Po prvi puta u Hrvatskoj otvara se špilja za speleoterapiju

Speleoterapija vrsta je respiratorne terapije koja uključuje disanje unutar špilje. Prednosti ove vrste terapije bili su svjesni još u staroj Grčkoj i Rimu, a moderna upotreba započela je u Njemačkoj.

Povijest moderne speleoterapije seže u pedesete godine prošlog stoljeća. U to vrijeme speleoterapeutske bolnice nastale su u nekoliko zemalja istočne i srednje Europe. U klasičnom obliku, speleoterapija je bila uporaba podzemnih mineralnih i toplih izvora.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Iako je Hrvatska bogata špiljama, koje se u velikom broju nalaze u turističkoj ponudi, speleoterapije sve do prošlog tjedna nije bilo. Naime, po prvi puta u Hrvatskoj, u Pećinskom parku Grabovača, otvara se špilja za speleoterapiju. Prošli tjedan, u prostorijama Ustanove, potpisan je Ugovor o dodjeli koncesijskog odobrenja za Medinu špilju. Koncesijsko odobrenje dodijeljeno je obrtu “SIGA” iz Perušića.

Cilj, kako poručuju iz Pećinskog parka Grabovača je potaknuti što dulji boravak u prirodi i špiljama, odnosno spojiti speleoterapiju s edukativnim sadržajima na području Parka, te doprinijeti boljoj promociji područja. Službeno otvorenje bit će uskoro, a o svemu će se obavijesti i zainteresirana javnost.

Inače, Pećinski park Grabovača jedini je pećinski park u Europi a nalazi se na području Općine Perušić u Lici. Voda obogaćena otopljenim ugljičnim dioksidom svojom mehaničkom i kemijskom snagom razarala je i otapala karbonatne stijene na površini reljefa i u dubinama podzemlja Grabovače. Tako su na površini nastale bezbrojne škrape, kamenice, ponikve, a u podzemlju mnoge jame i špilje.

Na relativno maloj površini od samo 1,5 četvorni kilometar nalazi se osam špilja i jedna jama, što predstavlja sklop raznovrsnih i po bogatstvu kalcitnih tvorevina vrijednih speleoloških pojava te četvrtina od ukupnog broja zaštićenih speleoloških objekata u Hrvatskoj – pet špilja je zaštićeno u kategoriji geomorfološkog spomenika prirode, a špilja Samograd najpoznatiji je speleološki objekt ovog pećinskog parka te jedina špilja koja je otvorena za posjetitelje.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.