Osijek je ovog tjedna meka za ljubitelje riječne ribe: Pogledajte što se nudi na menijima u restoranima!

spot_img

Sve do 13. studenog Osijek je meka za ljubitelje delicija spravljenih od riječne ribe. Popis restorana i menija mami na put prema Istoku gdje se okupila kulinarska elita stvarajući vrhunske menije inspirirane riječnom ribom u Tjednu riječne ribe.

hrana, gastronomija osijek, restoran Corner
restoran Waldinger
hrana, gastronomija osijek, riba
Foto: Mario Đurkić – Horizont Solutions, izvor fotografija: Turistička zajednica grada Osijeka

Ovo je pravi trenutak za posjet slavonskoj metropoli i uživanje svim čulima. U Osijeku riba pliva tri puta – u Dravi, potom u kotliću i za kraj u vinu. Otkrijte ovaj čudesan put ribe i odaberite svoj meni u osječkim restoranima.

Osijek je grad bogate gastronomske ponude. No on istovremeno pruža i izvanrednu priliku za degustaciju najfinijih vina koje preporučuju ugostitelji, sommelieri i vinari. Ovdje će vas domaćini rado provesti svijetom vinske umjetnosti – nijanse svježih voćnih tonova, duboke zemljane ili suptilne cvjetne arome, preporučujući savršene kombinacije vina koja će ne samo istaknuti okuse i arome jela, već i stvoriti nezaboravno umami iskustvo koje će dodirnuti sva vaša čula.

Promotivni meniji tradicionalnih jela u modernom jesenskom ruhu

jesen u osijeku
Izvor fotografije: Turistička zajednica grada Osijeka

Prva godina Osijek Gourmet projekta privukla je pozornost s Tjednom crne slavonske svinje. Time je istaknula rijetku autohtonu namirnicu koja se počela uzgajati u okolici Osijeka u 19. stoljeću. Ove godine pažnja gurmana usmjerena je prema vodama rijeka Drave i Dunava te brojnim slavonskim jezerima koji su dom nekim od nadaleko poznatih vrsta riba, poput soma i šarana.

Riječna riba upravo će u ovom periodu dobiti zasluženu pažnju stručnjaka, a kuhari osječkih restorana prikazuju izvanredne kreacije riječne ribe u svim svojim aspektima.

Tijekom trajanja Tjedna riječne ribe riblji meniji dostupni su u devet renomiranih restorana u Osijeku: Restoran zimska lukaRestoran WaldingerRestoran Projekt 9,  Čingi Lingi ČardaČarda kod BaranjcaRestoran kod JavoraRestoran crna svinjaRestoran Corner i Lulu fusion bistro.

osijek gourmet 2023. restorani

/// TJEDAN RIJEČNE RIBE: Zašto u Osijeku riba uvijek pliva više? Prvo pliva u Dravi, zatim u kotliću, a za kraj i u vinu

Iako većina ovih restorana nudi riječnu ribu i u svojim redovnim jelovnicima, tijekom Tjedna riječne ribe ta su jela u fokusu po promotivnim cijenama.

Na menijima možete pronaći klasične specijalitete poput perkelta s domaćim tijestom (često u kombinaciji sa sirom i slaninom) te legendarni fiš-paprikaš koji broji mnoge poklonike u Osijeku. Smuđ orly zadovoljit će one koji preferiraju nježniji, ali ništa manje ukusan okus, dok će šaran na rašljama u okolici grada oduševiti strpljive gurmane. Ne zaboravimo ni paštete od riječne ribe, savršene kao predjelo ili hrskavi čips od šarana za one koji vole grickati dok uživaju u raznolikim okusima.

Gastronomska putovanja sve su veći trend

Na globalnom turističkom tržištu jedan od glavnih motiva putovanja je gastronomija. Putnici više ne tragaju samo za spektakularnim pejzažima i povijesnim znamenitostima, već i za lokalnim okusima i autentičnim kulinarskim iskustvima. 

Prema najnovijim istraživanjima, čak 81% putnika izražava najveće zadovoljstvo isprobavanjem lokalnih jela i kuhinje na putovanjima. Još važnije, čak 75% putnika izražava poseban interes za gastronomsku ponudu lokalnih restorana. Ovaj trend posebno privlači mlađe generacije putnika koje vole otkrivati različite kuhinje i kulinarske inovacije.

S obzirom na ovaj rastući trend gastronomskih putovanja, Osijek se može pohvaliti činjenicom kako je postao sve traženija destinacija za gurmane. Ta činjenica ogleda se i u sve većem broju noćenja turista.

osijek iz zraka
Foto: Mario Đurkić – Horizont Solutions, izvor fotografije: Turistička zajednica grada Osijeka

No, Osijek nije samo destinacija za ljubitelje hrane. To je mjesto gdje se svaki zalogaj pretvara u nezaboravnu uspomenu i gdje svaka delicija ispriča priču o strasti prema kulinarskoj umjetnosti i dubokoj ljubavi prema lokalnoj baštini. Pridružite se ovom zanimljivom gastro putovanju, pođite tamo gdje se susreću rijeka, tradicija i strast kuhanja.

Vidimo se u Osijeku! Zašto već niste ovdje?

tvrđa u osijeku
Izvor fotografije: Turistička zajednica grada Osijeka

Projekt Turističke zajednice grada Osijeka, pod nazivom Osijek Gourmet, podržavaju partneri Hrvatska turistička zajednica, Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i Glas Slavonije d. d.

Foto: Turistička zajednica grada Osijeka

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.