Neretvansko-vrbaske turističke priče, prostorni identitet kao motiv za atraktivni itinerer

- Oglas -

Prostorni identitet kao ishodište konkurentskog identiteta bila je tema recentnih putopisnih blogova pa potencijalnim znatiželjnicima i turistima željnih novih povijesnih i kulturoloških spoznaja predlažemo zanimljiv itinerer, na dohvat ruke Dalmatincima i Humljanima.

Kao prirodni temeljni trag uzimamo rijeku Neretvu na jugu koju samo planinski prijevoj Makljen dijeli od izvora Vrbasa u srednjoj Bosni. Slijede povijesno kulturološki artefakti još iz ilirskog i antičkog razdoblja s rimskim cestovnim pravcima iz Narone, danas muzej u Vidu kod Metkovića i Mogorjela te ostaci Ville Rustike koja se povezuje i s trojanskom baštinom.

Nastavak je preko Mostarske kotline, hidroakumulacija Grabovica i Salakovoc do Ramskog kraja kojim dominira jezero a baština je srednjovjekovne REX RAMAE. Prelaskom Makljena ulazimo u Uskopaljsku dolinu Vrbasa koja u ova jesenska vremena krase poznate glavice kupusa, kao vrlo zdravi gastro proizvod i svjež a posebno ukiseljen.

Uz druge bugojanske zanimljivosti ističemo i arheo lokalitet Vesela, uz koji je lokalni poduzetnik i humanitarac muslimanske vjere izgradio ambijentalnu Crkvu, koja zaslužuje svaku pozornost, i vjersku i humanu na koncu i ljudsku dimenziju suživota.

Vijugavom cestom uz bistri vodotok Vrbasa dolazimo do Jajca, drevnog grada na utoku sedrene Plive koja se velebnim vodopadom spušta u kanjon Vrbasa.

O značenju i i kulturno povijesnim znamenitostima napisane su mnoge knjige pa putniku namjerniku ostavljamo i dio tajnovitosti koje će spoznati obilaskom drevnog hrama boga Mitrasa, srednovjekovnim gradom nanske i kraljevske obitelji Kotromanića, hercega Hrvoja koji izgradi impresivne katakombe za vječno počivaliste, te zvonikom sv. Luke pa i muzejom AVNOJA gdje je sredinom prošlog stoljeća stvarana političko državna tvorevina SFRJ.

Slijedi i duhovna okrjepa u obližnjem Podmilačju kojim dominira nova Crkva u izgradnji ali i replika stare kamene Crkve koja je srušena u zadnjem ratu kao dominantni kip sv. IVE krstitelja, simbol vjerske tolerancije i kršćanskog ufanja.

Svetište je naročito posjećeno na sami blagdan 24. lipnja, kad se rijeke hodočasnika svih vjerskih i religijskih svjetonazora okupljaju i utočište traže kod svetog Ive uz Vrbas.

Uz put je vrijedna baština pravoslavnih vjernika u Manastiru KRUPA na istoimenoj rijeci koju krase sedrene barijere i prekrasan krajolik.

Na koncu, glavni cilj izleta je možda i najatraktivnija turistička destinacija Delibašino selo i Trapistički samostan s Crkvom i Muzejom koje kao šlag na torti upotpunjuje i ovaj itinerer i turističku ponudu grada Banja Luke.

Uz već opjevani ćevap, dimljeni šaran i pastrmku te druge gastro delicije, TRAPIST SIR s tajnom i originalnom recepturom je zasigurno najoriginalniji mliječni proizvod ne samo u ovom kraju nego i šire.

A zapravo, najveći motiv je turistička priča koja izvire iz temelja ovog glasovitog samostana koju na zanimljiv način ispriča jedan od rođene braće Zvonko i Tomislav, koji su i zadnji pripadnici ovog reda na našim prostorima.

Jedinstven itinerer, s originalnom kulturološkom, edukativnom, duhovnom pa i gastro pričom na dohvat je ruke. Samo ovdašnji čovjek s dinarskim genom mora stati i zapitat se… QUO VADIS, a naš je prijedlog ispisan u ovom blogu.

Neretva i Vrbas sa svojim pritokama zaslužuju da ih se bolje upozna ali i spozna njihova uloga u vlastitom identitetu.

Izvor fotografija: Marinko Brkić

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.