Skrivene utvrde i ruševine varaždinskog kraja

Varaždinska županija, kao i ostatak Hrvatske poznati su po brojnim dvorcima i kurijama koji su ovdje izgrađeni tijekom stoljeća. Osim romantičnog Trakošćana i Starog grada u Varaždinu, ovaj dio Hrvatske skriva još mnoga stara, najčešće srednjovjekovna zdanja koja zaista vrijedi posjetiti. Brojne utvrde danas su postale ruševine, no one i dalje pričaju zanimljive priče o prošlim vremenima i tako pobuđuju interes posjetitelja. Budući da im je glavna uloga bila obrambena, većina ih se nalazi na teško pristupačnim mjestima u planinama što ih samo čini još interesantnijima. 

Stari grad Burg

Na jednom od brežuljaka Vinica Brega pronađite ostatke starog grada (burga) koji je imao obrambeni značaj. Otkrijte tajne ruševina viničkog castruma, a usput uhvatite i veličanstven pogled prema čitavom Varaždinskom polju. 

Grebengrad

Članak se nastavlja ispod oglasa

S južne strane Ivanščice, u blizini Novog Marofa laganom šetnjom šumskim putem, dođite do Grebengrada. Od nekadašnjeg srednjovjekovnog grada iz 13. stoljeća, danas su ostale samo ruševine koje vrijedi istražiti.

Dvorac Bisag

Još jedan slavni dvorac koji je do prije sedamdesetak godina još uvijek bio u uporabnom stanju, a danas je sasvim zarastao i zapušten, nalazi se na istočnom rubu Hrvatskog zagorja. Posljednji znani vlasnik bio je književnik Milan Begović koji je u vrijeme  gospodarenja Bisagom napisao neka od svojih najboljih djela među kojima i dijelove libreta za operu Jakova Gotovca – ‘Ero s onoga svijeta’

Obiđite ruševine dvorca Bisag s ostacima dviju kula i kapele u kojoj se još uvijek očuvalo nekoliko zidnih slika s prizorima iz Kristova života. 

Pusta Bela

Na sjeveroistočnim obroncima gore Ivanščice iznad prijevoja Belski dol, popnite se do nekadašnjeg središta viteškog reda ivanovaca iz 12. stoljeća, utvrde Puste Bele. Uz dvorac Pusta Bela vežu se brojne legende, a jedna od njih kaže da je u njoj boravio engleski kralj Richard Lavljeg srca na putu iz Križarskog rata.

Utvrda Paka

U najzapadnijem dijelu Kalnika na šumovitom brdu visokom 310 metara nalaze se ostaci utvrde Stari grad Paka. Sagrađena u 13. stoljeću, utvrda je služila za obranu od neprijatelja, dok je danas najčešće odredište šetača.

A ako ste odlučili obići utvrde i dvorce varaždinskog kraja svakako preporučamo da pogledate kuće koje smo odabrali za savršen odmor u ovom zelenom predjelu Hrvatske koji svakako vrijedi istražiti.

///Sedam kuća za odmor s pričom u Varaždinskoj županiji koje morate posjetiti

Članak se nastavlja ispod oglasa

Posljednjih godina sjever Hrvatske postaje sve zanimljiviji turistima željnim otkrivanja prirode, običaja i ljudi, uživanja u izvornim jelima, mirisima, užitka u vremenu i miru i neposrednom kontaktu s domaćinima.

///Nepresušan izvor priča: upoznajte top lokacije Varaždinskog kraja

Posjetite Varaždinsku županiju i dopustite da vas očara svojim pričama i pruži vam nezaboravno iskustvo. Doživjet ćete jedinstvenu atmosferu starih dvoraca i kurija, baroknih crkava i samostana, čuti mistične legende i povijesne priče o zmajevima, templarima, nimfama ili čudesnom pretvaranju vina u Kristovu krv. Uživajte u najboljim kulturnim manifestacijama, međunarodnim festivalima i atraktivnim povijesnim priredbama. Pozivnica vrijedi trajno jer kontINent je uvijek IN.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.

Autor

Kategorije