Plešivica: Zimska priča nadomak Zagreba

Jaska je najpoznatija kao vinorodna regija iz koje stižu vrhunska vina, neka od ponajboljih na hrvatskoj vinskoj karti. No kako je zima vrijeme kad vinogradi miruju, najbolje bi bilo zavući se u vinske kleti, podrume i kušaonice te u čaši provjeriti kako se drži koja berba, uz domaće prigriske kao što je još topli copanjek, no za to moramo pričekati otvaranje ugostiteljskih objekata. Zima je i prilika da se obiđe barem dio impresivne jaskanske kulturno-povijesne baštine te da se uživa u aktivnostima pod vedrim zimskim nebom po šumama i brežuljcima slikovitog kraja jugozapadno od Zagreba.

Središtem Jastrebarskog dominira dvorac Erdödy, najstarije zdanje i nekadašnji dom velikaške obitelji koja je stoljećima oblikovala život grada. Stari kaštel podignuo je ban Matija Gereb krajem 15. st., a od početka 16. st. pa sve do 1922. g. dvorac je bio u posjedu obitelji Erdödy. U dugoj povijesti puno puta dograđivan, ovaj četverokutni dvor pojačan je s dvije impresivne, zaobljene kule. Unutrašnje dvorište, izvanredne akustike, krasi trijem s arkadama i barokni stupovi. Ploču lijevo od ulaza ugradio je 1592. g. hrvatski ban Toma Erdödy, sin prvog vlasnika Jastrebarskog od 1519. do 1567.g., bana Petra Erdödya. Dvorac je okružen lijepim engleskim perivojem, danas omiljenim jaskanskim šetalištem. Perivoj je stavljen pod zaštitu kao spomenik vrtne arhitekture.

Jastrebarsko je oduvijek bilo grad obrtnika, a u njemu još uvijek neumorno radi posljednji bačvar u ovom dijelu Hrvatske. Bačvarska zbirka obitelji Golub pokazuje kako je to izgledalo nekad, a u radionici ćete vidjeti kako ovaj zanat izgleda sad i zašto su jaskanske bačve i dalje na cijeni. Vrijedi posjetiti i barokni biser, obnovljeni franjevački samostan s crkvom Bl. Djevice Marije na rubu grada, izvorno podignut još u 16. stoljeću.

Hodočasničko središte ovog kraja svakako je Krašić, malo pitomo mjesto u srcu Doline kardinala. U blagdansko vrijeme ovdje vlada posebno ozračje i česti su koncerti duhovne glazbe u crkvi Presvetog Trojstva. Bilo da ste u potrazi za duhovnim mirom ili skrovitim sakralnim spomenicima velike kulturne vrijednosti, ističu se crkva svetog Petra u Petrovini i Kapela Blažene Djevice Marije Snježne u Volavju. Kao zanimljiv vremeplov u ne tako davnu prošlost poslužit će Etnografska kolekcija svetojanskog kraja te obnovljeni stari Mlin i mlinarova Iža u Gorici Svetojanskoj. Nešto južnije, prema rijeci Kupi, kod Pisarovine stoji Zavičajni muzej Donja Kupčina – kompleks izvornih seoskih drvenih kuća i gospodarskih objekata, s autentičnim predmetima tipičnima za život u ovom kraju prije sto i više godina. Zimi se ovdje može naučiti kako su se stari naraštaji pripremali za božićne blagdane.

Napunite baterije šetnjom i udahnite čisti zrak Plešivice

Ljubitelji rekreacije na otvorenom imaju se čemu radovati jer je na potezu od planinskih vrhova Plešivice do riječnih nizina Pokuplja priroda osigurala prekrasne, netaknute krajolike za planinarenje, trčanje, pješačenje, ribolov, lov, jahanje, biciklizam… Zimi je dovoljna i samo šetnja po čistom zraku da se napune baterije, a idealno mjesto za sanjkanje i druge snježne radosti nije teško pronaći.

Jeste li znali da se upravo na Plešivici nalazi najstariji sanjkaški spust u Hrvatskoj? Po prirodnoj stazi Kamenice juri se još od 1907. godine, a tradicionalni sanjkaški kup koji se održava tradicionalno u siječnju prava atrakcija.

Nakon odabranog načina opuštanja u zimskoj idili, apetit raste i pravo je vrijeme za istraživanje lokalne gastronomije te svi željno iščekujemo otvaranje restorana. Osim dobro poznate vinske ceste, u jaskanskom kraju su i brojne postaje Ceste sira – obiteljska sirana Šestak na Plešivici, Žumberačka farma u Stankovu, sirane Malkoč, Lukšić i Penezić u Kupinečkom Kraljevcu i sirana Grčević kraj Pisarovine. Bogata i hranjiva zimska jela čekaju u seoskim domaćinstvima i tradicionalnim restoranima kao što su Ivančić ili Karlo na Plešivici, a nešto drukčije, no ipak neraskidivo povezano s lokalnom tradicijom i namirnicama, nudi vinarija Korak sa svojim inovativnim restoranom visoke autorske kuhinje. Novoj godini i dolasku novoga proljeća najbolje je nazdraviti vrhunskim pjenušcem, zaštitnim znakom plešivičkih vinograda.

Izvor: Around Zagreb

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.