Dva muzeja u Varaždinskoj županiji u programu drugog izdanja Noći tvrđava

- Oglas -

U okviru europskog projekta FORTITUDE, danas (5. svibnja) se održava drugo izdanje kulturne manifestacije Noć tvrđava – Night of Fortresses. S područja Varaždinske županije u manifestaciju su se uključili Dvor Trakošćan i Gradski muzej Varaždin s prigodnim programima.

Kvalitetu i značaj Noći tvrđava kao prekogranične kulturne manifestacije koja je povezala i promovirala programe na 45 fortifikacija u tri države, prepoznala su međunarodna udruženja EFFORTS i FORTE CULTURA, pa će se od 2023. godine Noć tvrđava promovirati na europskoj razini kao dio European Fortress Summer eventa.

Muzejska ustanova Dvor Trakošćan pripremila je u sklopu manifestacije program za svoje posjetitelje. Tako će u 19 sati započeti koncert srednjovjekovne glazbe Ansambla Audiatur. U 20:30 sati održat će se predavanje Valentine Meštrić na temu ” Simbolika detalja na portretu Karla III. (VI.): Uloga konzervacije i restauracije u očuvanju kulturnog blaga”. Program će se odvijati u Viteškoj dvorano dvorca Trakošćan, a ulaz je besplatan.

Gradski muzej Varaždin i ove godine sudjeluje s prigodnim programom pod nazivom Noć na Bašći koji počinje u 20 sati u Starom Gradu. U okviru programa za posjetitelje se organizira noćna šetnja pod fenjerima kroz bedeme varaždinske utvrde, uz vodstvo kustosa iz GMV-a Davora Kraša.

Inače, projekt FORTITUDE ima za cilj poboljšati kulturno-turističku ponudu u gradovima s utvrđenom baštinom u prekograničnom području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, te podići svijest o potencijalu i važnosti valorizacije kulturne baštine kao generatora razvoja kulturnog turizma.

Noć tvrđava prva je kulturno-turistička godišnja manifestacija koja će se održavati na utvrđenim spomenicima kulturne baštine (tvrđave, utvrde, dvorci…) na području Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Za više informacija posjetite službenu stranicu projekta.

Foto: Turistička zajednice Varaždinske županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.