Prvi biološki bazen u Hrvatskoj: Kupanje u bazenu bez kemikalija je svjetski trend

Održivi turizam osnovni je prioritet svake destinacije koja drži do sebe, a Čazma je prva u Hrvatskoj otvorila biološki bazen koji je dio cjelovitog projekta Čazma Natura. Projekt pozicionira Čazmu kao novo turističko središte i grad zelenog turizma, potpuno mijenja vizuru grada i čini ga jednom od naših najvećih kontinentalnih turističkih atrakcija održivog turizma.

Prvi hrvatski biološki bazen podijeljen je na bazen za neplivače i plivače, a površina mu je 1665 kvadratnih metara. Za neplivače je predviđeno oko 500 kvadratnih metara, a ovaj bazen za neplivače dubok je 1,35 metra, dok je bazen za plivače na mjestima i do 3 metra dubine.

S donje strane bazena nalazi se plaža, a s gornje ugostiteljski objekt, prostorije za prvu pomoć, sanitarni čvorovi te kabine za presvlačenje i tuševi. Uz prvi biološki bazen u Čazmi je izgrađena i zelena učionica s poučnim bazenima s biljkama za školu u prirodi te dio za rekreaciju – teren za odbojku, dječje igralište, terasa i sunčalište.

Tehnologija biološkog bazena omogućava pripremu vode sigurne za kupanje na prirodan i okolišu prihvatljiv način, potpuno bez kemikalija, a ovaj bazen prvi je javni objekt takve vrste u Hrvatskoj. Osmišljen je tako da se koristi tijekom cijele godine te ovaj objekt uz plivanje, nudi i druge aktivnosti, kao što su klizanje, priredbe i razna događanja, rekreaciju i opuštanje. Apsolutni trend u svijetu su upravo biološki bazeni koji su budućnost održivog turizma, a Hrvatska je zemlja koja svakako ima veliki potencijal za izgradnju bioloških bazena.  

Vrijednost Interpretacijsko-rekreacijskog centra Bio park Čazma iznosi 13,5 milijuna kuna, a projekt Čazma Natura usmjeren je na zaštitu i očuvanje prirode i okoliša, te njihovo turističko vrednovanje, a te će se dvije teme ujediniti u jedinstven proizvod zelenog turizma kroz uređenje i stavljanje u funkciju čak 123 sadržaja posjetiteljske infrastrukture.

Među ostalim, projekt obuhvaća uređenje prirodnog staništa ptica i vodozemaca Medjama koje je zamišljeno kao staza kroz krošnje, uzdignuta iznad terena na kojemu će posjetitelji moći upoznati biljni i životinjski svijet.

Fotografije: TZ Čazma, izvor: TZ Bjelovarsko bilogorske županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.