Planinarenje u Iloku? Na zanimljiv poziv se odazvalo gotovo 250 planinara!

Vinkovo u Iloku privuklo je u najistočniji hrvatski grad brojne goste, ali i čak 242 planirana, koji su se odazvali pozivu HPD Liska na planinarenje do najvišeg vrha Vukovarsko-srijemske županije.

Foto: Miroslav Ružević, HPD Liska

Da je Ilok atraktivna turistička destinacija zna većina Hrvata, ali da je i atraktivna planinarska destinacija to je svakako podatak koji mnoge iznenađuje jer istok Hrvatske nije planinska regija, osim u hollywoodskom uratku “Ubojstvo u Orient Expressu” gdje su Vinkovci i Slavonski brod smješteni u planinski lanac nalik Alpama.

No, da je Ilok atraktivan planinarima potvrdio je do sad najveći odaziv na planinarenje u sklopu Vinkova u Iloku prošlog vikenda. Gotovo 250 planinara okupilo se na vidikovcu Vukovo uz planinarsku okrjepu u vidu kruha i masti, pekmeza, kiflica, kave, čaja i neizostavne rakije odakle se krenulo prema najvišem županijskom vrhu Liska te vidikovcu u HPO – Skandala. Vukovo je početno mjesto planinarske staze Vukovo-vidikovac Skandala što je i kontrolna točka uvrštena u Hrvatsku planinarsku obilaznicu.

Skandala Ilok, planinarska obilaznica Ilok
Foto: Mirela Jendričko

Sama ruta Vukovo – vrh Liska – vidikovac Skandala (kontrolna točka u HPO) – Crvenkova strana – Drljan – Vukovo duga je 13 kilometara, a sunčano vrijeme namamilo je brojne planinare u Ilok. Zanimljiva avantura trajala je četiri i pol sata i vjerujem kako će iznenaditi sve koji očekuju tek polja i vinograde. Dodatan šarm pozivu planinara dala je i činjenica kako se u Iloku održavalo Vinkovo pa se nakon planinarskog izleta većina planinara uputila na prostor gradske tržnice kod Starih podruma gdje se održavao pokladni sajam uz degustacija iločkih vina i gastro ponuda s tradicijskim jelima i neizostavne tamburaše te doček pokladnih jahača.

Svi smještajni kapaciteti Iloka popunjeni su mjesecima unaprijed jer nitko ne želi propustiti bogati program manifestacije koji svake godine ponudi i nešto novo. Ove godine nova lokacija pokladnog sajma, vinske i slikarske radionice, svečane večere, dječje igraonice kao i vinski šator te cjelovečernje zabave uz tamburaše.

Dani su to kada iločke vinarije otvaraju vrata kušaona svim gostima i nude im svoja najfinija vina, pokoju izbornu berbu i stvaran doživljaj vinske zabave.  Ne čudi stoga što se do sada najveći broj planinara odazvao neodoljivom pozivu zimskog planinarenja na najistočnijoj točki Lijepe naše uz obilazak Iloka tijekom Vinkova.

Nije im smetala niti hladnoća, pa ni blato tijekom šetnje kroz vinograde kada je minus popustio, a sunce zagrijalo. Sve je popravila doza iločkih vina i fiša te šarana na rašljama, kao i slanina i kobasica koje su se na šibama vrtile na otvorenoj vatri u samom centru Iloka.

Vikend za pamćenje i svakako preporuka svim ljubiteljima dobre hrane, vina i boravka na otvorenom.

Planinarenje Ilok, Liska

/// Zašto je selo uvijek IN, a Slavonija totalno kul?

/// Odmor kakav nikad niste doživjeli: Odabrali smo za vas najbolje kuće u Srijemu i Slavoniji

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.