Ninska šokolijada – izabrani najbolji šokolari iz Nina i okolice

U kraljevskom gradu Ninu završena je 19. po redu Ninska šokolijada. Najpoznatija je to ninska gastronomska manifestacija koju organizira Turistička zajednica grada Nina i fešta kojom se gotovo nepoznati proizvod neobičnog imena otrgnuo od zaborava.

Ovogodišnja Ninska šokolijada 2021. bila je obilježena na prigodan način. Briga za zdravlje turista i građana u gradu Ninu povezano sa pandemijom COVID-19 bila je na prvom mjestu.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Poznata gastronomska manifestacija Ninska šokolijada odvija se uvijek u tri dijela. Prva cjelina bila je animacija čuvara baštine-šokolara u siječnju. Druga cjelina bila je izbor najboljih natjecatelja/ šokolara.

///Ninski šokol – skoro zaboravljena samozatajna delicija

Prve dvije cjeline je u okviru ove 2021. bilo moguće provesti. Treći dio manifestacije Feštu od šokola, koja je javnosti uvijek najzanimljivija, zbog mjera koje su na snazi nije bilo moguće organizirati prema tradiciji. Mnogi su posjetitelji ipak došli do Nina te su imali priliku tijekom izlagačkog vikend programa degustirati Ninski šokol – autohtonu deliciju koja je dobro poznata kao tradicija kraja i čija je receptura ostala tajna lokalnih obitelji.

Ninski šokol jedinstveni je suhomesnati proizvod od svinjske vratine koji izgledom nalikuje budžoli. Malo ga ima i teško se pronalazi, jer se radi samo u Ninu i ninskom priobalju. Podsjetimo kako cijela priča oko Ninske šokolijade započinje već na samom početku godine. Meso za pripremu ove delicije tada se podijelilo prijavljenim natjecateljima, a sada su izabrani najbolji šokolari.

Ove se godine u natjecateljskom programu za titulu najboljeg šokola borilo 41 natjecatelj. Najbolje je šokolare odabrao ocjenjivački žiri, razdvajajući prvo i zadnje mjesto tek u nijansi aromatičnog okusa. Najbolji su se ocjenjivali u dvije kategorije Ninski šokolari i Šokolari iz ostalih mjesta u okolici Nina.

Stoga su dva ocjenjivačka žirija imala veliki posao ispred sebe, ali su još jednu godinu zaredom iznenadili svojim ocjenjivačkim sposobnostima i ustvrdili kako kvaliteta ovog autohtonog proizvoda “našeg malog mista” iz godine u godinu raste.

U kategoriji Šokolari iz Nina prvo mjesto je osvojila Josipa Šalov, drugo mjesto je pripalo Tanji Skočić, a treći je bio Šime Ljubičić Zdenkov.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Pobjednici u kategoriji Šokolari iz ostalih mjesta: prvo mjesto osvojio je Dragan Begonja iz Privlake, drugo mjesto osvojio je Joško Jurlina iz Žerave, a treće mjesto Miroslav Šango iz Privlake.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.

Autor

Kategorije