PagArtFestival 2023. opravdao očekivanja brojnih gledatelja

Umjetnička manifestacija dobro poznata paškoj, ali i široj publici, PagArtFestival i ove je godine opravdao očekivanja publike. Koncerti ozbiljne glazbe u ozbiljnoj izvedbi i za ozbiljnu publiku privukli su veliki broj zainteresiranih, a ne smijemo zaboraviti spomenuti ni nove lokacije na kojim se ovogodišnji festival održao. No krenimo redom…

otvoren PagArtFestival
Lovro Pogorelić, foto: Elvis Šmit

Ovogodišnji program započeo je tradicionalnim recitalom Lovre Pogorelića, koji je ujedno i utemeljitelj i umjetnički voditelj festivala. Maestro Pogorelić ove godine je za publiku pripremio program s kompozicijom Salto vitale suvremenog hrvatskog skladatelja Srećka Bradića i Diabelli varijacijama L. van Beethovena.

Drugi događaj festivala bila je predstava E. Ionesca “Delirij u dvoje” u izvedbi Ane Pogorelić i Luke Šatare uz originalnu glazbu Katarine Ranković. Predstava je izvedena na livadi podno crkve u Starom Gradu Pagu te je tako PagArtFestival otvorio još jednu pozornicu što je privuklo brojnu publiku.

pagartfestival 2023
Delirij u dvoje, foto: Elvis Šmit

Predstava je izazvala oduševljenje i navela na razmišljanje o temeljnim životnim vrijednostima, o čemu je publika diskutirala s organizatorima i izvođačima uz posluženo vino nakon predstave.

Publika je treću večer festivala imala priliku uživati u kontemplativnoj atmosferi koncerta
sestara Martine Zadro (sopran) i Lane Bradić (klavirska pratnja), koje su izvele probrani program sakralne glazbe u crkvi sv. Frane.

Stefan Milenković i Hilda Švan
Stefan Milenković i Hilda Švan, foto: Elvis Šmit

Prepuna zborna crkva Marijinog uznesenja obilježila je koncert proslavljenog violinista Stefana Milenkovića uz klavirsku pratnju Hilde Švan. Publiku su impresionirali djelima Händela, Dvořáka i Ravela te maestralnim Varijacijama na originalnu temu Wieniawskog.

Nova lokacija festivala bila je Dom kulture Povljana gdje je mladi gitarist Filip Mišković izveo neke od najatraktivnijih gitarističkih skladbi kao što su Arapski capriccio i Maurski ples F. F. Tárrege te Suite Valenciane V. Asencia.

filip mišković
Filip Mišković, foto: Elvis Šmit

Osim u Povljani, Filip Mišković nastupio je i na omiljenoj lokaciji posjetitelja festivala – Starom Gradu Pagu.

Festival se održava uz trud i rad Umjetničke organizacije “Lovro&Nina” te zahvaljujući financijskoj potpori Grada Paga i Turističke zajednice Grada Paga, Ministarstva kulture, Zadarske županije i Turističke zajednice Zadarske županije i Jadran-galenskog laboratorija Rijeka, nezaobilaznu pomoć bliskih prijatelja te otvorena vrata i podršku nadžupnog ureda Paga.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.