Od krša do zlata – besplatne interpretacijske šetnje krčkom starogradskom jezgrom

Nakon serije interpretacijskih šetnji motiviranih temom Frankopani koji i dalje žive kroz nas, uspješno odrađenih tijekom srpnja i kolovoza prošle godine, Turistička zajednica Grada Krka u suradnji s licenciranom turističkom vodičkinjom Slavicom Peričić, krčkim gostima, ali i svim ostalim zainteresiranim otočanima, nastavlja donositi tematske storytelling sadržaje, drugim riječima sadržaje bazirane na pripovijedanju, kao jednoj od primordijalnih ljudskih vještina.

Storytelling, već prethodno definiran kao kulturno-turistički proizvod prepun potencijala, publici omogućava da što potpunije, u smislu evociranja različitih iskustava, doživi narodnu predaju, priče i legende s područja grada i otoka Krka. Riječ je, dakle, o doživljajnom proizvodu kojeg u isto vrijeme možemo smatrati marketinškim i komunikacijskim sredstvom.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Nadolazećom, proljetnom storytelling etapom obuhvaćena su tri termina, subota, 16. travnja s početkom u 18.00 sati te dvije nedjelje, 01. svibnja s početkom u 18.00 i 29. svibnja s početkom u 11.00 sati, s time da šetnja starogradskom jezgrom ovog puta kreće s Trga krčkih glagoljaša.

Od krša do zlata – potraga za malim stvarima

Novi susret zaljubljenika u lokalnu predaju i povijest donijet će i novu temu, što predstavlja prigodu da se krčka baština kojom obiluje stari grad doživi i oživi iz jedne posve drugačije perspektive filtrirane temom Od krša do zlata. Svi znamo koliko male stvari i trenuci mogu biti bitni, presudni i vrijedni, a ova će interpretacijska šetnja sve okupljene povesti upravo u potragu za tim malim stvarima od kojih je satkano ne samo naše nasljeđe i bogata povijest, već i naša svakodnevica.

Od Crkve Majke Božje od zdravlja do Frankopanskog kaštela

Šetnja, kao što je već istaknuto, kreće s Trga krčkih glagoljaša kojim dominira romanička Crkva Majke Božje od zdravlja, a koja je do sredine 19. stoljeća bila posvećena sv. Mihovilu. No, kako je promjena titulara izazvana haranjem kolere u namjeri da Bogorodica zaštiti svoj puk, ova se lokacija nametnula kao idealna za pripovijedanje o načinima na koje su preci, stoljećima unazad, brinuli o svome zdravlju, liječeći se i autohtonim samoniklim biljem.

Kao što obična, često neugledna i usputna biljka u sebi skriva najblagotvornija svojstva, tako i jednostavan komad drva, posredstvom spretnosti ljudske ruke, može biti pretvoren u instrument. Ta nas činjenica vodi do jedne od narednih lokacija tj. arhitekturom suvremenog sjedišta glazbene škole. Mjesto je to za propitivanje geneze glazbe i prizivanje bogatog otočnog glazbenog nasljeđa.

Sve ono čime nas daruje priroda u korijenu je svake kreacije! Motiv je to koji se krije iza priče koja će biti predstavljena tijekom još jednog zaustavljanja, a čija će fabula krenuti u smjeru vrednovanja dječje igre i tradicijskih igračaka. Latinsko geslo ostium non hostium (vrata samo prijateljima rastvorena) umetnuto nad portalom jedne od kuća u Zrinjskoj ulici, na sljedećoj će lokaciji prizvati tradicionalnu krčku dobrodošlicu, dok će na kraju, priča inspirirana Trgom Kamplin i Frankopanskim kaštelom najjasnije demonstrirati matičnu temu ove šetnje, jer iz otočnog krša nije niknulo samo monumentalno ziđe drevnog Kaštela, već i sami Krčki knezovi Frankopani, plemićka obitelj koja je u višestoljetnom periodu svoje vlasti otoku Krku priskrbila sjaj, umjetnost, ekonomsku snagu i neovisnost.

Upravo će ta, posljednja, ujedno i najveća priča biti predstavljena uz pomoć živopisnih članova povijesne udruge Krčki knezovi Frankopani

Zbog ograničenog broja polaznika, sudjelovanje u ovoj zanimljivoj interpretacijskoj šetnji potrebno je prethodno najaviti, i to e-mailom na: tic@tz-krk.hr. Za sve sudionike šetnje vođenje je besplatno! Svibanjski termini ovog kulturno-povijesnog programa uključuju i ulaznice za posjet Frankopanskom kaštelu i tamošnjem Interpretacijskom centru Krk otvorenom u sklopu Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana.

Krk Bike Story

Članak se nastavlja ispod oglasa

Na kraju podsjetimo kako see poznata biciklistička manifestacija Krk Bike Story nastavlja se i ovoga proljeća tijekom tri vikenda u travnju i svibnju, kada će svi zaljubljenici u outdoor avanture imati priliku pridružit se uzbudljivim vožnjama koje će ih upoznati s posebnostima otoka Krka. Prvi je na rasporedu Krk Bike Family Story (16. – 17.4.2022.), slijedi Krk Bike Romantic Story (23. – 24.4.2022.) i na kraju Krk Bike Adrenaline Story (7. – 8.5.2022.).

Kao domaćini prve biciklističke priče, Turistička zajednica Grada Krka i Turistička zajednica Općine Punat pozivaju vas da uskrsne blagdane provedete uz Krk Bike Family Story – interaktivan biciklistički doživljaj za cijelu obitelj.

Tijekom dva dana Krk Bike Family Story 16. i 17. travnja, kroz vođene biciklističke ture, sudionici će upoznati prirodne posebnosti i raznoliku gastronomsku ponudu.

PRVI DAN, subota 16. travnja – Krk Bike Family Story priča započinje vođenom kružnom biciklističkom turom kojom ćemo proći dojmljive biciklističke staze otoka, a putem ćemo otkriti i zanimljivo povijesno i gastronomsko bogatstvo otoka Krka. Ruta, duga 25 kilometara s 350 visinskih metara uspona, kreće  iz grada Krka preko Lakmartina, Kornića do Punta i natrag do grada Krka. Interaktivna i zabavna, ova je tura prava poslastica za cijelu obitelj.

DRUGI DAN, nedjelja 17. travnja je rezervirana za pravu avanturu za cijelu obitelj. Sudionici voze duž označene staze, te uz pomoć karte i vodiča traže tragove na terenu kako bi otkrili lokaciju blaga poznatih Frankopana.

Za sve sudionike su osigurane i nagrade, a posebno bogate nagrade očekuju prva tri tima koja dođu do blaga.

Za online prijavu popunite obrazac na POVEZNICI, a prijave su moguće i na licu mjesta prije događanja. Više informacija možete pronaći na službenim stranicama Krk Bike Family Story.

Fotografije: Luka Tabako/ Turistička zajednica grada Krka

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.