadratnih te bi bilo idealno ovdje se zadržati i duže.

U UNUTRAŠNJOSTI JEIDNO KRIKET IGRALIŠTE DALMACIJE

-Vis je gusto premrežen cestama, makadamskim putevima i pješačkim stazama, tako da na njemu nema nedostupnog ili neprohodnog dijela. Moć civilizacije preobrazila je svaki njegov kutak i kamen, i tisućama godina prije dolaska Grka. Osobito njegova unutrašnjost čuva neispisanu i nepoznatu povijest čovjeka na otoku načinjenom po njegovoj mjeri- reći će vam u turističkoj zajednici Visa.

Od svih sela u unutrašnjosti, jedino koje se ne vidi je u podnožju brda Plisko polje za koje postoji u izreka kako je „selo malo, al vina za velegrad ima“, a poznato je i po jedinom kriket igralištu u Dalmaciji. Iako je admiral Hoste po kojem se i zove viški klub, kriket igrao u dokolici po svoj prilici na Prirovu, suvremeni kriket entuzijasti to mogu činiti u unutrašnjosti Visa.

NAJLJEPŠE PLAŽE

Najljepše plaže i uvale od onih najpoznatijih do onih za koje niste niti čuli, sve do jedna vrijedne su vašeg istraživanja i pronalaska puta. O plažama Visa toliko je toga napisano i poslikamo da niti nema potrebe isto ponavljati jer svima je jasno kako ovdje nema loših plaža. Gatronomska ponuda od vrhunskih restorana u Visu i Komiži kao najvećim centrima, do ponude malih OPG-a u unutrašnjosti autohtona je i domaća i teško da ovdje možete pogriješiti.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Koliko god se smještaj uz plažu na Visu čini primamljiv, savjetujemo vam ipak da se smjestite malo dalje što višlje uz brdo kako biste imali pogled na cijelu obalu i uvalu Svetog Jurja jer ovdje je pogled veličanstven.

VOJNI OBJEKTI, TITOVA ŠPILJA, TAJNI TUNELI

Vis je poznat po vojnim objektima, a oni nerijetko rasplamsavaju maštu posjetitelja. Možete se uputiti u ture vojnim tajnama, posjetiti špilju koja je bila “štab” partizanske vojske i iz koje je navodno dogovarano međunarodno priznanje bivše države, u kojoj je navodno posebno mjesto imao pas tadašnjeg vođe, ili lutati tajnim vojnim tunelima koji su dugi gotovo pola kilometra.

Naslovna foto: Image by Filip Filipović from Pixabay

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.