Poučnom stazom “Od kralja do cara” pod vodstvom kralja Krala I. i njegovih vojnika

spot_img

Na području značajnog krajobraza Gornjeg Kamenjaka, prostoru podno brda Gomila, nekadašnjeg strateškog mjesta za nadziranje Kamenjaka otvorena je poučna staza nazvana “Od kralja do cara” kojom se prvi puta prošetalo uz zanimljivu interpretativnu šetnju.

Naime posjetitelji su s izvođačima Istra Inspirita otputovali u doba Austrougarske monarhije u vrijeme kada je to mjesto posjetio kralj Karlo I. po završetku Prvog svjetskog rata, čiju je ulogu utjelovio glumac Frano Novljan, dok je uloga njegove žene Zite pripala Jasni Todorović.  

Nakon uvodnog predstavljanja ideje i same realizacije projekta od strane ravnatelja Javne ustanove Kamenjak, Aljoše Ukotića i stručne voditeljice Katarine Bulešić te mag. hist. Andreja Badera koji je istražio povijesni aspekt lokacije te je u suradnji sa stručnom službom Javne ustanove pripremio opise za poučne ploče novonastale staze, započela je interpretativna šetnja u austrougarskom duhu pod vodstvom kralja Krala I. i njegovih vojnika. Izvođači Istra Inspirita ispričali su priču o nastanku vojnih utvrda, njihovom nekadašnjem značaju, ali i trenutnoj ulozi vlažnih staništa za divlje vrste. 

Noć kukaca

Sam naziv nove poučne staze zaintrigirat će mnoge, naime i u tom segmentu napravljena je poveznica između nekadašnje impozantne povijesti i značaja tog prostora za obranu te sadašnje funkcije područja jer kralj je Karlo I., ali sada imamo i cara tog područja, a to je vretenac.

Kroz ovaj zanimljiv spoj oživljavanja povijesti, te povezivanje i prenamjena nekadašnjih haubica u vlažna staništa za divlje vrste pruža se mogućnost edukacije, pričanja priča kroz interpretaciju te valorizacija područja Gornjeg Kamenjaka. Nakon šetnje posjetitelji su uživali u promatranju noćnih kukaca na svjetlećim piramidama pod vodstvom dr.sc. Toni Korena. Noć kukaca već je tradicionalna obiteljska manifestacija koja okuplja velik broj ljubitelja prirode i kukaca.

Medulinska rivijera bila je zanimljiva i dinosaurima

Ako sumnjate u postojanje dinosaura onda svakako trebate posjetiti Istru točnije Medulin i zaštićeno područje Kamenjak. Naime na obližnjem otočiću Fenoligi pronađeno je čak 150 otisaka dinosaura u kamenu. Ovo područje iznimno je zanimljivo i idealno za obiteljski izlet, a sada je bogatije za jednu poučnu stazu.

/// Dinosauri ostavili tragove u Istri – preko 150 otisaka na jednom otočiću

Najznačajnija prirodna bogatstva Pule i Medulin Riviere su upravo Park prirode Kamenjak koje je jedno od rijetkih staništa ugroženih i zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta priobalja, kao i Park šuma Šijana koje je mjesto okupljanja još iz doba austrougarske, te nezaobilazni Nacionalni park Brijuni koji je osim bogate prirode i jedinstveni muzej na otvorenome.

Kulturno nasljeđe Pule i Medulin Riviere bogato je i seže od davne antike pa sve do modernoga doba. U srcu Medulina možete istražiti arheološki park Vižula, ili najpoznatiji pulski spomenik amfiteatar Arena, sa izložbom “Vinogradarstvo i maslinarstvo Istre u antici” u svom podzemlju.

Naslovna fotografija: Istra Inspirit

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.