Najpopularnije poučne staze nadomak Zagreba

Umorni ste od užurbanosti velegrada i tražite mjesto za opuštanje, a pri tome se ne želite baviti najnovijim epidemiološkim mjerama i preporukama? Rješenje bi mogao biti izlazak, odnosno povratak u prirodu. Zeleni zagrebački prsten nudi brojne sadržaje, a većina njih se nalazi na samo pola sata vožnje od Zagreba. Čisti zrak i prirodne ljepote postali su posebno cijenjeni u vrijeme pandemije, a tako je i sada. U okolici Zagreba nalazi se pregršt prirodnih ljepota i zato vam preporučujemo da ih upoznate sve iz prve ruke. Uz doticaj s prirodom sigurno ćete nešto novo i naučiti, jer veliki broj staza najčešće prezentiraju povijesne, prirodne i kulturne vrijednosti tog kraja.

Poučna staza Šumarica

Staza duga devet kilometara smještena je između sela Krušak i Kozjača. Šumski istraživači uživat će kroz pitome ljepote Vukomeričkih gorica. Dvosatna terapija prirodom, osim prekrasne šume, svakom će posjetitelju ponuditi potoke, livade, blage brežuljke, ali i vrijednih seoskih ruku djelo, kao što su vinogradi i klijeti. Informativne table otkrivaju podatke o biljnom i životinjskom svijetu uz stazu, kao i tradiciji i povijesti života na razmeđi između Turopolja i Pokuplja. 

Poučna staza Otruševec

Članak se nastavlja ispod oglasa

Najpoznatiji po Grgosovoj špilji, Otruševec u okolici Samobora, miran je i slikovit kraj. Jedna od najljepših špilja u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske jedna je od najpoznatijih turističkih atrakcija samoborskog kraja. No staza Otruševec, duga samo dva kilometra, za svakog posjetitelja nudi još puno zanimljivosti. Prva poučna staza u Hrvatskoj sastoji se od devet točaka i pokriva prirodu i društvo ovog područja, uključujući svakodnevni život, običaje i legende. Krajobrazna avantura vodi vas od dubine špilje do vidikovca s kojeg puca pogled na dolinu Save i Medvednicu, a nakon šetnje dobro je nagraditi se u legendarnoj gostionici Kod špilje.

Poučna staza Okićnica

Strateški važna utvrda u Samoborskom gorju, dugo je vremena bio stari Okić grad. No nakon što su ga opustošile Osmanlije osuđen je na lagano propadanje. Kad bi srednjovjekovne gradine mogle pričati o svojoj slavnoj prošlosti, rekle bi vam sve što danas možete vidjeti na deset poučnih tabli po laganoj kružnoj stazi dugoj dva i pol kilometra. Ono po čemu je Okić posebno poznat u svijetu alpinizma je i činjenica kako je to rodno mjesto hrvatskog alpinizma. Iako je visok tek 500 metara, bio je svjedok povijesnog uspona Dragojle Jarnević 1834. godine na vrh po strmoj južnoj strani.

Staza kneževa, Budinjak

Budinjak će vas stazom dugom četiri kilometra provesti kroz povijest dugu tisućama godina. Važno arheološko nalazište, od starijeg željeznog doba pa do rimskih vremena, poslužit će kao vremeplov danas mirnog žumberačkog krajolika. Deset informativnih točaka obuhvaća i pretpovijesne tumule i prirodne posebnosti kao što su spilja ili ponikva. Savršena kombinacija i za Indianu Jonesa i za ljubitelja prirode u vama.

Poučna eko-staza Zelinska gora

Eko-staza, kako joj i samo ime govori posjetitelje će, na zanimljiv način poučiti i upozoriti na očuvanje prirode. Na deset edukativnih tabli predstavljene su biljne i životinjske vrste, ali i naglašena važnost vode. Šetnja eko-stazom Zelinska gora je kao listanje albuma sa sličicima biljaka i životinja, ali uživo. Osim bogatstva prirode, staza obuhvaća i pogled na ruševine stare srednjovjekovne utvrde Zelingrad.

Izvor: Turistička zajednica Zagrebačke županije
Naslovna fotografija: Poučna eko-staza Zelinska gora/ Turistička zajednica grada Svetog Ivana Zeline

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

NAJČITANIJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.

Autor

Kategorije