Noć vještica je pravo vrijeme da porazgovaramo o šišmišima

- Oglas -

Svi smo mi kao mali u bajkama bar jednom naišli na recept za vještičji napitak koji kaže: „ …u proključalu smjesu dodaj malo praha anđelike, prstohvat paučine i lijevo krilce šišmiša…”

Kako nam se približava Noć vještica, pravo je vrijeme da malo porazgovaramo o toj temi. Pri tom ne mislimo da bi trebali kuhati krilca šišmiša (lijepo vas molimo, nemojte ni slučajno!), nego da bi ta fascinantna bića svi zajedno trebali malo bolje upoznati i – usvojiti.

Posvoji šišmiša je program koji je Javna ustanova Park Prirode Medvednica razvila za ljubitelje šišmiša i one koji će to tek postati.

Na području Parka nalazi se špilja Veternica u kojoj se pojavljuje čak 18 vrsta šišmiša – to je izrazito velik broj, ako znamo da u Hrvatskoj živi sveukupno 35 vrsta šišmiša.

Iako imaju vrlo malo prirodnih neprijatelja – love ih uglavnom sove i mačke – šišmiši su vrlo ugroženi. Najveći im je neprijatelj čovjek koji mijenja lovno stanište šišmiša raznim gospodarskim zahvatima poput rušenja starih stabala ili vodnogospodarskim zahvatima, prekomjernim korištenjem pesticida te uznemiravanjem ili uništavanjem njihovih ljetnih ili zimskih prebivališta.

Pa, kako možete posvojiti šišmiša?

Ako želite pomoći ovoj vrsti i posvojiti šišmiša, ispunite obrazac na mrežnim stranicama PP Medvednica, a oni će vas dalje kontaktirati putem e-maila ili telefona.

Ako se za posvajanje šišmiša odlučite kao pojedinac, PP Medvednica će vam dodijeliti diplomu “U špilji Veternici živi moj šišmiš!”, iskaznicu posvojitelja šišmiša s vašim imenom i prezimenom i slikom vrste koju ste usvojili, dvije besplatne posjete špilji Veternici i cool majicu s crtežom šišmiša. Cijena posvojenja za pojedince je 150,00 kn.

Šišmiša možete posvojiti i grupno ili kao razred, a u tom slučaju dobit ćete diplomu s podacima o vrsti koju ste posvojili, uz sliku i podatke o školi, vrtiću, grupi koja ga je usvojila. Osim toga, svako će dijete iz grupe dobit svoju diplomu na koju može upisati ime svog šišmiša i svoje ime. Cijena za grupe je 200,00 kn.

I na kraju, postoji opcija posvajanja i za tvrtke ili udruge. Odlučite li se za nju, PP Medvednica će vam dodijeliti diplomu s podacima o vrsti koju ste posvojili, te slikom i podacima o udruzi ili tvrtki, a ime usvojitelja objavit će i na svojim mrežnim stranicama. Cijena za tvrtke je 5.000,00 kn. Pa zašto se ne bi malo izreklamirali uz pomoć šišmiša?

Šišmiši su najmanje proučena skupina životinja, a ljudi ih se boje jer imaju krivo mišljenje o njima. Jedna od uvriježenih predrasuda je da sišu krv kao vampiri, dok je istina sasvim suprotna: zapravo hrane stvorenjima koja nam dokazano noću sišu krv – komarcima.

Odličan početak upoznavanja sa šišmišima je letak PP Medvednica, a znanje uvijek možete produbiti posjetom jednoj od mnogobrojnih šišmišjih spavaonica u Hrvatskoj – Veternici, Baraćevim špiljama, špilji Vrlovci, špilji Trbušnjak i mnogim drugima. Ili posjetite neku od tih lokacija za vrijeme održavanja Noći šišmiša i ne propustite priliku na poseban način malo bolje upoznati ove nevjerojatne životinjice!

I malo mudrosti za kraj: u mitologiji naših ilirskih predaka, boginja ljubavi Anzotika prikazivana je u obliku šišmiša. Eto, neka vas ljubav nagna da promijenite stav prema prema njima!

Naslovna fotografija: Pixabay, Autor: Jose Miguel Guardeño

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.