Podadrežanj – dan sjećanja, opomene i zahvalnosti

Drugi dan Uskrsa za sve domoljube ali i njihove goste i prijatelje dan je pohoda u Podadrežanj u blizini Međugorja. To mjesto broćanskog kraja ima posebno značenje jer se hodočasti mjestu pogibije domoljuba koji su stradali u čistkama jugokomunističke vlasti nekoliko mjeseci nakon Drugog svjetskog rata.

Očekujući milost ili prebacivanje u prekomorske zemlje skupina domoljuba se uspjela vratiti u rodni kraj nakon Blajburške tragedije u nadi da će život nastaviti na svom ognjištu s obitelji i prijateljima… Ali kada su saznali kako im se sprema sudbina kolega koji su završili na mnogim stratištima, zaputili su se u obližnje škrape i pojate živeći ilegalno i u strahu od već viđene odmazde.

I uspijevali su nekoliko mjeseci u robinsonskom životu sve dok nisu otkriveni i bez milosti likvidirani od zloglasnih udbinih egzekutora. I ne samo da su teror proveli nad hrabrim borcima nego i nad njihovom rodbinom i pomagačima tako da se preko 40 godina nije smjelo spomenuti ni ime ni znamen nesretnih domoljuba i vjernika koji su ipak ostali živjeti u molitvama i sjećanju baštinika njihovih djela.

Zato su ova i ovakva okupljanja uz Misna slavlja i pučko druženje sa svjedocima kojih je sve manje od iznimne važnosti kako za puk tako i njihove goste koji za Uskrsne blagdane dolaze u Međugorje. Važno je zbog činjenice da su i mnogi svjedoci stradavali zbog svjedočenja svoje vjere među kojima su se nalazili i svećenici a kojih se također spominjalo na Misi koju je predvodio fra Miljenko Stojić ističući i zahvalnost ali i opomenu vremena u kojem smo živjeli ali nam prijeti i novi sličan scenarij u vremenu ispred nas.

Podsjećati i hodočastiti na ova mjesta sveta je dužnost svakog domoljuba i vjernika, odgajati djecu u tom duhu, a svijetu preko posjetitelja i turista pokazivati svoj identitet. Samo tako ćemo se odužiti i ovim ali i svim žrtvama domovinskih ratova koji su najzaslužniji za slobodu i blagostanje koje danas uživamo i kojim se dičimo.

Fotografije: Marinko Brkić

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.