Orion – prva utrka Vinkovačke trilogije savršen je spoj turizma i sporta

spot_img

Prva u nizu, ujedno i najkraća rekreativna utrka na duge staze u Vinkovcima je utrka Orion. Duga je pet kilometara, a starta u subotu, 16. ožujka u 16 sati s Pješačke zone Vinkovci. Veliki broj rekreativaca iz Slavonije i Hrvatske tako će i ove godine krenuti u pohod na prvu medalju Vinkovačke trilogije.

Trči se najljepšim dijelovima ovog slavonskog grada, od središta i pješačke zone, šetališta uz Jezero Banja i obale Bosuta, preko mosta u Genscherovoj ulici do cilja.

///Vinkovačka trilogija potvrđuje kako su Vinkovci sportski grad

Po principu važno je sudjelovati, ovakva sportska događanja potiču građane na brigu o zdravlju uz druženje i zabavu, ali i potvrđuju da za stjecanje dobrih navika poput trčanja, nisu potrebne posebne pripreme i staze.

Prva od tri vinkovačke utrke ime je dobila po Orionu, najstarijem indo-europskom kalendaru pronađenom u Vinkovcima. Orion je jedan je od najvažnijih artefakata bogate i zanimljive vučedolske kulture. Pronađen je na području današnjih Vinkovaca prilikom iskapanja u blizini današnjeg hotela Slavonija 1978. godine.

Orion, Vinkovci
Orion, foto: Davorin Krešić, izvor Turistička zajednica grada Vinkovaca

Nakon Oriona slijede Orient Express i Valens Victorius

Utrka Orion označava početak trilogije, a natjecatelje očekuju dvije još zahtjevnije utrke. Tako je 6. travnja na rasporedu deset kilometara dug Orient Express. Naziv i motiv utrke vezani su za jedan od najslavnijih vlakova u povijesti željeznice. U poznatom romanu Agathe Christie Ubojstvo u Orient Expressu vlak prolazi kroz Vinkovce, a tako će i ova utrka.

///Vinkovci city break: “Zovu te, zovu, ravni slavonske, dođi u Vinkovce!”

Trilogija završava trećom utrkom 9. lipnja. Radi se o utrci s preprekama, Valens Victorius, dugoj 4,5 kilometra. Naziv je vezan za rimsku povijest Vinkovaca, a predstavlja zabavnu, poluadrenalinsku utrku koja svake godine odluči ukupnog pobjednika Vinkovačke trilogije. Jedinstvena i veličanstvena utrka u srcu Slavonije puna izazova i zabave kao i svake godine održava se u spomen na tragično poginulog hrvatskog branitelja Nedjeljka Klarića.

utrka orion
Foto: Dinko Nađ

Vremena sve tri utrke se zbrajaju kako bi se dobilo ukupno vrijeme trilogije za svakog natjecatelja i okrunilo one najbrže i najspretnije.

Fotografije: Dinko Nađ

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.