Doktorica znanosti koja je dokazala kako je njezino sadašnje teško fizičko stanje pobjedivo snagom duha i ne da se poraziti

Ovo je priča o Heleni Tomas, Zagrepčanki koja nadahnjuje i čija ljubav i volja za životom pobjeđuje sve prepreke.

Turističke priče ne odnose se samo na kontakte koje turistički radnici ostvaruju s gostima, nego i kontakte s kolegama iz Hrvatske, koji se često pretvore u prijateljstva.

Helenu Tomas, profesoricu arheologije i starogrčkog s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, upoznala sam prije više godina radeći kao lokalni vodič stručnih grupa koje je ona kao stručni profesor-pratitelj dovodila ljeti u moj grad Zadar. Odgovorni “krivac” za naše prijateljstvo je Robi Bralić, vlasnik agencije Ventula Travel preko koje sam bila angažirana kao licencirani vodič.

Razumjele smo se od prvog trenutka i ubrzo se rodilo prijateljstvo.

Helena Tomas i Vlatka Pehar
Helena Tomas i Vlatka Pehar, foto: Boris Kačan

Ostale smo u kontaktu i često se vidjele i u zimskom periodu kada bi Helena dolazila s kolegama proučavati materijale u zadarskom Državnom arhivu. Plijenila bi pozornost svojom karizmom, obasjavala svaki prostor u koji bi ušla, a njezino najjače oružje oduvijek je bilo znanje. Naime, ona je stručnjakinja koja je doktorirala na Oxfordu i držala predavanja po različitim dijelovima svijeta. Iza nje su brojni arheološki iskopi, od Foruma Romanuma u Rimu do ostalih svjetskih lokaliteta, ali Helena se time ne hvali, jer srcem i dušom živi svoj poziv.

petrčani kraljevski vinogradi
Fotografija iz Kraljevskih vinograda u Petrčanima: Helena, naši gosti, ja i naš dragi kolega Robert Virag, kojeg smo nažalost izgubili, izvor: Vlatka Pehar

U iščekivanju turističke sezone i susreta s Helenom

Bližila se još jedna turistička sezona, a ja sam se veselila dolasku naših gostiju i susretu s Helenom. Poslala sam joj poruku da se uskoro vidimo, ali odgovor nije stigao. To mi je bilo neobično, jer Helena uvijek odgovori. Nisam ni slutila što se tada događalo.

Nikad neću zaboraviti dan kada sam neposredno prije početka razgleda grada došla do drvenog jedrenjaka na kojem su bili smješteni naši gosti.

Na jedrenjaku me dočekao Filip Budić, Helenin kolega i profesor sa Sveučilišta u Zagrebu. Upitala sam ga gdje je Helena. Nastao je neugodan muk koji nije slutio na dobro. Filip je rekao: “Vlatka, zar ti ne znaš što se dogodilo?”

Šok i nevjerica

Osjetila sam knedlu u grlu. Neugodan osjećaj preplavio mi je cijelo tijelo. Počela sam drhtati. Nakon toga uslijedio je šok. Filip mi je rekao da je Helena imala prometnu nesreću – doživjela je moždani udar za vrijeme vožnje. Spasio ju je gospodin u čiji je auto udarila. Liječnici na odjelu za neurologiju u KBC-u Rebro borili su se za njezin život, imala je tek deset posto šanse da preživi, a punih 16 dana bila je u induciranoj komi.

Nisam mogla zaustaviti suze, u tom trenutku srušio mi se svijet. Sve što sam mogla jest moliti da se Helena ponovno probudi.

Čudo hrabre žene

Sve se ovo dogodilo prije četiri godine. Helena se probudila iz kome i otkrila da joj je oduzeta lijeva strana tijela. Srećom, Helenine kognitivne sposobnosti ostale su sačuvane, ali morala je prihvatiti invalidska kolica kao neophodno sredstvo za nastavak života. Isprva nije mogla sama sjediti u kolicima, no uspjela je zahvaljujući izuzetnoj mentalnoj snazi.

Uz podršku svojih hrabrih roditelja, Jadranke i Joze, Helena je napredovala. Vratila se radu sa studentima, a danas čak odlazi i na terapijsko jahanje, što jača mišiće trupa i leđa potrebnih da bi jednoga dana mogla ponovno prohodati.

Prepuna dvorana Sveučilišta u Zadru

U organizaciji Odjela za klasičnu filologiju zadarskog sveučilišta i Veleposlanstva Helenske Republike, 19. listopada 2023. Helena Tomas je u prepunoj Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru održala inspirativno predavanje.

predavanje na zadarskom sveučilištu
Foto: Vlatka Pehar

Na samom početku naglasila je da to što je u invalidskim kolicima nipošto nije hendikep. Poziv grčkog veleposlanstva u Hrvatskoj, s kojim Helena već dugi niz godina surađuje, dokazuje njezinu ulogu u prenošenju znanja generacijama studenata. Rekla nam je da je sretna, usprkos trenutačnom invaliditetu, i mi smo je svojom brojnom nazočnošću dodatno razveselili.

Helena je jedini znanstvenik u Hrvatskoj čiji su fokus prapovijesna pisma Grčke i Cipra (od kojih su neka još nedešifrirana). Tim pismima posvetila je i svoju doktorsku disertaciju, obranjenu na Sveučilištu u Oxfordu u Velikoj Britaniji, a ona su i tema njezinih brojnih znanstvenih radova, uključujući i dvije znanstvene knjige koje je napisala u razdoblju nakon moždanog udara. Helena često zna naglasiti da joj je upravo pisanje tih knjiga poslužilo kao antidepresiv u borbi s novonastalim invaliditetom.

Ovo je priča o Heleni Tomas, Zagrepčanki koja nadahnjuje i čija ljubav i volja za životom pobjeđuje sve prepreke
Nakon Heleninog predavanja: Nj. E.  Antonia Katzourou, Veleposlanica Republike Grčke u Republici Hrvatskoj,  Anastasia Poulakida, kulturni ataše i predstojnica konzularnog ureda,  izv. prof. dr. sc. Teuta Serreqi Jurić,  pročelnica Odjela za klasičnu filologiju, Helena i njezina majka Jadranka Tomas, izvor: Vlatka Pehar

Moć glazbe

Helena kaže da ju je u najtežim trenucima tijekom oporavka spašavao glas Tomislava Bralića i klape Intrade. Već je dugo obožavatelj njihove glazbe, a ispričala nam je kako je nakon jednog predavanja u Miamiju letjela za Havaje, ali se odlučila vratiti u Hrvatsku ranije da slučajno ne bi propustila njihov koncert.

Helena sada ponovno odlazi u kazalište i na koncerte. Na jedan koncert otišle smo zajedno, u prosincu 2023. godine. Pogodite čiji? Koncert spomenutog Tomislava Bralića i klape Intrade!

Prije koncerta osobno smo je upoznali s Tomislavom, koji ju je za vrijeme nastupa javno pozdravio. Heleninoj sreći nije bilo kraja. 

helena tomas
Na koncertu klape Intrade – Helena, moj brat Tomislav Pehar, njegova supruga Jadranka i ja, izvor: Vlatka Pehar

Snažan duh pobjeđuje

Helenin duh bio je odlučan i nije se dao pobijediti. Nastavila je stvarati s onime što ima, i u tom stavu leži njezina veličina. Voljela bih da svi osvijestimo da čovjek nije na ovom svijetu da tuguje, nego da se bori, a Helena je izuzetan primjer toga.

Njezino iskustvo uči nas da sami možemo krojiti svoj život: moramo se odlučiti boriti za zdravlje, reći samima sebi: “moj duh jači je od ovoga”. Helena je u svojim teškim trenucima gledala sebe kao sposobnu i zdravu. Zahvaljujući snažnoj vjeri u sebe počela se oporavljati, prihvaćajući da je sadašnji trenutak samo izazov, s kojim se ona hrabro suočila. Svi bismo se trebali ugledati na Helenu i usredotočiti se na svoje sposobnosti, na ono dobro i zdravo u nama… Trebamo poticati sebe da živimo ponosno, u vlastitoj jedinstvenosti i originalnosti, jer baš svatko ima neku svoju posebnost, svoje talente i darove, samo ih je potrebno otkriti i razvijati.

Našoj Heleni želim da svojom upornošću i marljivošću ponovno stane na noge i želim je opet vidjeti kako pleše.

helena tomas
Helena nakon koncerta klape Intrade, foto: Vlatka Pehar

///Ostvareni san: Priča o dječaku Leu i Luki Modriću

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.