Organizacija sportskih, poljoprivrednih, kulturnih, vjerskih… druženja kao model rješenja sezonalnosti hrvatskog turizma

Zadnji tjedan listopada tradicionalno je vrijeme branja maslina i mandarina, ali i zatvaranja vinskih bačava u dalmatinskom puku popularna jamatva… kad se ubiru plodovi ljudskog, ali i Božjeg dara. A lijepo vrijeme je poslužilo i za ugodna druženja, nekima uz ugodnu kavicu ili čašicu na sunčanim danima, drugima na plažama, a trećima uz znojne majice na teniskim i drugim igralištima ili biciklističkim stazama… dok su kulturnjaci i hodočasnici iskoristili lijepo vrijeme za svoju duhovnu okrjepu.

Sudionici TENIS WINE GASTRO FEST-a su objedinili sve čari sunčanog listopada, bijelog sporta i svih vrsta ugode ali i potrebe ljudskoj naravi.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Teniski turnir zamišljen kao druženje domicilnih teniskih veterana i rekreativaca na koncu se pretvorio u ugodno sportsko turističku priču zahvaljujući češkom poduzetniku Ŕudolfu Rihi čiji entuzijazam u kreiranju turističkih ideja nudi optimizam iz najboljih dana Hr turizma, ali i vremena kada su njegovi sunarodnjaci zapravo otkrili dalmatinske turističke potencijale.

Kako je i obiteljski vezan za tenis koji aktivno igraju njegovi sinovi to nije propustio priliku da organizatorima predloži i ozbiljniji nastavak ovih teniskih turnira koji bi kroz skoro cijelu godinu mogli biti mamac i za mlade, ali i starije dobne kategorije. Uz to je s domaćinom razmijenio i vinsku kapljicu iz čeških podruma najavljujući i druženje ljubitelja piva.

Njegov sin Šimon je s kolegom Martinom odigrao ekshibicijski meč pritom prikazujući svu raskoš češke teniske škole koja je prepoznatljiva i kod domicilnih, danas vrhunskih svjetskih tenisača. Jedan od tih je i BiH reprezentativac Tomislav Brkić, danas u top 50 s ATP liste parova koji je kratko posjetio ovo tenisko druženje i poželio uspjeh mladim tenisačima na profi putu, a veteranima što bolji plasman u sve popularnijim turnirima s naglaskom na fer i korektnom međusobnom natjecanju.

A tako je i bilo na koncu ovog sportskog djela kad su se sastala dvojica Ljubušaka Mirko Nižić i Krešimir Perić kontra domicilnih veterana Jure Radića i Nikole Divića. Iako su domaći slavili s 2:0 u setovima sam meč je bio i zanimljiv i neizvjestan do kraja u kojem je presudilo iskustvo mudrog Jure a možda i duhovni zaziv sv. Jure koji je sve “promatrao” s vrha Biokova… ili pak molitva u obližnjoj crkvici, nisu nam otkrili pobjednici.

I nagrade organizatora koje su dobili svi igrači imaju simbolično kulturološko i umjetničko značenje, a koje je kreirao znameniti Hanibal Salvara i studio Hani iz Zagreba. Radi se o keramičkim vazama s aplikacijom hrvatske glagoljice. I zabavni i gastro užitak ispred Art vinoteke sv. Jure u makarskoj Kalalargi ostavio je nezaboravan dojam na sve sudionike ali i goste koji su promenadno šetali ovom popularnom art i gastro mikro destinacijom.

Na koncu je dogovoreno skoro druženje i revanš parova u Ljubuškom, a za turističke djelatnike i poduzetnike ostaje analiza i mudro kreiranje nove turističke sezone. Zato valja slijediti i sportska i kulturna postignuća dinarskog čovjeka koji su prepoznatljivi i u svjetskim razmjerima, a i primjer pobjednika ovog turnira uz blagoslov sv. Jure s kojim smo započeli ovaj Projekt krajem travnja na njegov imendan a okončat ćemo ga Adventskim bdijenjem i prosinačkim gastro druženjem. Sportskim rječnikom rečeno, svi su pobijedili, a pučkim zborom, što je čovjeku ljudski imanentno i Bogu je drago!

Fotografije: Marinko Brkić

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.