Plešivičke specijalitete otkrila i najbolja chefica na svijetu

Prirodna baština, očuvani zeleni predjeli i netaknuta priroda nužni su za ekološku proizvodnju koja se njeguje u zagrebačkom prstenu. Upravo to prepoznala je chefica Leonor Espinosa, koja nosi titulu the World’s Best Female chef 2022, u gastronomskim specijalitetima pod ženskom rukom Sande Braje iz Vinogradarske kuće Braje koja priča vrhunsku vinsku priču Plešivice.

Na istočnim, zapadnim i južnim obroncima Žumberačke gore smjestila se Plešivica, koja je, kako se pokazalo tijekom dugog niza godina, idealno mjesto za uzgoj vinove loze. No treba dodati kako u Zagrebačkoj županiji vina i vinograda ne nedostaje, pa zagrebački zeleni prsten često nazivaju i vinskim prstenom. Rijetko koja europska, pa i svjetska metropola može se pohvaliti ovakvim bogatstvom ponude udaljene na samo nekoliko minuta vožnje.

Plešivica je najljepša upravo u jesen kada padajući vinogradi poprime zlatno, žute i crvene nijanse, uz kušanje vina obitelji Tomac, inače prve ekološki certificirane vinarije Zagrebačke županije. Zaključak obilaska chefice Leonor Espinosa je kako na Plešivici izvrsna vina prate gastronomski specijaliteti brojnih hvaljenih restorana za koje je potrebno rezervirati mjesto unaprijed.

– Održive prakse, od polja do stola, u Zagrebačkoj županiji dobivaju na punom značenju a upravo je okolica Zagreba, kao predvodnica ekološke poljoprivrede i proizvodnje na području Republike Hrvatske. Dolaskom chefice Leonor Espinosa dobivamo priznanje na međunarodnoj razini gdje je prepoznata butik destinacija, jer za veliki odmor nije potrebno ići daleko, zaključuje Ivana Alilović iz TZ zagrebačke županije dodajući kako je ova regija zelena oaza koja nudi savršeni mali bijeg za veliki predah od svakodnevice, upotpunjen čistim namirnicama i hvaljenim gastronomskim specijalitetima te vrhunskim vinima.

Kako je dolazak chefice Leonore Espinose na Plešivicu pun pogodak jer se prezentirala najbolja kontinentalna priča zaključila je i Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Taste the Mediterranean – festivala mediteranske kuhinje i kulture življenja u Hrvatskoj.

/// Plešivica, raj na tek tridesetak kilometara od metropole idealna vikend destinacija

Iako najmanja vinska regija u Hrvatskoj, južne padine Plešivice jedno su od naših najpoznatijih i najuspješnijih vinogorja, s tradicijom uzgoja vinove loze koja se mjeri ne u stoljećima, nego u tisućljećima.

Na dobru čašu vina ovdje je dolazio i Charlie Chaplin

Vinarstvo ovdje ima dugu tradiciju, a vinogradarski krajolik, sunčane padine i kvalitetne sorte vina koje se njeguju, kao i znanje i iskustvo vinogradara i vinara, jamče doista plemenitu kapljicu. Iz plešivičkih podruma izlaze znana i cijenjena vina: graševina, rajnski rizling, traminac, bijeli pinot, chardonnay i druga, a sve se više njeguje i mlado vino portugizac.

Zato i nije čudno što je Plešivica poznata po svojim vinskim svečanostima, po seoskom i vikend turizmu. Plešivica je ujedno i regija s nekim od najboljih pjenušaca Hrvatske. Svatko tko se jednom uputi u ovaj kraj, poznat i kao hrvatska Champagne regija, zasigurno će mu se vraćati još godinama, kao što su se na čašu portugisca vraćali i pripadnici svjetskog jet seta s početka 20. stoljeća Charlie Chaplin i Isadora Duncan.

Fotografije: TZ Zagrebačke županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.