Zanimljive priče dvoraca oko Zagreba – opisivali ih Šenoa i Zagorka, u jednom snimao i Jackie Chan

Dvorac Lužnica – Zaprešić

Ovaj zanimljivi dvorac nalazi se na samo pola sata od Zagreba odnosno dvadesetak kilometara djeli vas od ovog baroknog dvorca koji je nastao početkom 18. stoljeća. Ovaj dvorac, kao i mnogi drugi, mijenjao je vlasnike iz desetljeća u desetljeće. Prethodni vlasnik dvorca bio je barun Geize Rauch od kojeg su ovo zdanje otkupile današnji vlasnice sestre milosrdnice sv. Vinka Paulskoga daleke 1925. godine.
Naime, časne sestre su otkupile taj dvorac kako bi napravile mjesta umirovljenim sestrama koje nisu imale gdje otići nakon završetka svog služenja. Osim toga, lčasne su pokrenule niz aktivnosti unutar zidina poput dječjeg vrtića, škole domaćinstva, a otvorile su i Duhovni obrazovni centar “Marijin Dvor”.

Radišne sestre su u dvorac ugradile geotermalno dizalo, otvorile smještajne kapacitete i opremile kongresne dvorane. Njihov rad se isplatio, jer su za njega dobile prestižnu nagradu Udruge hrvatskih putničkih agencija “Simply the Best” za veliki doprinos turističkoj ponudi zagrebačke županija koja je omiljena za vikend stanovnicima hrvatske metropole, ali i okolnih županija.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Unutar dvorca oduševit će vas opremljene dvorane i sobe, kojih ima osamdesetak, te brižno uređen okoliš. Naime, upravo oko ovog dvorca očarati će vas živopisno zeleno okruženje – veliki engleski perivoj s jezerom, šumarcima i dugačkim šetnicama. Usput ćete naći brojne klupe, stolove i sjenice za opuštanje, meditaciju i spokoj. No, možda najbolji dio okoliša su vrtovi koje sestre milosrdnice uređuju redovno, tako da ćete u dvorcu na stolu uvijek naći samo domaću hranu. Poziv je ovo koji ne možete odbiti. Provjerite detalje i krenite put Lužnice

Kompleks Novih dvora Jelačićevih – Zaprešić

Na pola sata od centra našeg glavnog grada nalazi se ovaj zanimljivi kompleks. Vlasnici Novih dvora su tijekom stoljeća bili brojni grofovi i vlastelini, ali oni koji vas najviše zanimaju su oni iz obitelji Jelačić. Naime, hrvatski ban Josip Jelačić je davne 1851. godine kupio imanje od grofova Erdödy za 175.000 srebrnih forinti.

Godine 1855. Jelačić je na livadi pokraj dvorca sagradio neogotičku kapelu Sv. Josipa koja je, nažalost, ubrzo postala i grobnica kada mu je iznenada umrla devetomjesečna kćer Ana. U tu grobnicu su kasnije sahranjeni i sam ban, te njegov brat Antun. Nakon rata, 1945., je oskvrnjena kapela, ali nedugo zatim i sama grobnica. U veljači 1991. grobnica je obnovljena.

Sačuvani i djelomično obnovljeni gospodarski objekti također su vrijednost Novih dvora. Okrugla “vršilnica” je jedini, najstariji takav objekt u Hrvatskoj, koji datira iz 17. stoljeća, i spomenik je nulte kategorije. Nekadašnje spremište plodina, trokatna žitnica, uređena je 1987. godine kao galerija, danas Muzej “Matije Skurjenija”. U njemu je stalni postav slika znamenitog umjetnika naive Skurjenija, kao i povijesna foto-izložba “Novi dvori Jelačićevi”.

Dvorac Erdödy – Jastrebarsko

Na pola sata od Zagreba krije se još jedan dvorac. Smješten u gradskom parku dvorac Erdödy najstarije je zdanje u Jastrebarskom. Stari kaštel podignuo je ban Matija Gereb krajem 15. st., a od početka 16. st. pa sve do 1922. g. dvorac je bio u posjedu obitelji Erdödy. U dugoj povijesti puno puta dograđivan, ovaj četverokutni dvor pojačan je s dvije impresivne, zaobljene kule. Unutrašnje dvorište, izvanredne akustike, krasi trijem s arkadama i barokni stupovi. Ploču lijevo od ulaza ugradio je 1592. g. hrvatski ban Toma Erdödy, sin prvog vlasnika Jastrebarskog od 1519. do 1567.g., bana Petra Erdödya. Dvorac je okružen lijepim engleskim perivojem, danas omiljenim jaskanskim šetalištem. Perivoj je stavljen pod zaštitu kao spomenik vrtne arhitekture.

Kaštel-dvorac Lukavec – Velika Gorica

Na samo dvadesetak minuta od naše metropole pronaći ćete Dvorac Lukavec koji je napravljen kao crta obrane protiv navala Turaka u ove krajeve. Izgrađen je prvotno od drveta, a tijekom svoje vrlo zamršene povijesti se nadograđivao i mijenjao. Njegova povijest i ljepota su uistinu divni, što potvrđuje i činjenica kako su o ovom dvorcu pisali August Šenoa i Marija Jurić Zagorka.

U današnjem zidanom obliku dvorac je sagrađen u 18. stoljeću, i neko vrijeme je bio glavno mjesto gdje su se zatvarani kriminalci i ubojice svih sorti. U dvorcu su bile zarobljene i vještice “coprnice” koje su bile osuđene na smrt i spaljivane na lomači.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Krajem travnja, uoči dana sv. Jurja, Lukavec tradicionalno ovaj dvorac oživi za jurjevskih svečanosti kada se ispred njega pali veliki krijes kojim se simbolički tjera zima, a slavi nadolazeće proljeće. Najpoznatije svečanosti su Turopoljsko Jurjevo krajem travnja i Perunfest krajem svibnja.

Stari grad Samobor – Samobor

Na pola sata od našeg glavnog grada nalazi se sasvim poseban gradić omiljena destinacija Zagrepčana. Samobor je poznat po puno toga iako možda i najpoznatiji po svom fašniku i neodoljivim samoborskim kremšnitama. No Samobor ima i svoj zanimljivi Stari grad.

A jeste li znali, da je ovdje Jackie Chan umalo umro snimajući Božji oklop?

U odnosu na druge, ovaj dvorac je poseban na svoj način. Od 1268., pa sve do nedavno ovo zdanje je bilo u rukama brojnih različitih obitelji. Prije je bujalo životom, a sada je ostao samo jedan divan spomenik razornom zubu vremena. Brojni su plemići i kraljevi kroz stoljeća bili gospodari Samobor-grada, od češkog kralja Otokara, koji ga je izgradio 1268., pa sve do Arpadovića, Frankopana, Erdodyja, Matije Korvina i brojnih drugih obitelji plave krvi.

Kako su se mijenjali vlasnici, tako se mijenjao i ovaj dvorac. 1902. godine, Stari grad završio u vlasništvu Samobora za 5.293 krune. Od tada se pokušava obnoviti, ali nijedan pokušaj nije urodio plodom. No, možda i bolje, jer dvorac u ovoj formi ima neku čaroliju koju možda ne bi imao da nije baš u ovakvom stanju. U njemu biva neki duh vremena, krije se među zidinama i pliva među okolnim stablima. Ovo mjesto uisitnu diše nekom posebnom energijom. Utvrda se nalazi u šumi na ovim koordinatama.


- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.