Najslađi hrvatski suvenir otoka Hvara: Dalmatinske “none” ovako su pripremale autohtone paprenjake

Stari Grad se s pravom smatra povijesnim draguljem najsunčanijeg hrvatskog otoka Hvara. Kulturne znamenitosti poput Dominikanskog samostana i građevine Tvrdalj koju je poznati hvarski pjesnik Petar Hektorović izgradio kao utvrdu radi obrane od Turaka ostavljaju bez daha svakog posjetitelja koji se nađe u ovom turističkom odredištu. No, ono čime se Stari Grad također ponosi, kada govorimo o gastronomiji, su starogorski paprenjoci (paprenjaci). Njih je isti taj pjesnik spomenuo u svom poznatom djelu „Ribanje i ribarsko prigovaranje“ gdje stihovima poziva svoje prijatelje na užinu uz paprenjake i vino. Starogrojski paprenjok uvršten je u nematerijalno kulturno blago 2008. godine, a mnogi posjetitelji danas „uzduž i poprijeko“ obilaze ovaj grad koji mještani nazivaju i Stori Grod kako bi sa sobom ponijeli ovaj neodoljivi, jestivi suvenir.

Iako sam naziv paprenjak ukazuje na to da je jedan od sastojaka papar, to ne može biti dalje od istine. Naime, upravo je med jedan od glavnih i dominantnih sastojaka ovog kolača. Smatra se da su paprenjaci naziv pak dobili po mješavini začina „papor“ koja se sastoji od muškatnog oraščića, cimeta i klinčića koja se stavljala u jela do sredine 20. st u Starom Gradu. Na otoku Hvaru stanovnici drže do tradicije, a upravo su paprenjake majke i supruge pripremale svojim sinovima i muževima koji su odlazili na plovidbu. Tradicija pripremanja ovog kolača prenosila se s koljena na koljeno i u prošlosti je tek nekoliko žena znalo pripremiti prave paprenjake u gradu. Danas se paprenjaci pripremaju za razne prigode poput svadbi, krštenja, rođendana ili darivanja djeteta. Rijetko koja otočka svadba može proći bez posluživanja ove poslastice. Paprenjaci su postali prepoznatljiv hrvatski suvenir koji se priprema u raznim oblicima, iako se smatra da su izvorni paprenjaci bili izrađeni  obliku potkove ili djeteline s četiri lista.

Kako biste na trenutak uživali u ovoj izvornoj hrvatskoj slastici koja može odstajati i nekoliko dana, donosimo vam recept za prave, izvorne paprenjake kakve su pripremale naše bake i prabake iz Dalmacije.

RECEPT ZA IZVORNE PAPRENJAKE

Sastojci:

2 kg glatkog brašna
1 kg meda
250 g maslinovog ulja
300 ml prošeka
1 žličica cimeta
1 žlica sode bikarbone
1 žličica oraščića
1 žličica klinčića
1 g šafrana

Priprema:

Uvriti med i ostaviti da se ohladi. U drugi lonac staviti klinčiće i prošek na vatru do vrenja i ohladiti. Šafran namočiti u prošek i pričekati da se med ohladi. Zatim u ohlađeni med dodati sodu bikarbonu, oraščić, vanilin šećer i cimet. Klinčiće i prošek procijediti te izliti šafran s prošekom. Smjesu dobro promiješati te zamijesiti uz prethodno dodano brašno. Ostavite tijesto da odstoji u hladnjaku dva do tri sata. Ohlađeno tijesto oblikujte po vlastitoj želji u leptire, cvjetove, djeteline, srca ili slično pa stavite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva peći 20 minuta.

Ako želite ukrasiti paprenjake, predlažemo da umutite snijeg od bjelanjaka i šećera u prahu te nekoliko kapi limunova soka i prelijete kolačiće.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.