Po prvi puta u Hrvatskoj otvara se špilja za speleoterapiju

spot_img

Speleoterapija vrsta je respiratorne terapije koja uključuje disanje unutar špilje. Prednosti ove vrste terapije bili su svjesni još u staroj Grčkoj i Rimu, a moderna upotreba započela je u Njemačkoj.

Povijest moderne speleoterapije seže u pedesete godine prošlog stoljeća. U to vrijeme speleoterapeutske bolnice nastale su u nekoliko zemalja istočne i srednje Europe. U klasičnom obliku, speleoterapija je bila uporaba podzemnih mineralnih i toplih izvora.

Iako je Hrvatska bogata špiljama, koje se u velikom broju nalaze u turističkoj ponudi, speleoterapije sve do prošlog tjedna nije bilo. Naime, po prvi puta u Hrvatskoj, u Pećinskom parku Grabovača, otvara se špilja za speleoterapiju. Prošli tjedan, u prostorijama Ustanove, potpisan je Ugovor o dodjeli koncesijskog odobrenja za Medinu špilju. Koncesijsko odobrenje dodijeljeno je obrtu “SIGA” iz Perušića.

Cilj, kako poručuju iz Pećinskog parka Grabovača je potaknuti što dulji boravak u prirodi i špiljama, odnosno spojiti speleoterapiju s edukativnim sadržajima na području Parka, te doprinijeti boljoj promociji područja. Službeno otvorenje bit će uskoro, a o svemu će se obavijesti i zainteresirana javnost.

Inače, Pećinski park Grabovača jedini je pećinski park u Europi a nalazi se na području Općine Perušić u Lici. Voda obogaćena otopljenim ugljičnim dioksidom svojom mehaničkom i kemijskom snagom razarala je i otapala karbonatne stijene na površini reljefa i u dubinama podzemlja Grabovače. Tako su na površini nastale bezbrojne škrape, kamenice, ponikve, a u podzemlju mnoge jame i špilje.

Na relativno maloj površini od samo 1,5 četvorni kilometar nalazi se osam špilja i jedna jama, što predstavlja sklop raznovrsnih i po bogatstvu kalcitnih tvorevina vrijednih speleoloških pojava te četvrtina od ukupnog broja zaštićenih speleoloških objekata u Hrvatskoj – pet špilja je zaštićeno u kategoriji geomorfološkog spomenika prirode, a špilja Samograd najpoznatiji je speleološki objekt ovog pećinskog parka te jedina špilja koja je otvorena za posjetitelje.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.