Najpoznatiji hrvatski blogeri otkrili Varaždinsku županiju

U organizaciji Turističke zajednice Varaždinske županije i lokalnih turističkih zajednica, petnaestak najpoznatijih blogera i turističkih novinara boravilo je u Varaždinskoj županiji. Prema ideji Domagoja Severa, jednog od naših najpoznatijih influencera i fotografa, bio je to “Tajni izlet” jer zapravo nitko od njih nije znao kamo točno idu. A Domagoj ih je odveo upravo u svoj rodni kraj, Varaždinsku županiju. I nije pogriješio. Jer gastronomije i aktivnosti u prirodi nije nedostajalo.

Naglasak dvodnevnog izleta bio je na otkrivanju manje poznatih atrakcija, no naravno teško je bilo zaobići i ona poznata, a Varaždinska županija zaista ima puno toga za ponuditi. Uz prekrasne krajolike, bogatu povijest i tradiciju, tu su i adrenalinske atrakcije, a kakav bi to (tajni) izlet bio bez eno i gastronomskih užitaka kojih u Varaždinskoj županiji ne nedostaje.

Lov na tartufe na Imanju Pijevci

Da tartufa ima i na sjeveru Hrvatske već je dobro poznata činjenica, a specifičan za Varaždinsku županiju je zimski crni tartuf, Tuber brumale.

Polazište za uzbudljiv jednodnevni izlet u lov na crno blago je Imanje Pijevci u Novom Marofu. Izlet u prirodu i jedinstven gurmanski doživljaj završava ručkom koji pred gostima spremaju iskusni chefovi Restorana Bedem. Svaki od pet sljedova, koje prate vrhunska vina Vinarije Kopjar, sadrži i netom pronađene tartufe.

Radionica izrade Varaždinskog klipiča u Izletištu Zlatne gorice

Ljepota prirode, čisti zrak, najljepši pogled na Varaždin, vinski podrum, vrhunska eno gastronomska ponuda, sanjkalište, labirint… no prije svega gostoprimstvo domaćina stvorili su od Izletišta Zlatne gorice provjereno mjesto za ugodu kojem se svi rado vraćaju.

Uz najavu, ovdje je moguće sudjelovati i u gastro radionici izrade Varaždinskog klipiča prema originalnoj recepturi ovog zaštićenog proizvoda.

Paragliding na Ravnoj gori

Zahvaljujući gotovo uvijek pogodnim vjetrovima, jedan od najboljih i najatraktivnijih prirodnih lokaliteta za rekreativan, ali i sportski paragliding je Ravna gora. Ovdje se redovno održavaju državna i europska natjecanja u tom sportu, a za one koji žele adrenalinski doživljaj iz zraka, Klub “Let” organizira tandem letenje, odnosno letenje u dvoje. Iskusni paraglider upravlja paragliderom, a putnik se nalazi ispod pilota.

Osim samog iskustva leta, prekrasni pejzaži, rijeka Bednja i pogled na dvorac Trakošćan u podnožju Ravne gore, razlog su više za upustiti se u ovu adrenalinsku avanturu.

Dvorac i jezero Trakošćan

Okružen park šumom i kristalno čistim jezerom, dvorac Trakošćan jedan je od najromantičnijih i najljepših hrvatskih srednjovjekovnih dvoraca. Ovaj 800 godina star dvorac, danas ujedno i muzej, u harmoniji s prirodom koja ga okružuje, pruža bezbrojne prilike za stvaranje uspomena u bajkovitom krajoliku.

Na stazi oko Trakošćanskog jezera uređena je poučna staza koja pruža uvid u prirodne vrijednosti park-šume Trakošćan i okolnog područja. Dužine je pet kilometara, a može se razgledati uz laganu šetnju za otprilike dva sata. Cijeli prostor može se razgledati i pedalirajući jezerom.

Mirisi i boje gradske tržnice u Varaždinu

Ako uistinu želite doživjeti Varaždin i Varaždince, nikako ne smijete propustiti odlazak na gradsku tržnicu ili “Plac”. Mjesto je to na kojem se može uživati svim osjetilima. Šarenilo boja i mirisa svježe ubranog domaćeg voća i povrća, sir i vrhnje, cvijeće, živopisni prodavači – “kumice”, kupci, turisti… sve se to miješa i preslaguje po nekom dobro znanom, a opet tipičnom varaždinskom receptu.

Stančićev trg

Kavica u Varaždinu je ritual. Svetinja vikenda. Možete li zamisliti bolji početak dana od kavice na trgu s najljepšim pogledom u gradu? Trg Miljenka Stančića, srce starog Varaždina, obrubljeno raskošno razigranim pročeljem palače Sermage, građanskim kućama s pogledom na Kulu stražarnicu i moćne, nezamislivo lijepe zidine Starog grada, oduzima dah između svakog gutljaja.

Trg tradicijskih obrta

Zadužen generacijama predanih zanatlija koji su ga gradili, razvijali i obnavljali, jedan mali dio te sjajne, slavne i bogate tradicije, Varaždin predstavlja na Trgu tradicijskih obrta. Klobučar, kovač, pčelar, obućar i keramičarka u poviješću inspiriranom okruženju malog trga ispred Uršulinske crkve pokazat će vam što i kako rade. Zavirite u njihove kutke i ne zaboravite iskovati novčić – za sreću!

Opuštanje u Julijan’s Garden

Odraz stila života i svakodnevice stanovnika najbolje pokazuju varaždinska dvorišta. Jedno takvo dvorište koje se nalazi u samoj povijesnoj jezgri grada je Julijan’s Garden. Posebna atmosfera i autentični varaždinski ambijent koje dvorište pruža idealni su za kratki predah, a nerijetko se ovdje organiziraju gastro gostovanja i večernji eventi.

Drava i njene adrenalinske atrakcije

Na svega petnaestak minuta od šarmantne urbane povijesne jezgre Varaždina skriva se jedna drugačija ljepota. Očuvana, ali neukroćena rijeka Drava. Oduvijek je tu, pored nas, mirno utočište za trenutke opuštanja, ali i tajanstvena ljepotica u čijem se neistraženim zakutcima kriju mnoga uzbuđenja, izazovi i avanture. Ovu zlatonosnu rijeku, s najraznolikijom ribljom zajednicom u Hrvatskoj, zovu i slatkovodnim biserom Europe, ali i europskom Amazonom. U jednom trenutku opušta, a već u slijedećem poziva na adrenalinsku avanturu. Birajte između raftinga, SUP avanture ili adrenalinske vožnje legendarnim safari jeepom.

Restoran Bedem

Pogled na zidine Starog grada, Michelinova preporuka, vrhunska hrana i ambijent dovoljni su razlozi da se restoran Bedem nađe na svačijoj bucket listi. Ovaj restoran vode dva prepoznatljiva kuhara, Anđelko Levanić i Zlatko Novak, obojica okićeni titulom državnog prvaka u kuharstvu, medaljama s kulinarskih Olimpijada i Svjetskog kulinarskog kupa. Jela koja pripremaju savršen su spoj tradicionalnog i modernog uz korištenje lokalnih namirnica (vidovečko zelje, bučino ulje, svježe povrće, zagorski puran…) i jednostavno se moraju probati.

Restoran Bernarda

Restoran Bernarda goste dočekuje u vrhunski uređenom prostoru u koji su utkane niti nekih davnih, gotovo zaboravljenih vremena. Ovdje se možete počastiti topličkom kupališnom tortom koja se sprema po originalnoj stoljetnoj recepturi i okusiti iste one okuse koji su nekada sladili nepca visokog staleža. Torta se naime posluživala gostima u kupališnim restauracijama u Varaždinskim Toplicama u periodu kada su one bile jedno od najznačajnijih srednjoeuropskih kupališta. Posluživala se u popodnevnim satima uz šampanjac.

Naslovna fotografija: Domagoj Sever

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.