Zanimljivosti sa Žumberka: 1875. godine prvi planinarski izlet u Hrvatskoj bio je upravo Samoborsko gorje

U našoj svakodnevici ispunjenoj online sadržajima i boravku u virtualnom svijetu u kojemu smo stalno spojeni jedino s internetom nužno je ponovno se spojiti s prirodom. Osim detoksiranja tijela potrebno nam je i detoksiranje uma od svih mogućih mreža današnjice. Savršeno odredište za izlet i potpuni reset našeg unutarnjeg sustava pronašli smo na pola sata od hrvatske metropole u zelenim prostranstvima Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje.

Na površini od 350 četvornih kilometara ovdje živi 4.000 stanovnika, a visinska razlika penje se od 180 do 1178 metara. Ovo je oaza mira za sve ljubitelje prirode i aktivnog vikenda na svježem zraku. Oni koji vole lagane šetnje mogu uživati u brojnim poučnim stazama. Ljubitelji planinarenja mogu se uputiti u osvajanje jednog od vrhova – Japetić, Plešivica, Oštrc, Okić ili najvišu Svetu Geru.

Na Žumberku su planinarima na raspolaganju planinarski domovi i izletišta za okrijepu i predah od hodanja, ali i uživanje u savršenom miru i tišini. Za ljubitelje biciklliranja ovdje je šest označenih staza koje povezuju cijeli Park prirode.

Pet zanimljivosti o Žumberku

Jedna od najvećih lipa u Hrvatskoj popularna Uskočka lipa smjestila se u središnjem dijelu Žumberačke gore u samom srcu Žumberka. Ovo je stablo preživjelo brojne uskočke napade i vidjelo puno toga jer ova lipa stoji na istome mjestu više od 400 godina.

Prvi planinarski izlet u Hrvatskoj održan je 17. svibnja 1875. godine upravo u Samoborsko gorje na Oštrc i Plešivicu u organizaciji Hrvatskog planinarskog društva. U to vrijeme ovo je bio ozbiljan podvig koji se pamti.

///Ako još niste, krenite na izlet u Samobor

Park prirode Žumberak krasi i jedan poseban slap i to najveći slap Žumberka, Sopotski slap. Visok je čak 40 metara i plijeni pozornost svojom visinom i ljepotom u svim godišnjim dobima.

Žumberak je prikazan u brojnim filmovima i televizijskim serijama. Popularne serije “Kud puklo da puklo” i “Najbolje godine” snimane su u Eko selu Žumberak, Stojdragi, Novom selu Žumberak, Pokleku, Kravljaku. Spotove su u ovom kraju snimali brojni glazbenici, a šetale su ovuda i hollywoodske zvijezde. Mještani često spominju Richarda
Gerea koji je ovdje snimao “Lov u Bosni”.

Vjerojatno niste primjetili kako su upravo kuće žumberačkog kraja i okolna polja i ceste bile set u “Vuku samotnjaku” i slavnom “Pijanistu”, za koji su i glavni glumac Adrien Brody i poznati redatelj Roman Polanski dobili prestižne Oscare.

Žumberak je mjesto za izlet u kojem možete uživati u svim godišnjim dobima. Detoksirajte se svježim zrakom i prizorima u najboljoj rezoluciji na svijetu – onoj koju je stvorila majka priroda.


Naslovna fotografija: Josip Škof / Izvor TZ Zagrebačke županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.