Zimski zov prirode na korak od metropole

Nakon proljetnog buđenja, ljetnog procvata i jesenske eksplozije boja, zimski pejzaž zagrebačke okolice na prvi je pogled možda previše miran i jednoličan. No zelena prostranstva i dalje privlače posjetitelje, ovaj put u malo drukčijem, nenametljivom izdanju. Hladnoća nije isprika onomu tko se prikladno odjene i opremi za aktivnosti na otvorenom, jer nagrada uvijek slijedi.

Šetnja prirodom najbolja je terapija protiv zimske depresije, a oštar zimski zrak savršeno osvježava i puni pluća. Ne moramo niti spominjati koliko je boravak u prirodi važan i u doba ove pandemije i nakon blagdanskih trpeza ovo je najprihvatljivija aktivnost. Još kad je tu i bijeli snježni pokrivač, prirodne ljepote zagrebačkog prstena pretvaraju se u bajkovite prizore. Skitnja tijekom najhladnijeg godišnjeg doba zajamčeno podiže raspoloženje i otvara nove horizonte. Svaka od mikroregija Zagrebačke županije nudi pregršt uređenih i označenih staza za šetanje, različitih stupnjeva zahtjevnosti i reljefnih karakteristika. Planinarima je najatraktivniji Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje, gdje se mogu penjati na vrhove Japetić, Oštrc, Okić, Veliki Lovnik i Sv. Geru, a u blizini je i Plešivica.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Na kraju puta uvijek će se naći planinarski dom u kojoj se može ugrijati čajem, kuhanim vinom i domaćom hranom. Poučnih i pješačkih staza po jednostavnijem terenu, često šumskom, ne manjka ni u jednom kraju. Tu su svetonedeljski bregi, Vukomeričke gorice, rezervat Sava-Strmec, Varoški lug, Turopoljski lug, staze Marča i Žutica u Moslavini, Zelinska gora… I brojna druga prekrasna, očuvana mjesta koja čekaju da ih se otkrije. Biljni i životinjski svijet u njima zimi dobrim dijelom utihne, ali nudi više spokoja, kao i priliku za promatranje prirodnih mijena. Kad padne snijeg, livade i brežuljci postaju teren za sanjkanje i ostale zimske radosti.

SANJKANJE NA PLEŠIVICI NA NAJSTARIJOJ PRIRODNOJ STAZI U HRVATSKOJ

Jeste li znali kako se na Plešivici već više od sto godina održava sanjkaška utrka niz najstariju prirodnu stazu u nas? Iako ove godine neće biti tradicionalne sanjkaške fešte, a niti sanjkaškog kupa možete na prvu pojavu snijega sami na sanjkanje. Ove godine rijetki su oni koji imaju klizališta na trgovima te će klizanje izostati. Zagriženi ribiči iskoristit će i zimu za svoj hobi na brojnim jezerima i rječicama.

A ni ljubitelje konjičkog sporta hladni dani ne moraju zaustaviti, jer mnogi konjički klubovi u okolici Zagreba organiziraju terensko jahanje za one iskusnije, ili školu jahanju za početnike. Zimski dan proveden na zraku, bez obzira na vrstu rekreacije, može postati još ugodnije iskustvo uz posjet nekom od lokalnih OPG-ova i seoskih domaćinstava u idiličnom prirodnom okruženju, ali nažalost to trenutno nije moguće. To je i svojevrsni nastavak druženja s okolišem, jer se kušanjem prirodnih, sezonskih proizvoda u autentičnom okruženju izlet zaokružuje. I to na najbolji način – davanjem potpore lokalnoj zajednici i održivom razvoju. No možda ipak možete od lokalnih proizvođača kupiti njihove delicije pa ih kušati u svom domu jer nakon boravka na svježem zraku apetit će vam se sigurno otvoriti.

Izvor: Odmor nikad bliže
Foto: Visit Zagreb county

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.