Projekt PRONACUL – promocija i očuvanje Žumberka

Na području Žumberka, započela je provedba EU financiranja u turizmu kroz projekt PRONACUL. Radi se o projektu koji naglašava ideju o promociji i očuvanju prirodne i kulturne baštine. Ujedno daje podršku razvoju transnacionalne strategije za zajedničku promociju Jadransko-jonskog područja kao turističke destinacije. Projekt je ukupno vrijedan 1.770.348,98 EUR.

Glavni cilj  projekta je poboljšati upravljanje zaštitom prirodne i kulturne baštine u druge svrhe, koje su primjerenije vremenu i predviđenom razvoju. Navedeno će se postići razvojem, korištenjem i promocijom zajedničke metodologije upravljanja očuvanjem prirodne i kulturne baštine na području Adriona. Kreirat će se i provoditi zajednička metodologija za upravljanje prirodnom i kulturnom baštinom Jadransko-jonskog područja. U projektu će aktivno sudjelovati svi ključni dionici uključujući osnovane lokalne, regionalne i nacionalne dionike u turizmu.

U PRONACUL UKLJUČENA I TURISTIČKA ZAJEDNICA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

Aktivnosti će biti podržane od strane virtualne komore. Radi se o platformi koja će biti uspostavljena u svrhu promocije metodologije i prijenosa i primjene u drugim područjima. Komora će imati funkciju savjetodavnog tijela koje će služiti kao podrška razvoju turizma, razmjene iskustava i primjera dobre prakse upravljanja prirodnom i kulturnom baštinom.

U svrhu unapređenja i učinkovitijeg upravljanje zaštitom prirodne i kulturne baštine, metodologija će se distribuirati donosiocima politika u obliku preporuka lokalnim, regionalnim i nacionalnim strateškim dokumentima. Tako će se osigurati razvoj i promocija valorizacije i očuvanja prirodne i kulturne baštine, posebno u smislu održivog turizma.

Nositelj projekta je Regionalna razvojna agencija Zasavje (Slovenija). Turistička zajednica Zagrebačke županije jedan je od partnera, a pridruženi partner je Javna ustanova Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje.

– Ranjivost turističkog sektora predstavlja ugrozu za gospodarstvo, što je osobito vidljivo danas, kada se cijeli svijet suočava s globalnom zdravstvenom krizom. Stoga ćemo morati uložiti napore kako bi se turističkom ekosustavu pomoglo u oporavku od krize vodeći računa o načelima održivosti, razvojnim potrebama i potencijalima. Projektom PRONACUL valorizirati će se prostor i resursi Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje te će se pridonijeti ne samo promociji ovog zaštićenog prostora, već smislenom razumijevanju lokalnih stanovnika, lokalne kulture i prirodnih ljepota na održiv način. Projekt Pronacul je financiran u okviru INTERREG V-B Jadransko-jonskog programa transnacionalne suradnje 2014. – 2020., ističe direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, Ivana Alilović.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.