Paška čipka – svjetski poznato “bijelo zlato” Paga

U gradu Pagu stoljećima se njeguje tradicija izrade čipke na iglu među kojima je najpoznatija paška čipka. Svjetski poznata paška čipka autohtoni je suvenir i izvorni hrvatski proizvod, izrađuje se šivanjem, a koristi se kao samostalni ukras ili dio odjeće.

festival čipke, paška čipka
Izvor fotografije: Turistička zajednica grada Paga

Paška čipka je 2009. godine upisana u UNESCO-v registar nematerijalne kulturne baštine. U listopadu 2020. godine, a nakon postupka koji je trajao tri godine, Grad Pag je pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo zaštitio Pašku čipku. Njenom zaštitom Grad Pag postao je jedini davatelj licencije koji potpisuje i definira uvjete korištenja licencije za pašku čipku.

Čipka prati Pažane kroz cijeli život i kao jedna neprekinuta nit simbolizira svu ljepotu, ali i težinu življenja na ovom otoku kamena i soli. Duga tradicija i način izrade ono su po čemu je paško čipkarstvo priznato u cijelom svijetu i jedan je od razloga zbog kojih turisti posjećuju otok Pag.

festival čipke, paška čipka
Foto: Vesna Karavanić, izvor: Turistička zajednica grada Paga

Povijest paške čipke

Austrijska carica, Marija Terezija posjetila je otok Pag samo kako bi se upoznala s čipkaricama. Nakon posjete otoku zaposlila je čipkaricu na bečkom dvoru. Jedini zadatak bio joj je šivanje za potrebe dvorana. Inače upravo paška čipka i danas je dar brojnim važnim gostima koji posjete Lijepu našu. Tako je bila i dar za pokojnog papu Ivana Pavla II.

čipkana zastava austrije, paška čipka
Izvor fotografije: Turistička zajednica Grada Paga

Izrada paške čipke u gradu Pagu zabilježena je još u 15. stoljeću za potrebe ženskog i crkvenog ruha. Paškinje su pozivane na bečki dvor kako bi pokazale umijeće izrade paške čipke. U samostanu sv. Margarite u Pagu paške koludrice su od davnina podučavale izradi čipke. U Pagu je bila osnovana i prva škola paške čipke koja je djelovala od 1906. do 1945. godine. Paška čipka ima bogatu povijest zahvaljujući čipkaricama i njihovoj ljubavi prema izradi čipke te je dio paške nošnje.

dani paške čipke, paška čipka
Male čipkarice, foto: Turistička zajednica grada Paga

Nekada se umijeće izrade paške čipke prenosilo s koljena na koljeno i svaka majka čipkarica znanje je prenijela na svoje kćeri. Danas za izradu čipke postoje šablone i nacrti, a posao su ovdje dobili i dizajneri koji kreiraju dizajn za šablone za izradu paške čipke. Osim na Pagu primjerci paške čipke čuvaju se i u Zadru gdje je otvorena galerija paške čipke s primjercima čipke starim i više od stotinu godina.

Međunarodni festival čipke
Izvor fotografije: Turistička zajednica Grada Paga

Međunarodno okupljanje čipkarica

Kako bi se očuvala tradicija, ali i obogatila turistička ponuda, 2010. godine održan je prvi Međunarodni festival čipke. Festival se održava svake godine i okuplja čipkarice iz cijelog svijeta.

Međunarodni festival čipke
Izvor fotografije: Turistička zajednica Grada Paga

///12. Međunarodni festival čipke, bijelog zlata Paga

Tako je bilo i ove godine. Na 12. Međunarodnom festivalu čipke okupilo se 70 čipkarica iz deset zemalja. Njihovi su se izložbeni eksponati mogli razgledati u prizemlju Kneževog dvora za vrijeme trajanja festivala. Manifestacija je pokazala kako zanimanje za čipkarstvo na otoku Pagu nije izgubljeno, a “bijelo zlato” privuklo je i zanimanje turista.

///70 čipkarica iz 10 zemalja ove godine na Međunarodnom festivalu čipke u Pagu

Međunarodni festival čipke
Izvor fotografije: Turistička zajednica Grada Paga

Paška čipka ima i svoju galeriju

Tragom očuvanja ove vrijedne i jedinstvene rukotvorine, u gradu Pagu od 1998. godine djeluje Galerija paške čipke u organizaciji Društva paških čipkarica “Frane Budak”.

galerija paške čipke
Galerija čipke, foto: Turistička zajednica grada Paga

Posjetitelji galerije mogu vidjeti kako se izrađuje paška čipka i tako se opustiti uz kreacije različitih tehnika čipki koje su pravi umjetnički radovi vrijednih ruku paških čipkarica. U bogatoj galerijskoj zbirci nalaze se čipke različitih povijesnih razdoblja – replike paške čipke po starim Budakovim nacrtima, različiti tekstilni predmeti kao dijelovi interijera paške kuće, zatim dio odjevnih predmeta koje su kroz povijest koristili stanovnici grada Paga, ali i kreacije najnovijih datuma.

paška čipka
Foto: Turistička zajednica grada Paga

U kamenom zdanju Kneževe palače, u ambijentu u kojem se uz čipke isprepliću stare fotografije paških čipkarica, posjetitelja će na trenutak prožeti osjećaji o prolaznosti života, ali i o neprolaznosti kulturnih vrijednosti koje grad Pag čine posebnim.

Međunarodni festival čipke, paška čipka
Izvor fotografije: Turistička zajednica Grada Paga

Zanimanje – “Čipkarica”

Kako je grad Pag poznat po svojoj paškoj čipki, koja je kako smo već rekli i zaštićeni proizvod, Srednja škola Bartula Kašića Pag realizira program osposobljavanja za zanimanje “Čipkarica” u trajanju od jedne godine u obliku redovne nastave. Osnovna zadaća programa je sustavno i kvalitetno stručno osposobljavanje polaznica za samostalnu izradu svih oblika i vrsta paške čipke.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.